XV. kerületi hírek

A Fővárosi Választási Bizottság 200 ezer forintos pénzbüntetéssel sújtotta László Tamás (Fidesz-KDNP) polgármesterjelöltet, mert visszaeső jogsértőként az iskolákban kampányolt

A Fővárosi Választási Bizottság a XV. kerületi Helyi Választási Bizottság (HVB) elsőfokú határozatát részben megváltoztatva szeptember 13-i határozatában megállapítja, hogy László Tamás (Fidesz-KDNP) polgármesterjelölt megsértette a választási eljárásról szóló 2013. évi XXXVI. törvény 2. § (1) bekezdés b) pontjában foglalt önkéntes részvétel a választási eljárásban alapelvet is.

A Fővárosi Választási Bizottság László Tamást 200.000- Ft, azaz Kettőszázezer forint bírság megfizetésére kötelezi.

http://budapest.hu/valasztas/Documents/FVB/2018%20FVB/22-2018-FVB-09-13.pdf

 

Megbüntették a fideszes polgármesterjelöltet, aki már visszaesőként kampányolt az általános iskolában

Kétszázezer forintra büntette a Fővárosi Választási Bizottság a tanévnyitón kampánybeszédet tartó XV. kerületi fideszes polgármester-jelöltet. László Tamás a tavaszi parlamenti választási kampányban is begyűjtött egy elmarasztalást iskolai kampány miatt, miközben valójában nem oktatásügyi százmilliókról hoz döntéseket.

A XV. kerület vezetéséért induló exképviselő-expolgármesterről, a 168 Óra ezzel foglalkozó cikkének megjelenése után, a helyi választási bizottság megállapította: tilalmas kampánytevékenységet folytatott, amikor a tankerületi tanévnyitón kampánybeszédet tartott. Az FVB által csütörtökön tárgyalt, magánszemély által benyújtott, súlyosbítást indítványozó fellebbezés nyomán került sor a kétszázezer forintos pénzbüntetésre.

Az FVB szerint László Tamás tanévnyitón mondott beszéde kampány volt, mivel szerepelt benne saját tevékenységének méltatása, a rivális politikai oldal bírálata, tehát mindaz, amiről egy kampány szól. Márpedig a XV. kerületben hivatalosan is kampányidőszak van a szeptember 30-i időközi polgármester-választás előtt.

Az FVB a helyi választási bizottságot felülírva azt is megállapította, hogy László Tamás beszéde megsértette a választási eljárásban való önkéntes részvétel elvét. Olyan rendezvényen hangzott el ugyanis, ami az iskola tanulói és a tanárok számára kötelező, nem volt módjuk a távozásra.

László Tamás is adott be fellebbezést, amely lényegében azt tartalmazta, hogy a beszéde nem volt kampánybeszéd, méghozzá azért, mert csak. A fideszes jelölt úgy véli, a tanévnyitó beszéd sem politikai, sem kampányjellegű nem volt, ez a tartalmából kitűnik. Az FVB ezt éppen ellentétesen ítélte meg, alaptalannak nevezve a fellebbezést.

László Tamás 2018-ban két választás során kétszer folytatott iskolások körében kampányt, és ezért kétszer marasztalták el.

Mint arról a lap beszámolt, a fideszes jelölt egyik legfontosabb polgármester-jelölti ígérete az, hogy két – az ő polgármesteri időszaka alatt államosított – iskola felújítására 150-200 millió forintot fordít majd. Ilyen pénzszerző akcióra vagy plusz ráfordításra azonban nem került sor az alatt, amíg polgármesterként, illetve képviselőként hivatalban volt, holott mindvégig a saját pártja volt kormányon akkor is.

Ellenben, az Átlátszó szerint a László Tamás által vezetett Szövetség a Nemzetért Alapítvány volt az egyik első megbízója a Magno Studio Kft.-nek, annak a cégnek, amelyről az Átlátszó ezen a héten írta meg, hogy megbízást kapott a CÖF-től kisfilmek gyártására és forgalmazására. A CÖF számára készült négy, alig pár perces produkció összesen félmilliárd forintba került. Ebből 433 millió forintot a Magyar Villamos Művek támogatásából fedezett Orbán Viktor kedvenc civil szervezete. Az Átlátszónak perre kellett mennie, hogy kiderüljön, mire ment el a CÖF-höz kerülő közpénz.

A HVG egy korábbi cikke alapján, úgy tűnik, a László Tamás által vezetett polgári körös alapítvány volt e közpénzáramlási modell egyik úttörője. Ők 2017-ben kaptak 320 millió forintot a HungaroControl Zrt.-től, nem sokkal később 313 millió forintot kifizettek a Magno Studio Kft.-nek, szintén reklámfilmek gyártására. Különös módon az alapítvány még a szerződéskötés hónapjában, lényegében azonnal átutalta a pénzt. László Tamás nemrég egy közleményben perrel fenyegetett mindenkit, aki azt híreszteli, nem tud elszámolni a pénzzel az alapítvány. A filmeket nem látta senki, márpedig a nyilvánosság kizárása a televíziós reklámfilm műfajban nem tűnik túlságosan célszerűnek.

