A XV. kerületi Önkormányzat hírlevele

 

Orbán: Nem észszerű a tömeges oltási rendszer fenntartása, átállás jön

 

Új szakaszba lép a magyar oltási program - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádió ma reggeli interjújában.

"Magyarország átáll a tömeges oltásról a készenléti oltási rendszerre" - mondta Orbán Viktor miniszterelnök. Ez azt jelenti, hogy csak néhány oltóhelyet tartanak majd fenn, a tömeges oltásokat leállítják. Méghozzá azért – indokolt a kormányfő –, mert megfordult az eddigi trend: most már többen kapnak második oltást, mint elsőt.

"2,5 millió ember nem kért vakcinát, nem regisztrált, nem akarja (...) ezért fenntartani a jelenlegi oltási rendszert nem ésszerű" - tette hozzá. Megjegyezte: az első oltások száma azért ilyen alacsony, mert "az emberek már nem rohamozzák meg a háziorvosokat, oltópontokat".

Mostantól már egyéni felelősség van abban, hogy ki oltatja be magát, bármilyen „segítséget is ad” Orbán maga, a következményekért nem tudnak felelősséget vállalni, az életeket azért megmentik, ellátást adnak, mondta a miniszterelnök.

A kormányfő beszélt arról is, hogy "most már vakcinabőség van: több az oltóanyag, mint ahányan jelentkeznek értük". A teljes népesség 54 százaléka megkapta az első oltást, a másodikat pedig 38 százalék. A nyugati vakcinákból év végéig majdnem 17 millió lesz – jegyezte meg, hozzátéve: "oltásbiztonságban vagyunk, senkinek nem kell aggódnia".

Orbán Viktor beszélt a 12-15 évesek oltásáról is. Erről szerinte egészségügyi és tudományos szempontok alapján kell döntést hozni, nem politikai alapon. Úgy vélte, a nyár végére juthat nyugvópontra erről a szakmai vita, addig türelmet kért.

A magyar védettségi igazolvány nemzetközi elfogadásáról Orbán azt mondta: kérdés, hogy az EU-s oltási útlevél működik-e júliustól. A magyar igazolványt alkalmassá kívánják tenni arra, hogy illeszkedjen majd az európai rendszerbe – például felviszik a digitális verzióba a második oltás időpontját és a vakcina típusát.

"A mai napon azt kell eldönteni, mikor kezdődhet meg az önkormányzatok normális működésének helyreállítása. A polgármesterek ezt követelik." – mondta Orbán, aki szerint ma délután születik erről döntés.

https://24.hu/kozelet/2021/06/04/koronavirus-orban-viktor-fertozottek-enyhites

https://hvg.hu/itthon/20210604_Orban_Viktor_Kossuth_radio

https://telex.hu/belfold/2021/06/04/orban-viktor-beszel-a-kossuth-radioban

 

A védettségi igazolvány digitális verziójában benne lesz a vakcina típusa és a két oltás időpontja is – kormányinfó

 

A csütörtöki Kormányinfón bejelentették. ez az utolsó online formában megtartott tájékoztató, vagyis jövő héten már újságírók is jelen lehetnek. Gulyás Gergely miniszter ezután a szerdai kormányülés döntéseivel folytatta, és hangsúlyozta, hogy jelentősen javult a járványhelyzet, aminek szerinte az oka, hogy Magyarország jelentősen jobban áll az oltásokkal, mint Máltán kívül bárki az Európai Unióban.

Volt olyan nap az elmúlt hetekben, amikor az elhunytak közül senki nem volt beoltva, ezért a miniszter is figyelmeztetett arra, hogy fontos az oltás. Az is beoltathatja magát, aki már átesett a fertőzésen – tette hozzá. A magyar társadalomnak eddig 54 százalékát sikerült beoltani, és ha hozzávesszük azokat, akik már átestek a betegségen, 60 százalék felett is lehet a lakosság teljes immunitása.

A második oltást is nagyon sokan kapták már meg, ezért most már nagy mintából közölt adatokat Gulyás a különböző vakcinák hatékonyságáról. Eszerint 3,7 millió második oltás kapott személy után összesen 8193 ember betegedett meg Covid–19-cel. Ha azt nézzük, hogy a második oltást követő hét napon túl hányan voltak, a szám 7152. Közülük 524-en hunytak el, 7 napon túl pedig 455-en.

