XV. kerületi Önkormányzat hírlevele

Április 8-án lesznek az országgyűlési választások

"Hazánk ötödik köztársasági elnökeként, élve az Alaptörvényben rám ruházott felelősséggel – külön köszöntve az először szavazó fiatalok százezreit, és tisztelegve az első szabad választások emléke előtt –, a 2018-as általános országgyűlési választásokat április 8-ára írom ki." - jelentette be hivatalosan Áder János köztársasági elnök.

http://www.keh.hu/sajtokozlemenyek/2467-Az_orszaggyulesi_kepviselok_2018._evi_altalanos_valasztasa_idopontjanak_kituzeserol&pnr=1

 

Bevetésre készen a hókotrók

Eddig ugyan még nem tett próbára bennünket az idei tél, de az önkormányzat városüzemeltető cége, a Répszolg időben felkészült a zordabb téli időjárásra. Mind a munkások, mind a gépek készenlétben várják, hogy ha szükséges, megtisztítsák a kerületi kezelésbe tartozó utakat, járdákat, sétányokat a hótól, jégtől.

http://www.bpxv.hu/hirek/bevetesre-keszen-a-hokotrok-2

 

Figyelem: csalók próbálnak bejutni a kerületi lakásokba, otthonokba!

Tisztelt Kerületi Lakosok!

Az elmúlt napokban többen jelezték, hogy a kerületben az önkormányzat megbízásából elvégzendő nyílászárócsere-felmérésre hivatkozva pórbálnak bejutni egyesek a kerületi lakásokba, otthonokba. Ezúton tájékoztatunk minden kerületi lakost, hogy sem az Önkormányzat, sem a Hivatal nem bízott meg senkit ilyen feladattal. A csalókra figyeljenek, értékeik megóvását kezeljék kiemelten. Ha a csalók újra jelentkeznének, mindenkit arra kérünk, haladéktalanul jelezzék nekünk az esetet a polgarmesterikabinet@bpxv.hu e-mail címen. Együttműködésüket és segítségüket előre is tisztelettel köszönjük!

http://www.bpxv.hu/hirek/figyelmeztetes

 

Megkérdezzük a polgármestert

A Megkérdezzük a polgármestert idei első adásában a 2018. évi önkormányzati költségvetés előkészítéséről, az Árendás utcai volt óvodaépület és környékének átalakításáról szóló tervekről, a Nappali Melegedő, valamint egy-egy kerületi óvoda és bölcsőde felújításáról is beszélt Németh Angéla alpolgármester asszony.

http://xvmedia.hu/videogallery/154-adas/

 

Január 22-én nyit a felújítás alatt álló Újpalotai Közösségi Ház

Tisztelt Kerületi Lakosok!

Tájékoztatjuk Önöket, hogy az Újpalotai Közösségi Házban 2017. december 18-tól 2018. január 21-ig a XV. kerületi Önkormányzat támogatásával a vizes blokk felújítása zajlik, ezért a ház zárva tart. Ez idő alatt a házban működő csoportjaink (Cassandra Táncstúdió, Ritmikus gimnasztika tanfolyam, Alakformáló női torna, Társastánc tanfolyam, Zumba, Hatha Jóga, Torna hölgyeknek, Pilates torna, Piloxing, Capoeira, Stott pilates) részére a működésükhöz szükséges helyiséget és körülményeket biztosítunk a Zsókavár utca 2. szám alatt található irodánkban, a Hartyán köz 3-ban (Zöld Klub), valamint a Kikötőben (Száraznád utca 5.). Az Újpalotai Közösségi Ház 2018. január 22-én (hétfőn) nyit. Szíves megértésüket köszönjük, az okozott kellemetlenségekért elnézésüket kérjük!

http://csokonaiksk.hu/

 

Fenyőfák karácsony után: kerületi gyűjtőhelyek

Január hatodikával, vízkereszt napjával ér véget a karácsonyi ünnepkör, ilyenkor szoktuk leszedni, lebontani a karácsonyfát - bár van, aki már korábban megteszi ezt. A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. szervezetten szállítja el a kidobott fenyőfákat az utcákról. A karácsonyfákat ne dobjuk az úttestre (különösen ne az ablakból), a zöldterületekre, hanem tegyük a kukák mellé (csak a 2 méternél kisebb fákat), vagy vigyük el őket a kijelölt közös gyűjtőhelyekre a kerületben: Újpalotai toronyház; Kontyfa utca 10.; Wesselényi utca - Bánkút utca sarok; Csobogós utca 2. („Vízművek” gépházzal szemben).

http://15.kerulet.ittlakunk.hu/utcak-terek/180102/ide-viheted-fenyofat-ime-keruleti-gyujtohelyek

 

Gyere korcsolyázni!

