XV. kerületi Önkormányzat hírlevele

A jövő vizes bázisa

Sajtótájékoztatót tartott az önkormányzat vezetése, Németh Angéla polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester, Victorné dr. Kovács Judit és Tóth Imre alpolgármesterek. Az esemény helyszíne az Észak-pesti Kórház Neptun utca – Pestújhelyi út sarkán levő területe, témája pedig a tervezett uszodaberuházás volt. Mára jogerős építési engedéllyel rendelkezünk, és elkészültek a létesítmény kiviteli tervei is. Az elképzelések szerint a kerületi uszodában lesz egy 33×25 méteres 2,10 méter mélységű versenymedence, egy 25×21 méteres 1,90 méter mély – télen sátorral befedhető – kültéri medence, és egy 7×14 méteres 80 centiméter mélységű tanmedence. Az uszoda wellness-szolgáltatásokkal is kiegészül, de a legfontosabb, hogy a vízfelülete megközelíti az 1500 négyzetmétert.

A létesítmény a lakosság számára nyitvatartási időben látogatható majd, a tanmedencében a kerületi iskoláknak lesz úszásoktatás. Az YBL Water Polo Club Egyesület a délutáni idősávokban tartja majd a vízilabdaedzéseket minden korosztály számára. A nagymedencében hétvégenként mérkőzéseket is rendeznek. Az együttműködés értelmében az uszodát az egyesület 15 évig használhatja majd. A kivitelezés jövő év februárjában, márciusában kezdődhet, és előreláthatólag 2020 őszére fejeződik be.

http://www.bpxv.hu/hirek/a-jovo-vizes-bazisa

 

Az egészségügyi dolgozók ünnepe

Hagyományosan az egészségügyi dolgozók legnagyobb ünnepe a Semmelweis-nap, amit Semmelweis Ignác születésnapján, július 1-jén ünnepelnek. Kerületünkben a hűségjutalmak és a jubileumi jutalmak mellett az orvosok és a szakdolgozók elismerésére négy díjat, az Év Orvosa, az Év Szakdolgozója, az Év dolgozója és az Év egysége elismerést is kiosztották június 28-án. Az egészségügyi dolgozókat az önkormányzat nevében Németh Angéla polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester asszony köszöntötte. Valamennyi kitüntetésben és jutalomban részesülő kerületi egészségügyi dolgozónknak szívből gratulálunk!

http://www.bpxv.hu/hirek/az-egeszsegugyi-dolgozok-unnepe

 

Köztisztviselői Nap

Múlt pénteken a köztisztviselők megünneplésére került sor a Polgármesteri Hivatal Dísztermében, majd sportvetélkedésen mérhették össze ebbéli tudásukat a Hivatal dolgozói. Az ülésen résztvevőket elsőként Beke Károly a Polgármesteri Kabinet vezető-helyettese köszöntötte. A díjakat és elismeréseket Hajdu László országgyűlési képviselő, Németh Angéla polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester és a Hivatal vezetőjeként dr. Lamperth Mónika jegyző adták át.

A Díszülésen Hajdu László országgyűlési képviselő úr az elmúlt több mint húsz éves polgármestersége okán minden jelenlevőt jó ismerőként köszöntött, felemlítve egy-egy régi kedves történetet is.

Németh Angéla alpolgármester asszony köszöntőjében hitet tett a Hivatal nyitottsága mellett:

„Itt, a XV. kerületben büszkék vagyunk arra, hogy mindig is a közszolgálatban dolgozók etikáját és a törvényességet, a demokrácia játékszabályait tiszteletben tartva végeztük és végezzük a munkánkat. Ahogyan eddig, úgy ezután is biztosítani szeretnék mindenkit, aki a kerületi közszolgálatban dolgozik: most is mindig nyitva áll az ajtóm bárki előtt, bármilyen ügyben bizalommal és jó szívvel megkereshetnek a kollégák. Polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármesterként az eddigi politikai örökséget kívánom megőrizni és továbbvinni.”

Majd dr. Lamperth Mónika jegyző asszony mondott pár gondolatot, kiemelve a Hivatal jó működését, megköszönve a köztisztviselők munkáját.

http://www.bpxv.hu/hirek/koztisztviseloi-nap

 

Megkérdezzük a polgármestert

A Megkérdezzük a polgármestert legutóbbi adásában a Deák utcai orvosi rendelő félbemaradt építésének ügyéről, a Nyírpalota úti újonnan átadott parkolóról, és a további parkolóépítési tervekről is beszélt Tóth Imre alpolgármester úr.

http://xvmedia.hu/video/177-adas/

 