Gulyás ezután kitért az uniós vakcinaigazolvány szabályaira is, biztosra veszi, hogy a tagállamok minden Magyarországon alkalmazott oltóanyagot el fognak ismerni. Az uniós védettségi igazolványokkal kapcsolatban annyit mondott, hogy még nem ismerik a szabályok minden részét, de az már biztos, hogy digitális és papíralapú igazolás lesz, az előbbi június 15-re rendelkezésre fog állni.

"A magyar védettségi igazolvány digitális verziója június 15-ig tartalmazni fogja az oltás típusát, és mindkét oltás dátumát, így megfelel majd az uniós szabályozásoknak." - mondta a miniszter.

A témával kapcsolatban Gulyás később elmondta, technikai akadálya nincs, hogy július 1-től Magyarországon lehessen használni az uniós igazolványt, és bíznak abban, hogy a magyar védettségi igazolványt is el fogják fogadni az EU-ban.

Hamarosan megkezdődik a kárpátaljai magyarok oltása is.

Az ATV kérdésére, miszerint a javuló járványügyi adatokra tekintettel elképzelhető-e, hogy a kormány már nyáron megszünteti a veszélyhelyzetet, Gulyás kijelentette, azt csak addig tartják fent, amíg ez indokolt.

A kormány virológusokkal, orvosokkal egyeztet, a maszkot és egyéb védelmi intézkedéseket addig fogják fenntartani, amíg ez a vírus terjedése szempontjából szükséges - mondta arra a kérdésre, hogy mikor mondhatunk viszlátot a maszkoknak.

Az egészségügyi dolgozók extra díjazása kapcsán elmondta, hogy nem gondoltak arra, hogy ilyen megfeszített tempóban kell dolgozniuk. A kormány abban gondolkozik, hogy többletszabadságot adnak az egészségügyi dolgozóknak. Erről döntés a következő kormányülésen lesz.

Magyarországon többszázezer vakcina áll, amire lehet, hogy szükség lesz, ha újra kell oltani a lakosságot. Magyarország kész segíteni vakcina-kölcsönnel, mivel a gyors oltás életeket menthet - mondta.

Azok a külföldiek, akik nem a foci-Eb miatt jönnek Magyarországra, kétoldalú megállapodások esetén ugyanolyan feltételekkel ülhetnek be az éttermekbe, mint a magyar védettségi igazolvánnyal rendelkezők.

Az RTL Klub kérdésére, miért nem nyújtották még be a bérlakástörvényt, Gulyás azt válaszolta: szerint ők mindig is a tulajdont támogatták a bérlettel szemben, alapvetően támogatóan állnak minden olyan gondolathoz, ami tulajdonjoggá változtatja a határozatlan idejű bérleti jogviszonyt, bár ez olyan sok kedvezményt szerintük amúgy sem jelent.

A debreceni oltóanyaggyár is szóba került, ami Gulyás szerint alapvetően magyar oltóanyagot fog gyártani, de bérgyártást is vállal majd. Arra viszont nem válaszolt, hogy a magyar vakcina miért elölt víruson alapuló oltóanyag lesz. A kormány továbbra is virológusokkal, szakemberekkel egyeztet, az intézkedéseket addig tartják fent, amíg szükséges, a vírus teljes egészében még nem tűnt el.

Gulyás cáfolta, hogy Orbán Viktor kínai útjának bármi köze lenne a Fudan egyetemhez, a látogatásra egyébként valamikor ősszel kerülhet sor.

A Magyar Közgazdász Társaság konferenciáján vetődött fel, hogy a nyugdíjrendszer tükrözze vissza a vállalt és felnevelt gyermekek számát. Gulyás szerint a kormány ilyenről nem tárgyalt, de a felvetést személyes álláspontja szerint helyesnek és indokoltnak tartja. A miniszter szerint az a baj, hogy a mostani rendszer egy felosztó-kirovó rendszer, azaz ha bárhol lyukat ütnek, a költségvetésnek kell beszállnia és betömni azt.

Már egyeztet a kormány az adatvédelmi biztossal arról, hogy a szülők megtudhassák, gyermekük pedagógusát beoltották-e. A felvetést továbbra is támogatják – mondta az Infostart kérdésére.

Az AstraZeneca oltóanyagának időpontfoglalását azért függesztették fel, mert nem volt igény a vakcinára. Modernára, Pfizerre, Sinopharmra még mindig lehet foglalni és Szputnyikból is van még körülbelül 10 ezer adag.