Tisztelt Kerületi Lakosok!

A XV. kerületi Önkormányzat az idei téli szezonban is ingyenesen látogatható műjégpályát működtet a kerületben. Február 25-ig minden korcsolyázni szerető kerületit szeretettel várunk a Czabán Általános Iskola udvarán (Budapest XV. kerület, Széchenyi tér 13.). A műjégpálya nyitvatartása az alábbiak szerint alakul:

Hétköznap:

8-16 óráig: díjmentes a kerületi óvodások, iskolások részére – szervezetten, oktatóval

17-21 óráig: díjmentes a lakosság részére

Hétvégén és ünnepnapokon:

8 – 21 óráig: díjmentes a lakosság részére.

http://www.bpxv.hu/hirek/gyere-korcsolyazni-2

 

Felhívás díszoklevél kérelmek benyújtására

A XV. kerületi Önkormányzat felhívja azon XV. kerületben élő, vagy a kerületben legalább 30 évet tanító pedagógusok figyelmét, akik 50,60,65, illetve 70 éve szerezték meg diplomájukat, hogy kérelmüket február 15-ig (csütörtökig) nyújtsák be a Polgármesteri Kabinet rendezvényszervezői csoportjához (1153 Budapest, Bocskai u. 1-3. A épület 111-es szoba). A díszoklevelek átadására a kerületi Pedagógusnapon, június 1-jén (pénteken) kerül sor a Hubay Jenő Zeneiskolában. Érdeklődni a 06 1 305 3132-es telefonszámon lehet Andula Zsuzsanna rendezvényszervezőnél.

http://www.bpxv.hu/hirek/felhivas-diszoklevel-kerelmek-benyujtasara-5

 

Az egylakásos ingatlanba kérésre érkezik a kéményseprő

Az Országgyűlés döntése nyomán január elsejével megváltoznak a kéményseprés szabályai. A törvénymódosítás lényege, hogy az egylakásos épületek tulajdonosai az általuk használt tüzelő-fűtőberendezés fajtájától függően évente vagy kétévente továbbra is ingyenesen, a nekik megfelelő időpontban maguk igényelhetik a kéményseprőipari ellenőrzést.

http://www.bpxv.hu/hirek/az-egylakasos-ingatlanba-keresre-erkezik-a-kemenysepro

 

Lakossági tájékoztató a 2018. évi kéményseprőipari tevékenységről

A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. ütemterve alapján kerületünkben idén január 16. és október 17. között végzik a kéményseprőipari munkákat. Az ütemterv tájékoztató jellegű, a felmerülő külső körülmények függvényében változhat. A Fővárosi Kéményseprőipari Kft. honlapján (www. kemenysepro.hu) minden szükséges és fontos információ megtalálható a közszolgáltatással kapcsolatban.

http://www.bpxv.hu/hirdetotabla/lakossagi-tajekoztato-a-2018-evi-kemenyseproipari-tevekenysegrol

 

Szombaton havazhat is

Folytatódik a szürke, főként nyugaton esős idő, a lehűlés leghamarabb hétvégére hozhat havazást. Hétvégére téliesebb hőmérsékleti értékek várhatók, vasárnapra virradóan országos fagy is kialakulhat, az Északi-középhegységben -6, -8 fokig is lehűlhet a levegő. Ezeken a napokon már többfelé előbújik a nap, de szombaton az északi-északkeleti országrész kivételével még több helyen előfordulhat havas eső, majd vasárnap már csak néhol lehet kisebb havazás, hózápor.

https://www.idokep.hu/hirek/homentes-lehules

 

Önkéntes véradás a kerületben

Január 18-án (csütörtökön) délelőtt 8.30-10 óráig ismét önkéntes véradást szervez a Magyar Vöröskereszt a kerületben, ezúttal az Innovációs Szakképző, Továbbképző Iskola Központ és Gimnázium (Budapest XV. kerület, Bocskai u. 70-72.) épületében várják a jelentkezőket. Előre is köszönjük minden résztvevő önzetlen segítségét!