Parlamenti pillanatok

A Parlamenti pillanatok legutóbbi adásában az Önkormányzatunk által kapott 78 millió forintos támogatásról és annak eddig példátlan módon, egyéni kormánydöntés alapján történt módosításáról, az Országgyűlésben a magasépítésű házakról hozandó lobbitörvény hátteréről, valamint a mezőgazdaságot érintő, a fúrt kutakra vonatkozó aggályos módosításokról is beszélt Hajdu László országgyűlési képviselő úr.

http://xvmedia.hu/video/3-adas/

 

Két új játszótér épül a nyáron

Elkészültek a kerület első integrált játszóterének tervei, ahol fogyatékkal élő és egészséges gyerekek együtt játszhatnak majd. A tervek szerint nyár végén, iskolakezdésre birtokba vehetik a gyerekek az új játszóhelyet. A Molnár Viktor és a Lőcsevár utca sarkán épülhet meg a XV. kerület első akadálymentesített játszótere. A helyszín nem véletlen, hiszen a közvetlen közelben található a Fejlesztő Gondozó Központ, ahol a súlyosan halmozottan sérült gyerekek, fiatalok ellátását végzik.

http://www.bpxv.hu/hirek/ket-uj-jatszoter-epul-a-nyaron

 

Közösségi tér igény szerint

A Mézeskalács téri lakótelep fejlesztéséről tartott lakossági tájékoztatót a XV. kerületi önkormányzat június közepén, ahol a lakók elmondhatták, ők hogyan használnák fel a 2018. évi költségvetés kis teres programjából rendelkezésre álló nettó 5,5 millió forint összeget.

http://www.bpxv.hu/hirek/kozossegi-ter-igeny-szerint

 

Idén is dolgoznak diákmunkások a hivatalban

A Nemzetgazdasági Minisztérium idén is meghirdette a nyári diákmunka programot. A program keretében a 16–25 év közötti diákok kaphatnak az önkormányzatoknál vagy önkormányzati fenntartású intézményeknél munkalehetőséget. Kerületünk idén is csatlakozott a programhoz, a diákok főként adminisztratív, illetve könnyű fizikai munkát végeznek majd a polgármesteri hivatalban július 1. és augusztus 31. között napi hat órában.

http://www.bpxv.hu/hirek/iden-is-dolgoznak-diakmunkasok-a-hivatalban

 

Kerületi sebészeti kisokos

A köztudatban nem egyértelmű, hogy az általános sebészet és a traumatológia két különböző dolog – mondta el az ÉLETképeknek a Rákos úti szakrendelésen dr. Liptovszky József osztályvezető főorvos –, ezek egymástól eltérő szakmai és tárgyi feltételeket igényelnek. A Rákos úton csak az általános sebészeti beavatkozásokra nyílik lehetőség, nálunk nincs traumatológia. Nincs ugyanis olyan szakorvos, aki traumatológusi végzettséggel rendelkezne, és nincs olyan helyiségünk és eszközeink sem, ahol a traumatológiai kezeléseket, például a gipszeléseket is elvégezhetnénk.

Az általános sebészeten „elsősorban a sebészeti jellegű hasi betegségek, mint például az epekő vagy vakbélgyulladás kivizsgálása, az úgynevezett lágyrészgyulladások, tályogok, furunkulusok feltárása és ellátása, illetve a bőrgyógyász javaslata alapján bőrelváltozások (például a szemölcsök) műtétei tartoznak a hatáskörünkbe.” Ezeket a beavatkozásokat kizárólag a 18 év feletti betegeken tudják elvégezni, az ennél fiatalabb korosztály sebészeti ellátására a kerületben nincsen lehetőség, a betegnek valamelyik ügyeletes kórházba, a Heim Pálba vagy a Bethesdába kell mennie.

http://xvmedia.hu/keruleti-sebeszeti-kisokos/

 

Megduplázott szakrendelés

Ha valaki a kerületben a Rákos úti szakrendelő pajzsmirigy-ambulanciájára szeretett volna bejutni, nos, annak a szokásos protokoll – háziorvostól kapott beutaló és időpontkérés – ellenére is mintegy két hónapot kellett várnia az orvossal való találkozásra. Ez pedig nem Dr. Fenyvesi György szakorvos hibája volt, aki heti egyszer tudta fogadni a kerületi betegeket. Májustól azonban heti két alkalom jut a gyógyításra.

http://xvmedia.hu/megduplazott-szakrendeles/

 

Megrendelt rendelések

A nyártól bővül a gyerekellátás a kerületi egészségügyben, ugyanis megállapodást kötött egy éve a XV. kerület (illetve a kerületi egészségügyi intézmény) és a Bethesda Gyermekkórház. Két új rendeléssel bővül a repertoárunk: a gyerekallergológiával és -immunológiával, illetve a gyerekbőrgyógyászattal. Mindkettőre nagy szükségünk van, és nagyon örülünk, hogy rövidesen sikerül ezt a hiányt pótolnunk.