Milyen más módszereken gondolkodik a kormányzat az oltási kedv felpörgetésére, tudatában annak, hogy van csaknem 3 millió oltatlan felnőtt? Gulyás Gergely szerint nincs ennyi védtelen, összesen 2 millió ember lehet, akinek nincs védettségi igazolványa. Őket arra biztatjuk, hogy oltassák be magukat. Óriásplakátokkal, kis reklámfilmekkel. Az oltást nem tettük kötelezővé, szabadság van és felelősség - állította a miniszter.

Mi a kormány terve a raktáron lévő 16 ezer lélegeztetőgéppel? – kérdezte az Mfor. Gulyás szerint ez egy stratégiai tartalék, ami „jobb, ha van, mint ha nincs”.

A külföldi állampolgárok esetében, ha van megállapodás az adott országgal, akkor elfogadják a második ország által kibocsátott védettségi igazolványt, vagyis ők beülhetnek éttermekbe, mehetnek fürdőbe is.

Az operatív törzs május 19-én döntött arról, hogy május 31-ével bezárja a mobil járványkórházat, mert nincs annyi beteg, hogy szükség lenne rá. Ez egy olyan tartaléka az egészségügyi rendszernek, ami bármikor bevethető, ha baj van.

A koronavírus elleni vakcináról egyelőre nem tartják elképzelhetőnek, hogy elérhető legyen magánszolgáltatónál, azt viszont nem tudják megjósolni, hogy 1–3 év múlva mi lesz.

A HÖOK szerint 25 ezer diploma ragadhat be idén nyelvvizsga hiánya miatt. Lesz-e idén nyelvvizsga-amnesztia? Gulyás Gergely szerint a kormány meg fogja fontolni a kérdést.

Miért rendelték azonnali hatállyal haza Thaiföldről a magyar nagykövetet? Mit takar a „tisztségéhez méltatlan viselkedés” az adott személy esetében, folyik-e ellene bármilyen eljárás jelenleg? A válasz pedig: nincs eljárás ellene, de már nincs a Külügyminisztérium állományában.

https://24.hu/belfold/2021/06/03/kormanyinfo-junius-3-a-kormany-legujabb-donteseit-ismerteti-gulyas-gergely-miniszter

http://www.atv.hu/belfold/20210603-gulyas-a-magyar-oltasi-igazolvany-meg-fog-felelni-az-unios-zoldkartya-kovetelmenyeinek

https://hvg.hu/itthon/20210603_kormanyinfo

https://infostart.hu/belfold/2021/06/03/bejelenteseket-tesz-gulyas-gergely-kormanyinfo-percrol-percre

https://merce.hu/2021/06/03/kormanyinfo-mar-16-even-aluliak-is-jarhatnak-zenes-rendezvenyre-atalakul-a-magyar-vedettsegi-igazolvany/

https://telex.hu/belfold/2021/06/03/kormanyinfo-gulyas-gergely-unios-vedettsegi-igazolvany-pedofiltorveny-junius-3

 

Megszületett a fővárosi bérmegállapodás

 

A fővárosi bérszövetséget alkotó szakszervezetek képviselői, illetve a Fővárosi Önkormányzat nevében Karácsony Gergely főpolgármester aláírták a 2021-2024. évi időszakra vonatkozó fővárosi bérpolitikai megállapodást.

A megállapodás értelmében 2022 és 2024 között az egyes munkáltatók és a náluk működő szakszervezetek a minimálbérről szóló kormányrendelet kihirdetését követő 30 napon belül, de legkésőbb a tárgyév február 15-ig megállapodnak az adott évre vonatkozó bérfejlesztés végrehajtásáról. Ennek mértéke megegyezik a minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés százalékos mértékeinek számtani átlagával.

A 2021. év kapcsán a felek egyetértettek abban, hogy a bérek reálértékét meg kell őrizni. Ugyanakkor a Fővárosi Önkormányzat költségvetési helyzete nem nyújt lehetőséget egy idei béremelés lebonyolítására. A 2021-2024. évi bérmegállapodás értelmében, a 2021. évi elmaradó béremelés kompenzációja érdekében 2022-2024. között a minimálbér- és garantáltbérminimum-emelés százalékos mértékeinek számtani átlagával való emelésen felül további béremeléshez szükséges forrás kerül biztosításra.