 

Fővárosi ösztöndíj egyetemistáknak

Idén is meghirdeti a Budapest Ösztöndíj Program pályázatát a fővárosi székhelyen vagy telephelyen működő felsőoktatási intézmények nappali tagozatos, 2018 szeptemberétől vagy 2019 februárjától utolsó tanulmányi évüket elkezdő, osztatlan, alap- vagy mesterképzésben részt vevő hallgatói számára a Fővárosi Önkormányzat.

http://www.bpxv.hu/hirek/fovarosi-osztondij-egyetemistaknak

 

Rajz- és irodalmi pályázat a katasztrófavédelmi múzeum szervezésében

A Katasztrófavédelem Központi Múzeuma tizenegyedik alkalommal hirdetett rajz- és irodalmi pályázatot általános iskolás tanulók számára Ne égess! címmel. A műveket meghosszabbított határidőig, február 2-ig várják a múzeum címére.

http://www.bpxv.hu/hirek/jatek-a-muzeummal

 

A Képmás-estek következő vendége: Katus Attila

Katus Attila személyi edző, életmód-tanácsadó, világ- és Európa–bajnok sportoló lesz a Képmás-estek következő vendége január 12-én (pénteken) 19 órától a Kikötőben (Budapest XV. kerület, Száraznád u. 5.). A rendezvényen való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

http://csokonaiksk.hu/index.php/component/rsevents/event/31420-kepmas-est-vendeg-katus-attila?Itemid=101

 

Galambkiállítás

Idén 105. születésnapját ünnepli a rákospalotai B-15 Testvériség Galambász Egyesület. A szakértő klubtagok rendszeresen kiállítják galambjaikat és díszmadaraikat az országos bemutatókon és versenyeken. Az új év második hétvégéjén, január 13-14-én (szombaton és vasárnap) a Csokonai Művelődési Házba (Budapest XV. kerület, Eötvös u. 64-66.) is elhozzák legszebb madaraikat, postagalambjaikat, valamint szívesen adnak részletes tájékoztatást a különleges szárnyasok tartásáról és tenyésztéséről az érdeklődő közönségnek! Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

http://csokonaiksk.hu/index.php/component/rsevents/event/31421-galamb-kiallitas?Itemid=101

 

Jön föl a darts

Kerületi blogunk, a Periszkóp Palotán a Drégelyvár utcai Club 501 dartsklubban járt: azt láthattuk, hogy ettől és a tévéből megismert vérprofi kiszállóktól sincsenek messze a magyarok, akik egy meghívásos versenyen vettek részt. Nem egy ulibuli versenyről volt szó, mert láttuk a támogatók között az önkormányzatot, és a megnyitón jelen volt Hajdu László polgármester is, aki meleg szavakkal köszöntötte a darts kerületi úttörőit. Akik – tegyük hozzá – egy hajdan lepukkant öreg kocsmát alakítottak át modern pubnak. És most már a méregdrága masinákkal és az edzőtermekkel egészen jól kezd kinézni a Drégelyvár utcai darts-sasfészek. Kis összeállítást készítettünk a derbiről, mutatjuk.

http://perpal.hu/2018/01/06/jon-fol-darts/

 

Periszkóp horoszkóp – 2018 tél

Kerületi blogunk, a Periszkóp Palotán a humor és az irónia jegyében állította össze az idei télre vonatkozó "horoszkópját". Horoszkópunk erőssége nem a tudományosság, noha ezt sem adjuk fel teljesen. Ha valakinek nem jön be, nem biztos, hogy arról mi tehetünk. A bejegyzés végén videós üzenetet kínálunk. A 18-as karikát ezúttal mellőzhetjük, jóslatunk érvényes gyermekek számára is.

http://perpal.hu/2018/01/09/periszkop-horoszkop-2018-tel/

 

Újpalotai Babahordozó Klub

Január 26-án (pénteken) délelőtt 10 órakor babahordozó klub indul Újpalotán, a Hartyán köz 3. szám alatti Zöld klubban. A klubfoglalkozáson hordozási tanácsadók is részt vesznek, akik segítenek a már megtanult kötéseket korrigálni, a hordozóeszközöket kipróbálni és jó tanácsokkal is szolgálnak. Minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

http://csokonaiksk.hu/index.php/component/rsevents/event/31433-ujpalotai-babahordozo-klub?Itemid=101

