XV. kerületi hírek

Kellemes napot kívánunk!

Az Önkormányzat weboldala

A Helyi Választási Bizottság határozatában elmarasztalta László Tamás (Fidesz-KDNP) polgármesterjelöltet

A XV. kerületi Helyi Választási Bizottság mai, szeptember 7-i ülésén hozott határozatában megállapította, hogy László Tamás (Fidesz-KDNP) polgármesterjelölt a Kontyfa Középiskola, Szakiskola és Általános Iskolában szeptember 3-án, az iskola felügyeleti idejében megtartott tanévnyitó rendezvényen mondott, kampánytevékenységnek minősülő beszédével megsértette a választási eljárásról szóló törvény alapelveit, valamint a választásra irányadónak tekintette a nemzeti köznevelésről szóló törvény vonatkozó bekezdését, melynek értelmében "a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható." Budapest Főváros XV. kerület Helyi Választási Bizottság László Tamás polgármesterjelöltet a további jogsértéstől eltiltja.

http://www.bpxv.hu/r4wf434rf/uploads/2018/06/HVB_19-2018.IX_.7._h.pdf

 

Kampánybeszéddel lepte meg az iskolásokat a Fidesz polgármesterjelöltje Újpalotán

 

Az állami iskolafenntartó beavatkozott egy időközi polgármester-választási kampányba, nem meglepő módon a fideszes jelöltet hozva helyzetbe. A kormánypárti László Tamás pedig élt is a lehetőséggel.

Szokatlan produkciót kísérhetett figyelemmel ötszáz gyerek az időközi választás előtt álló fővárosi XV. kerület tanévnyitóján: kampánybeszédet tartott nekik László Tamás, a Fidesz polgármesterjelöltje. A pulpitusnál foglalhatott helyet a kerületet alpolgármesterként irányító civil polgármesterjelölt, Németh Angéla, aki a tankerületi központ vezetőjének döntése alapján nem szólalhatott fel a rendezvényen.

László Tamás a Fidesz színeiben 2010-2018 között Újpalota-Rákospalota országgyűlési képviselője volt, 2010-2014 között pedig polgármester. Mióta tavasszal elvesztette egyéni képviselői helyét, a kerületben egyetlen funkciót tölt be, ő a Fidesz választókerületi elnöke.

Az Észak-Pesti Tankerületi Központ vezetése mégis fontosnak érezte, hogy a szeptember 3-án tartott tanévnyitón megszólaltassa a politikust. Történt ez egy olyan időszakban, amikor javában zajlik a helyi kampány, az időközi polgármester-választás jelölési szakasza már lezárult, és László Tamás hivatalosan is a Fidesz jelöltje.

Gyorsan kiderült az is, hogy Újpalotán mocskos kampányra lehet számítani, arra viszont, ami a tanévnyitón történt, még a kerületben sem voltak felkészülve. Már csak azért sem, mert a XV. kerületi Kontyfa utcai iskolában tartott tanévnyitóra, mint  a lap megtudta, a tankerület vezetője az egyik hivatalosságként Hajdu László országgyűlési képviselőt hívta meg, aki inkább Németh Angélát, a regnáló ügyvezető polgármestert javasolta, ám a tankerület ennek nem adott helyt. Ellenben lehetőséget adott a tavasz óta semmilyen kerületi funkcióval nem rendelkező László Tamásnak. Ez utóbbi tényről az alpolgármester egy felháborodott Facebook-posztban adott hírt az eseményt követően.

László Tamás tanévnyitó szónoklatában hangsúlyozta, számára az iskolaügy nem kampánytéma, és tartott is ennek illusztrálására egy kampánybeszédet.

A fideszes exképviselőnek és expolgármesternek van gyakorlata a gyerekek körében folytatott kampánytevékenységben. Márciusban, a parlamenti választási kampány során az egyik kerületi iskola bejáratánál aktivistáival narancsot és írószert osztogatott a gyerekeknek és szüleiknek. A képviselő szerint erre lehetősége volt, merthogy nem az iskolában adták az ajándékot, hanem közterületen. Ez az érvelés még a Nemzeti Választási Bizottságot sem hatotta meg, az NVB a helyi választási bizottság döntését felülbírálva jogsértésért elmarasztalta.

A tanévnyitón történteket Németh Angéla a Facebookon úgy kommentálta, hogy az az állami iskolafenntartó tankerületi vezetésének beavatkozási próbálkozása volt a kerületben zajló időközi választási kampányba. Azt írta, „elképesztő, és minden határon túlmegy” a kormánypárti vezénylés.

