Meghívó Végel László 75. születésnapi köszöntésére

A Petőfi Irodalmi Múzeum és a Noran Libro Kiadó szeretettel meghívja Önt VÉGEL LÁSZLÓ 75. SZÜLETÉSNAPI KÖSZÖNTÉSÉRE 2016. február 10., szerda 18 óra Petőfi Irodalmi Múzeum Díszterem (1053 Budapest, Károlyi utca 16.)

Végel László, Kossuth-díjas, vajdasági magyar író

2016. február 1-jén ünnepelte 75. születésnapját és írói munkásságának 50. évfordulóját.

Az est ezt a jeles évfordulót kívánja emlékezetessé tenni.

 

A vendégeket köszönti:

E. Csorba Csilla, a múzeum főigazgatója és Kőrössi P. József, a Noran Libro Kiadó vezetője

 

Laudációt mond:

Károlyi Csaba, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese

 

Az ünnepelttel Parti Nagy Lajos író beszélget.

 

Köszöntik:

Radnóti Sándor esztéta és Takács Ferenc irodalomtörténész

 

Moderátor:

Szajbély Mihály,

a Szegedi Tudományegyetem tanszékvezető egyetemi tanára

 

Közreműködik:

Dresch Mihály zenész

 

Az est programjaként részletet vetítünk a Végel László Neoplanta, avagy az Ígéret Földje című regényéből készült, az Újvidéki Színházban 2014 januárjában, Urbán András rendezésében bemutatott, színházi fesztiválok fődíjaival elismert előadás videófelvételéből.

„A vajdasági identitásnak”, mondja Végel, akinek hazájában szerbek és magyarok mellett szlovákok, horvátok, románok, bolgárok, romák és németek élnek elismert kisebbségként, „a sokféleség tükrének kell lennie.” Kívülállók és keresgélő, melankolikus rebellisek a hősei, akik – idegenek lévén saját hazájukban – olyan nyelvet beszélnek, amelyet nem mindig értenek meg mások. Ezért kell átlépni a határokat, viszonylagossá tenni a jelentéseket, megtörni a rendet. Végel egyik szép mondása jut az ember eszébe: „A fordítás Európa legfontosabb nyelve.” Ha ezt az európai, kulturális perspektívát összevetjük a nemzeti-materiális aggályokkal, amelyek a jómódú országokban merülnek fel, nyugodtan elszégyellhetjük magunkat. (Matthias Schnitzler: Swinging Vajdaság. Berliner Zeitung, 2011. 09. 29.)

A műsort követően a szerző a legújabb és a korábbi – Bűnhődés, Neoplanta, avagy az Ígéret Földje, Négyszemközt Máraival, Balkáni szépség, avagy Slemil fattyúja – könyveit is dedikálja.

Kérjük, jelezze vissza részvételét az agnes.laszlo@kossuth.hu címre.

László Ágnes

kommunikációs vezető

www.kossuth.hu

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.