 

Eper-málna-alma gyümölcsös bébiételt vont ki a forgalomból a dm üzletlánc

Klórtartalmú tisztítószer maradványának jelenléte miatt visszahívta „Babylove bio eper-málna-alma” (babylove Erdbeere & Himbeere in Apfel) gyümölcsös sajátmárkás bébiételét a dm üzletlánc. A termékkivonás a 05.07.2019. lejárati idejű, 190 g-os kiszerelésű termékeket érinti. Az üzletlánc a fenti minőségmegőrzési idejű termékeit leszedte a polcokról és visszahívja a fogyasztóktól. A korábban megvásárolt termékeket a dm üzletei visszaveszik. A Nemzeti Élelmiszer-biztonsági Hivatal (Nébih) is felhívja a vásárlók figyelmét, hogy a fenti azonosítókkal ellátott bébiételt ne adják gyermekeiknek!

http://portal.nebih.gov.hu/-/eper-malna-alma-gyumolcsos-bebietelt-vont-ki-a-forgalombol-a-dm-uzletlanc

 

Elkezdődött az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó érvényesítő készülékekkel felszerelt első autóbusz próbaüzeme

Forgalomba állt az első, az elektronikus jegyrendszerhez kapcsolódó járműfedélzeti érvényesítő készülékekkel felszerelt autóbusz Budapesten. Az új készülékekkel felszerelt MAN Lion’s City típusú autóbusszal, amelyen a BKK a készülékek működését teszteli, kezdetben a VT-Arriva Kft. által üzemeltetett dél-budai autóbuszvonalakon, majd később a teljes közösségi közlekedési hálózaton találkozhatnak az utasok. Az eszközökkel az utasoknak egyelőre nincs teendőjük, továbbra is a megszokott módon zajlik majd a jegyek érvényesítése és ellenőrzése.

https://www.bkk.hu/2018/01/elkezdodott-az-elektronikus-jegyrendszerhez-kapcsolodo-ervenyesito-keszulekekkel-felszerelt-elso-autobusz-probauzeme/

 

A világ tizedik legerősebb útlevele a magyar

 

Közzétették a világ legerősebb útleveleinek a listáját, a The Henley Passport Index az alapján rangsorolt, hogy az okmányokkal hány országba lehet vízummentesen belépni. 2017-ben Németország rendelkezett a legerősebb útlevéllel, állampolgárai 218 országból 177-be utazhatnak vízum nélkül. A magyarok a rangsor 28. helyén állnak - 168 országba látogathatunk el vízummentesen, amely szám  mindössze kilenccel kevesebb, mint a listavezető Németországé - a fennálló holtverseny miatt viszont útlevelünk a 10. legerősebbnek számít. 

https://index.hu/kulfold/2018/01/11/vilag_legerosebb_utlevelei_lista/

 

Csoda, hogy nem mernek betegszabadságra menni a magyarok?

Jóval kevesebbet költenek Magyarországon a beteg dolgozókra, mint az EU legtöbb országában – tette közzé az Eurostat. Az összes szociális támogatásnak mindössze 2 százalékát jelenti nálunk a táppénz és minden más juttatás, amit a beteg munkavállalók kaphatnak, míg az uniós átlagban 3,6 százalék ugyanez az arány.

Magyarországnál alacsonyabb arányt csak öt országban mértek: az észt, a román, a portugál, az olasz, valamint a görög állam szán a beteg dolgozóikra a szociális kasszából még a magyaroknál is kevesebbet. A lista élén 8 százalék fölötti aránnyal Ciprus áll, majd a németek és a hollandok következnek 6-6 százalékkal.

http://hvg.hu/kkv/20180111_Csoda_hogy_nem_mernek_betegszabadsagra_menni_a_magyarok

 

Kondenzvízzel kell kezet mosniuk a kisiskolásoknak egy fővárosi általános iskolában

Furcsa megoldás egy fővárosi általános iskola mosdójában. Olyan csövet vezettek a kézmosóba, amiből folyamatosan valamilyen folyadék csöpög. A gyerekeknek itt kell kezet mosniuk, ha kijönnek a mosdóból. A fenntartó tankerületi központ szerint a csőből úgynevezett kondenzvíz folyik, ami nem fertőzésveszélyes.

http://rtl.hu/rtlklub/hirek/kondenzvizzel-kell-kezet-mosniuk

 

Tovább nőtt a szakadék gazdagok és szegények között

A régiók vásárlóerejét vizsgáló tanulmány inkább leszakadásról, mint felzárkózásról beszél a legszegényebbek esetében, a GKI Gazdaságkutató felmérése szerint. Amíg a haldokló vidéki falvakban havi néhány tízezer forint jut élelmiszerre, addig a fejlődő régiók, így például a főváros vásárlóereje elérheti az évi 3 millió forintot is - derül ki a GKI felméréséből.