Erre utal az alpolgármester-polgármesterjelölt egy másik posztja is, amely szerint manipulatív, közvélemény-kutatásba csomagolt kampány folyik ellene. Értesüléseink szerint ez azt jelenti, hogy kérdezőbiztosok keresik fel a kerület lakóit, akik  előbb rákérdeznek a szavazási szándékra, majd, ha a választópolgár Németh Angélát nevezi meg, akkor azzal folytatódik a kérdéssor, hogy akkor is rá szavazna-e, ha tudná, be akarja záratni az orvosi rendelőt. Ez egyrészt enyhén szólva sugalmazó kérdés, másrészt nem felel meg a valóságnak. 

http://168ora.hu/itthon/kampanybeszeddel-lepte-meg-az-iskolasokat-a-fidesz-polgarmesterjeloltje-ujpalotan-155578

 

Palota iskolakezdési és egyéb támogatások a XV. kerületben

Az augusztus 28-i rendkívüli testületi ülésen Önkormányzatunk Képviselő-testülete egyhangúlag megszavazta Németh Angéla polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester asszony előterjesztését a települési támogatást szabályozó rendelet módosításáról. Újdonságként bevezetjük a Palota iskolakezdési támogatást, ami egyszeri 20.000 Ft összegű támogatást jelent az első osztályos gyermekkel rendelkező szülők számára azokban a családokban, ahol az egy főre jutó havi jövedelem összege a 228.000 Ft-ot nem haladja meg.

Szintén új támogatási formaként kerül bevezetésre a Palota karácsonyi támogatás a kerületi idős és rokkant lakosok élethelyzetének javítása érdekében. A Palota lakhatási támogatás és a Palota temetési támogatás esetében emeljük az egy főre eső jövedelemhatárt, a Palota gyógyszertámogatásnál szintén a jövedelemhatár és a támogatás összege lesz magasabb. Új elemként bevezetjük a Palota egészségügyi támogatást a váratlan, illetve nagyobb összegű egészségügyi ellátáshoz kapcsolódó kiadásokhoz, gyógyászati segédeszközök beszerzéséhez.

Kiegészítjük a Palota gyermekétkeztetési kedvezményt, és emelkedik a jövedelemhatár a Palota rendkívüli gyermekvédelmi támogatásnál is. Hamarosan a honlapon, a Facebook-oldalunkon és a kerületi újságban is jövünk a részletekkel.

 

Lakossági tájékoztató

Tisztelt Kerületi Lakosok! Szeptember 17-én (hétfőn) 17 órától lakossági tájékoztatót tartunk közterületeink rendje, tisztasága és biztonsága témakörében, így az illegális szemétlerakások és az illegális gyorsulási versenyek elleni intézkedésekről, valamint a közterület-felügyelet, a mezőőri szolgálat és a polgárőrök munkájának eredményéről a Polgármesteri Hivatal (Budapest XV. kerület, Bocskai u. 1-3.) Dísztermében. Németh Angéla polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester asszony nevében minden érdeklődőt tisztelettel és szeretettel várunk!

 

Konferencia a magyar önkormányzatiságról és kihívásairól

"18 éves a Magyar Önkormányzatok Napja" címmel szeptember 20-án (csütörtökön) 9.30-tól konferenciát szervezünk a magyar önkormányzatiságról és kihívásairól a XV. kerületi Polgármesteri Hivatal (Budapest XV. kerület, Bocskai u. 1-3.) Dísztermében.

Idén lesz 18 éve, hogy ünnepelhetjük a Magyar Önkormányzatok Napját abból az alkalomból, hogy 1990-ben olyan döntés született, amely akkor úgy tűnt, hogy sok-sok évtizedre biztosítja a helyben élők demokratikus jogait, önrendelkezési lehetőségét.

Évtizedekkel azt követően, hogy az állam a korábbi államosító tanácsrendszer helyett mindent önkormányzati hatáskörbe utalt, azaz az önkormányzatiság hazai újjászületését követően, valamint közel egy évvel a következő önkormányzati választások előtt úgy véljük, van miről beszélgetnünk, van miről közösen gondolkodnunk. Erről fog szólni a 2018. szeptember 20-i (csütörtöki) önkormányzati konferenciánk, amelyre a csatolt meghívóval ezúton tisztelettel meghívjuk Önt.

A program:

9:30 óra Érkezés, regisztráció / Kávé, pogácsa, fogadás a Kossuth teremben

10:00 óra Megnyitó, köszöntő / HAJDU László, Rákospalota, Pestújhely, Újpalota és Újpest egyéni országgyűlési képviselője

10:10 óra A vidéki önkormányzatok lehetőségei / MÁTÉ Antal, Nyírbátor polgármestere

10:30 óra A független polgármesterek lehetőségei / FEHÉR László, Celldömölk polgármestere

10:50 óra Kérdések és válaszok

11:00 óra Kávészünet

11:15 óra A kis városok lehetőségei / WITTINGHOFF Tamás, Budaörs polgármestere

11:35 óra A Főváros jövője / KARÁCSONY Gergely, Zugló polgármestere

11:55 óra Kérdések és válaszok

12:05 óra Zárszó / NÉMETH Angéla, Rákospalota, Pestújhely, Újpalota polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármestere

12:15 óra Szendvicsebéd

A konferencián a részvétel ingyenes.