Ezen túlmenően a Fővárosi Önkormányzat a 2021. évben a megállapodásban vállalja, hogy amennyiben a kormány ígéreteinek megfelelően 2021-ben is csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, úgy a felszabaduló forrásokat a Fővárosi Önkormányzat teljes mértékben béremelésre fogja fordítani. A Főváros vállalja azt is, hogy a létrejövő BKM Budapesti Közművek Zrt. esetében az átalakulás nem érinti a korábbi kollektív szerződésekben rögzített munkavállalói juttatásokat, a meglévő kollektív szerződéseket nem szűnteti meg, valamint elősegíti kollektív szerződések létrejöttét azokon a területeken, ahol még nem került sor annak megkötésére. A Főváros vállalja továbbá, hogy 2021. év végéig nem kezdeményez csoportos létszámleépítést, nem növeli a kiszervezések mértékét, 2022 végéig emelt kapacitásokkal fenntartja a Fővárosi Álláskereső Irodát. Ezenkívül 2021 végéig a megállapodó felek együtt pedig kidolgozzák a Budapest-pótlék egységes rendszerét.

https://budapest.hu/Lapok/2021/megszuletett-a-fovarosi-bermegallapodas.aspx

 

Polgármesteri döntések

 

A koronavírus-járvánnyal összefüggésben 2020. november 4. óta rendkívüli jogrend van érvényben Magyarországon - az újabb parlamenti döntés értelmében előreláthatólag októberig. Az önkormányzatok esetében ez azt jelenti, hogy a képviselő-testületek hatáskörébe tartozó előterjesztésekről a polgármesterek joga döntést hozni. Vagyis minden döntés, amelyre alapesetben a testület, valamint a bizottságok jogosultak, a polgármester hatásköre lett, ezek a testületek nem üléseznek. (Kivételt képez az intézmények átszervezése, megszüntetése, azok ellátási, szolgáltatási körzeteinek megváltoztatása.)

A rendkívüli jogrend hatálya alatt minden olyan döntést ismertetünk, amelyet Cserdiné Németh Angéla polgármester a rá ruházott hatáskörben meghozott. Ezeket a döntéseket a polgármester a képviselő-testület valamennyi tagjával egyeztette.

Az alábbiakban a 2021. május 27-én meghozott polgármesteri döntéseket ismertetjük.

▪A képviselő-testület minden évben dönt az önkormányzat 100 százalékos tulajdonában álló gazdasági társaságok beszámolójának jóváhagyásáról és a nyereség felosztásáról. Valamennyi cég – CSAPI-15 Vásárcsarnok és Piacfenntartó Kft., PALOTA-15 Rehabilitációs és Közfoglalkoztatási Közhasznú Nonprofit Kft., PALOTA-HOLDING Ingatlan- és Vagyonkezelő Zártkörűen Működő Részvénytársaság, RÉPSZOLG Környezetgazdálkodási és Foglalkoztatási Nonprofit Közhasznú Kft., XV. Média Kommunikációs és Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft. – elkészítette és benyújtotta a 2020. évi tevékenységéről szóló beszámolóját. A beszámolókat a kijelölt könyvvizsgálók ellenőrizték, az érintett felügyelőbizottságok pedig megtárgyalták és azokat a tulajdonosnak elfogadásra javasolták.

▪A 2020-as zárszámadásból kiderül, hogy a XV. Kerületi Önkormányzatnak tavaly 25.226.984.930 forint bevétele mellett 17.813.743.705 Ft kiadása keletkezett – vagyis 7.413.241.225 Ft maradvány képződött. Fontos változás volt 2019-hez képest, hogy a fővárosi forrásmegosztásból eredő iparűzési adóból 918.376.137 forinttal kevesebb folyt be, helyi adókból pedig összességében 9.107 .824.113 forint bevétele keletkezett.

▪ Módosításra került az Önkormányzat tulajdonában lévő lakások és nem lakás céljára szolgáló helyiségek elidegenítésének szabályairól szóló 17/2004. (IV.1.) önkormányzati rendelet. Az eltelt időben a rendeletekben történt változások miatt megérett a helyzet a harmonizációra, továbbá az alkalmazás során szerzett tapasztalatokat is beépítették a mostani módosításba. Többek között változik a szakértő forgalmi értékbecslés felhasználhatóságának ideje az önkormányzati tulajdonú lakás-, és helyiségingatlanok értékesítése esetén.

▪Az önkormányzat által alapított költségvetési szervek (Polgármesteri Hivatal, Gazdasági Működtetési Központ és Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény) elkészítették és elküldték a polgármesternek és a jegyzőnek 2020-as éves ellenőrzési jelentéseiket, melyek elfogadásra kerültek.

