Meghívó Végel László 75. születésnapi köszöntésére

A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Noran Libro Kiadó szeretettel meghívja Önt VÉGEL LÁSZLÓ 75. SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTÉSÉRE 2016. február 10., szerda 18 óra Petőfi Irodalmi Múzeum Díszterem (1053 Budapest, Károlyi utca 16.)

Végel László, Kossuth-díjas, vajdasági magyar író

2016. február 1-jén ünnepelte 75. születésnapját és írói munkásságának 50. évfordulóját.

Az est ezt a jeles évfordulót kívánja emlékezetessé tenni.

 

A vendégeket köszönti:

E. Csorba Csilla, a múzeum főigazgatója és Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője

 

Laudációt mond:

Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese

 

Az ünnepelttel Parti Nagy Lajos író beszélget.

 

Köszöntik:

Radnóti Sándor esztéta és Takács Ferenc irodalomtörténész

 

Moderátor:

Szajbély Mihály,

a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára

 

Közreműködik:

Dresch Mihály zenész

 

Az est programjaként részletet vetítünk a Végel László Neoplanta, avagy az Ígéret Földje című regényéből készült, az Újvidéki Színházban 2014 januárjában, Urbán András rendezésében bemutatott, színházi fesztiválok fődíjaival elismert előadás videófelvételéből.

„A vajdasági identitásnak”, mondja Végel, akinek hazájában szerbek és magyarok mellett szlovákok, horvátok, románok, bolgárok, romák és németek élnek elismert kisebbségként, „a sokféleség tükrének kell lennie.” Kívülállók és keresgélő, melankolikus rebellisek a hősei, akik – idegenek lévén saját hazájukban – olyan nyelvet beszélnek, amelyet nem mindig értenek meg mások. Ezért kell átlépni a határokat, viszonylagossá tenni a jelentéseket, megtörni a rendet. Végel egyik szép mondása jut az ember eszébe: „A fordítás Európa legfontosabb nyelve.” Ha ezt az európai, kulturális perspektívát összevetjük a nemzeti-materiális aggályokkal, amelyek a jómódú országokban merülnek fel, nyugodtan elszégyellhetjük magunkat. (Matthias Schnitzler: Swinging Vajdaság. Berliner Zeitung, 2011. 09. 29.)

A műsort követően a szerző a legújabb és a korábbi – Bűnhődés, Neoplanta, avagy az Ígéret Földje, Négyszemközt Máraival, Balkáni szépség, avagy Slemil fattyúja – könyveit is dedikálja.

Kérjük, jelezze vissza részvételét az agnes.laszlo@kossuth.hu címre.

László Ágnes

kommunikációs vezető

www.kossuth.hu