A jelek szerint tehát a tilalmas helyen kampánybeszédet tartó, ennek során iskoláknak százmilliós támogatást ígérő fideszes polgármesterjelölt valóban a közelében járt százmilliós támogatásnak. Csakhogy nem olyannak, ami a XV. kerületbe vezette volna a közpénz útját, hanem olyannak, ami az Átlátszó megfogalmazása szerint „a fideszes médiabirodalom új csillaga” felé terelte azt.

http://168ora.hu/itthon/megbuntettek-a-fideszes-polgarmesterjeloltet-aki-mar-visszaesokent-kampanyolt-az-altalanos-iskolaban-155959

További cikkek a témában:

https://zoom.hu/hir/2018/09/13/visszaesokent-kampanyolt-egy-iskolaban-a-fidesz-polgarmester-jeloltje/

https://www.sztarklikk.hu/kozelet/200-ezerre-buntettek-a-fidesz-xv-keruleti-jeloltjet-mert-iskolaban-kampanyolt/342201/

http://hvg.hu/itthon/20180913_Megbuntettek_a_fideszes_polgarmesterjeloltet_mert_megint_iskolaban_kampanyolt?s=hk

https://24.hu/belfold/2018/09/13/laszlo-tamas-fidesz-kontyfa/

 

Köztisztviselőink minisztériumi elismerésben részesültek

2018-ban  ismételten  kiemelt elismerésben részesült az Önkormányzat és a Polgármesteri Hivatal kiváló szakmai munkájáért. Magyarország Kormánya harmadik alkalommal jutalmazta az államháztartási adatszolgáltatásokat rendszeresen időben és kiváló minőségben teljesítő települési önkormányzatokat. A XV. kerületi Önkormányzat gazdálkodási feladatait ellátó Polgármesteri Hivatal eddig minden évben támogatásban részesült ezen a jogcímen, azonban a 2018. évi pályázaton minden eddiginél nagyobb elismerést kaptak a Hivatal Közgazdasági Főosztályának munkatársai.

A folyamatosan magas színvonalú pénzügyi és számviteli munka eredményeképpen a Pénzügyminisztérium az elmúlt évi támogatás közel ötszörösére tartotta érdemesnek Hivatalunkat. Mindez egyértelmű bizonyítéka és jóleső visszaigazolása annak az elhivatott szakmai munkának, amelyet a Polgármesteri Hivatal köztisztviselői a kerület polgárainak szolgálatában és az Önkormányzat megfelelő működése érdekében végeznek.

 

Dr. Lamperth Mónika

jegyző

http://www.bpxv.hu/hirek/71878

 

Palota iskolakezdési és egyéb támogatások a XV. kerületben

Az augusztus 28-i rendkívüli testületi ülésen Önkormányzatunk Képviselő-testülete egyhangúlag megszavazta Németh Angéla polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester asszony előterjesztését a települési támogatást szabályozó rendelet módosításáról. Újdonságként bevezetjük a Palota iskolakezdési támogatást, ami egyszeri 20.000 Ft összegű támogatást jelent az első osztályos gyermekkel rendelkező szülők számára azokban a családokban, ahol az egy főre jutó havi jövedelem összege a 228.000 Ft-ot nem haladja meg.

Szintén új támogatási formaként kerül bevezetésre a Palota karácsonyi támogatás a kerületi idős és rokkant lakosok élethelyzetének javítása érdekében. A Palota lakhatási támogatás és a Palota temetési támogatás esetében emeljük az egy főre eső jövedelemhatárt, a Palota gyógyszertámogatásnál szintén a jövedelemhatár és a támogatás összege lesz magasabb. Új elemként bevezetjük a Palota egészségügyi támogatást a váratlan, illetve nagyobb összegű egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó kiadásokhoz, gyógyászati segédeszközök beszerzéséhez.

Kiegészítjük a Palota gyermekétkeztetési kedvezményt, és emelkedik a jövedelemhatár a Palota rendkívüli gyermekvédelmi támogatásnál is. Hamarosan a honlapon, a Facebook-oldalunkon és a kerületi újságban is jövünk a részletekkel.