▪ Elfogadták a Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény 2020. évi szakmai beszámolójáról és a 2021-2025 évi szakmai tervről szóló előterjesztést. A 2020-as szakmai beszámolóból kiderül, hogy a pandémiás helyzet drasztikusan rányomta a bélyegét az ellátásra: az esetszám 315.810 főről 223.688 főre, míg a járóbeteg-szakellátási teljesítmény (ez adja a teljesítményfinanszírozás alapját) 526 millió pontról 382 millió pontra csökkent. A világjárvány a tevékenységet is átalakította, leginkább a védőeszközök beszerzése, szűrővizsgálatok megszervezése tette ki a napi problémák nagy részét. Két helyen, először a Rákos út 77-ben, majd a Hősök úton hozott létre az EGI szűrőállomásokat a dolgozók és a lakosság részére. A járványhelyzet miatt részleges lezárásokra is szükség volt, a betegeket hosszú ideig csak sürgősségi ellátásokra tudták fogadni.

▪ Elfogadásra került az Önkormányzat 2020. évi gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladatainak ellátásáról szóló átfogó értékelés. A gyermekvédelmi törvény szerint az önkormányzatoknak minden évben értékelést kell készíteniük a gyermekjóléti és gyermekvédelmi feladataik ellátásáról, és a képviselő-testületi megtárgyalás után azt el is kell küldeni a gyámhatóságnak. A pandémiás helyzet 2020-ban új, korábban nem tapasztalt kihívások elé állította az intézményeket mind a szolgáltatások biztosítása, mind az egymással, a szülőkkel, gyermekekkel való kapcsolattartás terén. A bizonytalan helyzetben kiemelt jelentőségű volt a megfelelő információáramlás, a jelzőrendszer hatékonyabb működése, a gyermekek védelme érdekében végzett preventív munka.

▪ Elfogadták a Budapesti Rendőr-főkapitányság XV. kerületi Rendőrkapitányság 2020. évi szakmai tevékenységéről szóló előterjesztést. A korábbi évek tendenciáit követve tovább csökkent a kerületben elkövetett bűncselekmények száma; 2019-ben összesen 1073 bűncselekményt regisztráltak a XV. kerületben, ami 2020-ra 989-re csökkent (7,8 százalékos csökkenés). A regisztrált közterületi bűncselekmények száma a 2019-es 389-ről 400-ra emelkedett 2020-ban; a 100.000 lakosra jutó bűncselekmények száma 2019-ben 1346,7 volt, ez 2021-re 1251,4-re csökkent. A regisztrált kiemelten kezelt bűncselekmények száma jelentősen, 15,6 százalékkal csökkent – 487-re; a testi sértések száma az előző évhez képest 55-röl 41-re csökkent 2020-ra és a testi sértéseken belül a súlyos testi sértések száma is csökkent. A kiskorú veszélyeztetések száma kedvezően változott: az előző évhez képest 9-ről 1-re csökkent 2020-ban. Nőtt a garázdaságok száma: a 2019-es 72-ről 92-re, ez 27,8 százalékos növekedés. Jelentősen csökkent viszont a lopások száma: 353-ról 270-re azaz 23,5 százalékkal esett vissza. Örömteli: nem jelentettek autólopást a XV. kerületben 2020-ban, jármű önkényes elvétele bűncselekményt hét esetben regisztráltak. Az autófeltörések száma 29-ről 16-ra csökkent, a lakásbetörések száma pedig a felére esett vissza (2019: 64, 2020: 32).

▪ Módosították a XV. kerületi Polgármesteri Hivatal alapító okiratát a hivatali irattár új helyszínre (XV. kerület Beller Imre utca 6-8.) költözése miatt.

▪Az Egyesített Szociális Intézmény (ESZI) igazgatója, Gráczer Irma kezdeményezte az intézmény alapító okiratának módosítását: a Munkanélküli Fiatalok Tanácsadó Irodája helyett indokoltnak tartja a Család- és Gyermekjóléti Központon belül egy addiktológiai konzultáns, pszichológus és metálhigiénés tanácsadókból, pár- és családkonzulens szakemberekből álló csoport kialakítását. A telephely javasolt neve: Mentálhigiénés Tanácsadó (rövidített név: MenTa). A MenTa a család-és gyermekjóléti alapellátás részeként a lelki gondozásra, a súlyosabb életvezetési problémák megelőzésére fókuszálna.