Előzetes regisztráció: polgarmesterikabinet@bpxv.huvagy https://www.eventbrite.com/e/18-eves-a-magyar-onkormanyzato…

Amennyiben autóval érkezik a javasolt parkoló a konferencia idejére fenntartott, a Hivatalunktól 500 méter sétára található Széchenyi téri Ügyfélparkolónk, amelyet itt talál: http://bit.ly/szeptember20parkolas.

 

Megkérdezzük a polgármestert

A Megkérdezzük a polgármestert legutóbbi adásában a Deák utcai orvosi rendelő építése kapcsán a Képviselő-testület döntése értelmében a kivitelező konzorcium ellen kezdeményezett peres eljárás indításáról, és bűncselekmény gyanúja miatt ismeretlen tettes elleni büntető feljelentés megtételéről, valamint a Nyírpalota úti parkolóátadásról és a kerületben tervezett további parkolók kialakításáról is beszélt Tóth Imre alpolgármester.

http://xvmedia.hu/video/186-adas/

 

Parlamenti pillanatok

A Parlamenti pillanatok legutóbbi műsorában a Gergő utcai pestújhelyi családi utcabálról és a kerületi szomszédünnepek további terveiről, a civil szervezetek közösségépítő erejéről, valamint a paksi atomerőmű leállása kapcsán a parlamenti bizottságban benyújtott tájékoztatási igény hátteréről is beszélt Hajdu László országgyűlési képviselő.

http://xvmedia.hu/video/12-adas/

 

Szeptemberben szájüregi rákszűrés a kerületben

Szeptembertől folytatódik az egészségügyi szűrőprogram a kerületben. Ezúttal orvosaink egy olyan területen – szájüregi rákszűrés – próbálják majd megelőzni a bajt, amely már tavaly is terítéken volt a Rákos úti szakrendelőben. A szűrésekre csütörtökönként 16-18 óra között, péntekenként pedig reggel 8-10 óráig várjuk a kerületi lakosokat a Dr. Vass László Egészségügyi Intézményünk III. emeletén található szájsebészeti szakrendelésen. A vizsgálathoz nem kell beutaló, viszont előzetes bejelentkezés szükséges a szakrendelő recepcióján vagy a 06 1 506 0178-as telefonszámon. Szeretettel várunk minden érdeklődőt!

http://www.bpxv.hu/hirek/ne-csak-beszeljunk-rola

 

Kerületi jó ügyekért

Rákospalota, Pestújhely, Újpalota Önkormányzata idén is több mint tíz millió forinttal támogatta a kerületi civil szervezetek, egyesületek, alapítványok munkáját.

A Csomópont egy 2011-ben kezdődő XV. kerületi Önkormányzati ifjúsági program volt, amely 2016 januárjában alakult hivatalosan egyesületté. A tehetségkutató és tehetséggondozó egyesület ma már aktív résztvevője a XV. kerület kulturális életének. Kanyik Nikolett és Karacs Miklós céltudatos vezetésének köszönhetően több száz fiatal fordult meg itt a sok év alatt, ahol a korábban említett céljai mellett nagy hangsúlyt fektetnek a közösségépítésre is.

Évente több mint 40 fellépést vállalnak, amelynek köszönhetően a fiatalok rengeteg helyre jutnak el. A kerületben is számos rendezvényük van az önkormányzattal közösen. Ilyen például az „Arany Violin Díj” énekverseny a „Kicsi a Bors, de ügyes” tehetségkutató program, vagy a „Gold Talent” tehetségkutató verseny. Tánc és ének képzést is tartanak. Jelenleg közel 40 aktív tagja van az Egyesületnek.

A Csomópont növendéke volt például Kenyeres Bendegúz ma 16 éves, street-dance világ- és Európa-bajnok, Le Quang Huy, Benji aki az X-Faktor harmadik helyezett legjobb férfi előadója volt 2014-ben, emellett a „Budapest Dal 2018” – „Bárhol járok” című dal Közönségdíját is elnyerte.

A Csomópont Egyesülethez hasonló sikerek érdekében Budapest Főváros XV. Kerület Önkormányzatának vezetői a jövőben is támogatni kívánják a kerületi civil szervezetek, közösségek munkáját.

http://www.bpxv.hu/hirek/keruleti-jo-ugyekert-8