„Egyharmad olyan rész van, ami fejlett és növekszik a fejlettsége és kétharmad, aki leszakadó és stagnáló” – állítja Molnár László gazdaságkutató. Az elemző szerint egyre nő a szakadék a leggazdagabbak és a legszegényebbek között. A GKI kutatója az oktatás és a közlekedés fejlesztésében látja a hosszútávú megoldást.

https://hirtv.hu/ahirtvhirei/tovabb-nott-a-szakadek-gazdagok-es-szegenyek-kozott-2439588

 

Egész Európában a magyarok a legboldogtalanabbak saját országukban

Térképet készített az Independent arról, mennyire boldogok az európai országok lakosai saját országukban. A 2017 szeptembere és októbere között végzett kutatás során a válaszokból kiderült, a dánok a legelégedettebbek, a magyarok viszont a legboldogtalanabbak hazájukban.

A 3 legboldogabb ország:

  • Dánia: a lakosok 99 százalék boldog hazájában
  • Írország: 98 százalék
  • Hollandia: 97 százalék

A 3 legboldogtalanabb:

  • Románia: a lakosok 67 százalék boldog hazájában
  • Bulgária: 66 százalék
  • Magyarország: 62 százalék.

https://24.hu/kulfold/2018/01/11/egesz-europaban-a-magyarok-a-legboldogtalanabbak-sajat-orszagukban/

 

A tudás az élet minőségének egyik legfontosabb meghatározó tényezője

A pedagógusokat kell helyzetbe hozni: javítani kell társadalmi és anyagi megbecsülésüket, és el kell látni őket a hatékony tanári munkához szükséges tudással és eszközökkel. Nem lehet elvárásokat támasztani, ha nem teremtjük meg a feltételeket – mondta el a 168 órának Csapó Benő professzor, akit az oktatást mérő számok mögötti folyamatokról kérdezett a hetilap.

"Nagyjából másfél évtizede – kisebb-nagyobb ingadozásokkal – folyamatosan romlik a magyar diákok teljesítménye. Az eredmények azonban nagymértékben függenek attól, hogy mit és hogyan mérünk. A mi diákjaink akkor teljesítenek legjobban, ha azt kérjük tőlük számon változatlan formában, ami a tankönyvben, tantervben van. Ez lényegében a középkor skolasztikájától velünk élő hagyomány, és mélyen áthatja a pedagógiai kultúránkat. A diákok nagyrészt magolnak, amit elegánsabban úgy szoktunk mondani, hogy főleg a memorizálási stratégiákat használják. Már a 2000-es PISA vizsgálat megmutatta, hogy ez a fajta tanulás az összes résztvevő ország közül a magyar diákoknál volt a leggyakoribb. A másik, az elemző, értelmező, megértésre törekvő, a korábbi tudás és az új ismeretek között kapcsolatokat kereső stratégia pedig nagyon ritka. Ez nem véletlen, az a tudás ugyanis, amire az új anyag épülhetne, többnyire hiányzik, de hiányoznak azok a gondolkodási műveletek is, amelyek segítenék a kapcsolatok megteremtését, a megértést.

Egyrészt alapvetően meg kell változtatni az iskolai tanítás technológiáját, el kell érni, hogy a diákoktól mindig csak olyasminek a megtanulását várjuk el, amire fel vannak készülve. A tananyagot, a tanulást hozzá kell igazítani az aktuális fejlettségükhöz, és mivel a gyerekek nagyon sokfélék, mindenkit másként kell tanítani, a gyerekeket differenciáltan, személyre szólóan kell fejleszteni. Erre különféle megoldások léteznek a világban, de sokat kell azon dolgozni, hogy nálunk is meghonosodjanak. Ki kell alakítani a megfelelő módszereket, kipróbálni különböző megoldásokat, pedagógusok közreműködésével felmérni a hatásukat, és ami működik, azt elterjeszteni. Az nem megy, hogy csak megfogalmazzuk az elvárásokat, és a diákokat vagy a tanárokat okoljuk, ha nem javulnak az eredmények. Meg kell teremteni a feltételeket, biztosítani kell az eszközöket, fel kell készíteni a pedagógusokat egy más szemléletű tanításra.