▪ Döntést hoztak egyes képviselő-testületi határozatok teljesítési határidejének meghosszabbításáról.

▪ Határoztak az Önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok vezető tisztségviselőinek megválasztásáról. Az XV. kerületi önkormányzat tulajdonában lévő gazdasági társaságok jelenlegi vezetőinek megbízatása 2021. május 31-ig szólt – így szükségessé vált a döntés ezekről a megbízatásokról. A Palota-Holding Zrt., a RÉPSZOLG Nonprofit Kft., a Palota-15 Nonprofit Kft. és a CSAPl-15 Kft. esetében Cserdiné Németh Angéla a jelenlegi vezető tisztségviselők megválasztására tett javaslatot 2022. május 31-ig. Egy poszton javasolt változtatást: folytatva az önkormányzat tájékoztatási rendszerének megújítását és szervezeti korszerűsítését az XV. Média Kft. ügyvezetője – szintén 2022. május 31-ig – Beke Károly, a Polgármesteri Kabinet Stratégiai és Tájékoztatási Csoport eddigi vezetője lesz.

▪ Határozat született az Önkormányzat tulajdonában álló gazdasági társaságok könyvvizsgálóinak megválasztásáról.

▪ Döntés született Budapest XV. Kerület Kerületi Építési Szabályzat (KÉSZ) a fővárosi településrendezési eszközök változásának átvezetése érdekében történő módosításának megindításáról.

▪A Dr. Vass László Egészségügyi Intézmény még 2017-ben közbeszerzést folytatott le „Laboratóriumi reagensek beszerzése 48 hónapra, a vizsgálatok végzésére alkalmas automaták kihelyezésével” tárgyban. Ezen szerződések lejárnak, az újak megkötéséhez, a szükséges közbeszerzési eljárás megindításához az önkormányzat előzetes kötelezettségvállalásáról határoztak.

▪ Határozat született a KOMA 08 Művészeti Nonprofit Kft. 2020. évi működési és felhalmozási célú támogatásának elszámolásáról, valamint 2021. évi működési támogatásáról. Az önkormányzat a 2020-as költségvetésében mindösszesen 15.000.000 forint támogatást (13.900.000 forint működési célú és 1.100.000 forint felhalmozási célú támogatást) biztosított a KOMA részére; ebből 13.200.605 forintot használt fel a támogatási célnak megfelelően, szabályszerűen. A KOMA részére 2021-ben 7.500.000 Ft működési célú támogatást biztosít a kerület.

▪ Elfogadták a Budapest XV. kerület Kajár utca 7. és a Rákos út 233. szám alatti ingatlanok elidegenítéséről szóló előterjesztést.

▪ Döntés született az 1152 Budapest, Szilas park 1. fszt. 1. szám alatti ingatlanon fennálló szolgálati jelleg megszüntetéséről.

▪ Határozatot fogadtak el a külterületi útlezáró sorompók elhelyezéséről. Szilvágyi László képviselő (a Mindenki a Tizenötödikért-frakció tagja) annak kapcsán tett javaslatot, hogy az önkormányzat nemrég 3 millió forintos támogatást nyert el a „Tisztítsuk meg az Országot!” pályázaton. Az alkalom az, hogy a kiíró minisztérium csak az illegális lerakók felszámolását támogatta, azt a pályázati elemet nem, amely sorompók létesítésére vonatkozott. „Javaslom tehát bruttó 3 millió forint összegben útzáró sorompók telepítését az illegális hulladék elhelyezéssel leginkább érintett területeken, emellett a sorompók mellé képküldésre alkalmas, biztonsági zárral ellátott vadkamerák elhelyezését, illetve a fedezet biztosítását” – áll Szilvágyi László előterjesztésében.

▪Szintén Szilvágyi László képviselő tett javaslatot arra, hogy a polgármester kezdjen tárgyalásokat az @RC óriásplakát-kiállítás szervezőivel a kiállítás XV. kerületi megrendezésére.

Valamennyi előterjesztés teljes szövegét és a meghozott határozatokat honlapunkon megtalálják.

https://www.bpxv.hu/hirek/tajekoztato-a-polgarmester-altal-a-veszelyhelyzet-ideje-alatt-meghozott-dontesekrol-17

https://www.bpxv.hu/

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Régiónként bemutatjuk az előválasztáson induló ellenzéki jelölteket, a köztük zajló csatákat. Sorozatunk ötödik része a nyugtat-dunántúli versengésről szól.
2021.szeptember 21.
Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.