 

Tájékoztató a 2018/2019. tanév szünidei gyermekétkeztetésről – hátrányos/halmozottan hátrányos helyzetű gyermekek részére

Tisztelt Kerületi Szülők! A XV. kerületi Önkormányzat a 2018/2019. tanévben az őszi, téli és tavaszi szünet időtartama alatt, munkanapokon, a kerületi lakóhellyel rendelkező, kiskorú gyermekek részére – tekintettel a hátrányos/halmozottan hátrányos helyzetre/helyzetükre – ingyenes étkezést biztosít. További részleteket honlapunkon olvashatnak.

http://www.bpxv.hu/hirdetotabla/tajekoztato-a-20182019-tanev-szunidei-gyermeketkeztetesrol-hatranyoshalmozottan-hatranyos-helyzetu-gyermekek-reszere

 

Lakossági tájékoztató

Tisztelt Kerületi Lakosok! Szeptember 17-én (hétfőn) 17 órától lakossági tájékoztatót tartunk közterületeink rendje, tisztasága és biztonsága témakörében, így az illegális szemétlerakások és az illegális gyorsulási versenyek elleni intézkedésekről, valamint a közterület-felügyelet, a mezőőri szolgálat és a polgárőrök munkájának eredményéről a Polgármesteri Hivatal (Budapest XV. kerület, Bocskai u. 1-3.) Dísztermében. Németh Angéla polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester asszony nevében minden érdeklődőt tisztelettel és szeretettel várunk!

 

Konferencia a magyar önkormányzatiságról és kihívásairól

"18 éves a Magyar Önkormányzatok Napja" címmel szeptember 20-án (csütörtökön) 9.30-tól konferenciát szervezünk a magyar önkormányzatiságról és kihívásairól a XV. kerületi Polgármesteri Hivatal (Budapest XV. kerület, Bocskai u. 1-3.) Dísztermében.

Idén lesz 18 éve, hogy ünnepelhetjük a Magyar Önkormányzatok Napját abból az alkalomból, hogy 1990-ben olyan döntés született, amely akkor úgy tűnt, hogy sok-sok évtizedre biztosítja a helyben élők demokratikus jogait, önrendelkezési lehetőségét.

Évtizedekkel azt követően, hogy az állam a korábbi államosító tanácsrendszer helyett mindent önkormányzati hatáskörbe utalt, azaz az önkormányzatiság hazai újjászületését követően, valamint közel egy évvel a következő önkormányzati választások előtt úgy véljük, van miről beszélgetnünk, van miről közösen gondolkodnunk. Erről fog szólni a 2018. szeptember 20-i (csütörtöki) önkormányzati konferenciánk, amelyre a csatolt meghívóval ezúton tisztelettel meghívjuk Önt.

A program:

9:30 óra Érkezés, regisztráció / Kávé, pogácsa, fogadás a Kossuth teremben

10:00 óra Megnyitó, köszöntő / HAJDU László, Rákospalota, Pestújhely, Újpalota és Újpest egyéni országgyűlési képviselője

10:10 óra A vidéki önkormányzatok lehetőségei / MÁTÉ Antal, Nyírbátor polgármestere

10:30 óra A független polgármesterek lehetőségei / FEHÉR László, Celldömölk polgármestere

10:50 óra Kérdések és válaszok

11:00 óra Kávészünet

11:15 óra A kis városok lehetőségei / WITTINGHOFF Tamás, Budaörs polgármestere

11:35 óra A Főváros jövője / KARÁCSONY Gergely, Zugló polgármestere

11:55 óra Kérdések és válaszok

12:05 óra Zárszó / NÉMETH Angéla, Rákospalota, Pestújhely, Újpalota polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármestere

12:15 óra Szendvicsebéd

A konferencián a részvétel ingyenes.

Előzetes regisztráció: polgarmesterikabinet@bpxv.huvagy https://www.eventbrite.com/e/18-eves-a-magyar-onkormanyzato…

Amennyiben autóval érkezik a javasolt parkoló a konferencia idejére fenntartott, a Hivatalunktól 500 méter sétára található Széchenyi téri Ügyfélparkolónk, amelyet itt talál: http://bit.ly/szeptember20parkolas.

 

Megkérdezzük a polgármestert

A Megkérdezzük a polgármestert legutóbbi adásában az Önkormányzat által bevezetett új támogatási formákról és azok részleteiről, a kerületi iskolakezdéssel kapcsolatos szülői visszajelzésekről, a Kontyfa utcai iskolában tartott kerületi tanévnyitó ünnepségen sajátságos közjátékként László Tamás (Fidesz-KDNP) polgármesterjelölt által elmondott kampánybeszédről, valamint a kerületi bölcsődék és óvodák helyzetéről, és a kerületünkben élő fiatal gyerekes szülőkről is beszélt Németh Angéla polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester asszony.

http://xvmedia.hu/video/187-adas/

 

Parlamenti pillanatok

A Parlamenti pillanatok műsorában a kerületi tanévnyitó ünnepségeink hagyományáról, az iskolák államosítása után egyetlen önkormányzati közfeladatként megmaradt közétkeztetés problémáiról, a XV. kerületi iskolák fenntartására az Önkormányzat által idén fizetett 604 millió forintos szolidaritási adóról, valamint az őszi ülésszak kezdetén tervezett felszólalásokról, és a jövő évi állami költségvetésből hiányzó alapvető fővárosi működési források miatt kialakult helyzetről is beszélt Hajdu László országgyűlési képviselő úr.

http://xvmedia.hu/video/13-adas/