Valóban, a tanári fizetések jelentősen emelkedtek, ezt érdemes mindig megjegyezni. Ugyanakkor nagy lemaradásokat kellett pótolni, és az olló alig szűkült, ami a nem pedagógus értelmiségi bérekhez való viszonyítást illeti, ma sem vagyunk sokkal előbbre, mint egy évtizeddel ezelőtt voltunk. A pedagógusok fizetése csak egy tényező, ami befolyásolja az oktatás minőségét, ugyanakkor nagyon fontos, miként bánunk vele, mert a hatása csak hosszabb távon érvényesül igazán. A mostani pedagógusokat többek között azért kell megfizetni rendesen, hogy tehetséges fiatalokat vonzzunk a tanári pályára. Ebből a szempontból nagyon fontos a stabilitás, a kiszámíthatóság. Ezért volt nagy jelentősége annak, hogy a pedagógusok fizetését összekapcsolták a minimálbérrel, és ezért nagy gond, hogy ez a kapcsolat megszakadt. Még hatékonyabb lenne egy olyan konstrukció, ami a diplomások bérének átlagához kötné a pedagógusok fizetését, és valamilyen garancia lenne arra, hogy ez hosszú időn keresztül ne változzon meg." - mondta a lapnak a professzor.

http://168ora.hu/itthon/csapo-beno-a-tudas-az-elet-minosegenek-egyik-legfontosabb-meghatarozo-tenyezoje-14944

 

Behozhatatlan hátrányból indulnak a vidéki egyetemisták

Hatalmas anyagi előnnyel indulnak a budapesti egyetemisták azokkal szemben, akik vidékről érkeznek a fővárosba tanulni. Még ha örökségként nem is hullik egy lakás az ölükbe, akkor is az egyetem évei alatt otthon élhetnek a szüleikkel vagy bármikor hazaköltözhetnek, ha nem tudják fizetni az albérletet. A vidékieknél nem is kérdés, hogy dolgozniuk kell az egyetem mellett vagy diákhitelt felvenniük, hogy finanszírozzák a megélhetésüket, ami sokszor a májkrémes kenyérig és a SPAR-os felvágottig terjed.

A külföldi példákkal ellentétben, a vidéki egyetemek korántsem olyan népszerűek, mint a budapestiek. Az eduline.hu szerint 2016-ban az egyetemisták 57 százaléka, azaz tízből hatan a fővárosban tanultak. Ha valaki vidékiként úgy dönt, hogy Budapesten tanul tovább, akkor 15-20 évnyi, de akár élete végéig tartó anyagi hátránnyal indul azzal szemben, akinek a családja eleve a fővárosban él. A budapestiek mögött a legtöbb esetben ott áll egy támogató család, rokonok vagy örökség révén könnyebben jutnak fővárosi lakáshoz, ha nem szeretnének az egyetem alatt is a szüleikkel élni. Ha pedig mégsem tudják kifizetni az albérletet, akkor bármikor, következmények nélkül visszaköltözhetnek a családhoz.

A vidékiek erről mind lemondanak, ha Budapestre költöznek. Legtöbbször azért mennek Pestre, mert csak ott tanulhatják azt, amit szeretnének vagy több a munkalehetőség, de van, akit egyszerűen csak a nagyvárosi élet vonz. Jobb esetben őket is támogatják otthonról a szüleik, de ez jóval nagyobb anyagi kiadást jelent, mintha egy háztartásban élnének. Sokszor a kollégium az egyetlen út ezeknek a fiataloknak, az albérlet a magas bérleti díj miatt szóba sem jöhet. Ők azok az egyetemisták, akik rákényszerülnek arra, hogy rész- vagy akár teljes időben munkát vállaljanak, ami pedig a tanulás rovására megy, épp arra, ami miatt eljöttek otthonról.

https://abcug.hu/behozhatatlan-hatranybol-indulnak-videki-egyetemistak/

 

cikkfeltöltő: 
GB