A két új szakrendelés közül a gyerekallergológia és -immunológia már elérhető. A rendelést júniustól minden hétfőn reggel 8 és délután 2 között tartják a Rákos úti szakrendelő földszinti gyerekrendelőjében. A gyerekbőrgyógyászaton a szakrendelést várhatóan szeptembertől kezdik, amikor is keddenként reggel 8 és délután 2 óra között az Őrjárat utcai felnőttbőrgyógyászati szakrendelés helyén fogadják a gyerekeket.

http://xvmedia.hu/megrendelt-rendelesek/

 

Unatkozás helyett KoMa

Hogyan lehet elérni, hogy az iskolás fiatalok szabadidejüket értelmesen, hasznosan és jó hangulatban töltsék el? Talán legfontosabb, hogy legyen egy helyük, ahová mehetnek. De a falak és a pingpongasztal mellett kell egy felnőttcsapat is, akik segíteni tudnak nekik onnantól, hogy biztonságban érezzék magukat egészen az önmegvalósításig. A KoMa Bázis bemutatónapot szervezett, ahol a programokon részt vevő fiatalok is elmondták, miért járnak ide.

http://xvmedia.hu/unatkozas-helyett/

 

Latinovits nyomában

Júniusban rendezték az országos Latinovits Zoltán Vers- és Prózamondó Találkozót a híres színész 42 évvel ezelőtti halálának helyszínén, Balatonszemesen, a róla elnevezett művelődési házban. A rangos eseményen az ország különböző pontjairól mintegy ötven ifjú, illetve felnőtt előadó nevezett, akik két kategóriában (ifi és felnőtt) mérték össze a tudásukat. Az eseményen immár harmadik alkalommal vett részt Eszenszky Gergely, a Dózsa György Gimnázium és Táncművészeti Szakgimnázium – jelenleg 11. évfolyamos – diákja, aki a tavalyi ezüstérmét követően idén megnyerte az ifjúsági kategóriát. Eszenszky Gergely idén első lett a Rákospalotai Ipartestület által szervezett versenyen, a budapesti Babits Mihály Szavalóversenyen, valamint a veszprémi Országos Vers- és Prózamondó Versenyen is. Büszkék vagyunk Gergőre, szívből gratulálunk!

http://xvmedia.hu/latinovits-nyomaban/

 

Játékosság óvó szenvedéllyel

Természetessége, megnyugtató mosolya mágnesként vonzza a gyerekeket. A kicsik pedig szeretnek feltöltődni óvó ölelésében. Turóczyné Ungvári Edit óvodapedagógus idén megkapta a szakma egyik legrangosabb elismerését, a Bárczy István-díjat. Pályafutásáról, munkájáról nyilatkozott kerületi lapunknak, az ÉLETképeknek.

http://xvmedia.hu/jatekossag-ovo-szenvedellyel/

 

Női láb és tarantula pók

Hiába divat, hogy pár évente lecseréljük a tárgyainkat, egyre inkább teret hódítanak az értékek, így az egyedi, fából faragott eszközök is. Az előző lapszámunkban Kálvinné György Gabriella azt kérte, a XV. kerületben élő Ambrus Hunor fafaragót keressük fel, így vele beszélgettünk értékteremtésről, hagyományőrzésről a fafaragás kapcsán.

http://xvmedia.hu/noi-lab-es-tarantula-pok/

 

Szülinapi BLF-torna

A Budapesti Legyőzhetetlen Feketék (BLF) Kosárlabda Klub minden évben nemzetközi tornával ünnepeli a születésnapját. Mivel az egyesület 24 éve alakult, az idei torna a BLF 24 Kupa nevet kapta. Az eredményhirdetésen Horvátország magyarországi nagykövete, Mladen Andrlic is részt vett, aki Hajdu László országgyűlési képviselővel egyetemben különdíjakat ajánlott fel. A negyedik helyen végzett BLF-Palota együtteséből Katona Bence került be a torna All Star csapatába. Szívből gratulálunk!

http://xvmedia.hu/szulinapi-blf-torna/

 

Budai II Lászlóra emlékeztek a Rákospalotai temetőben

Az Aranycsapat 35 éve elhunyt jobbszélsőjére, Budai II Lászlóra emlékeztek hétfőn délután a Rákospalotai temetőben.

http://xvmedia.hu/budai-ii-laszlora-emlekeztek-rakospalotai-temetoben/

 

Vagy a labda, vagy a baba

A végéhez közeledik a focivébé, sok okosságot nem tudunk elmondani róla, látjuk, hogy a sokpasszos játéknak, amire esküsznek a spanyolok, kicsit leáldozott. Azt is látjuk, hogy jönnek a villámgyors tinédzserek (mint a francia MBappe), kiestek a németek, Messiék, Ronaldóék, Ramosék, szinte mindenki, aki elbűvölt bennünket az elmúlt évtizedben. Kerületi blogunk, a Periszkóp Palotán alábbi összeállításában az egykori pestújhelyi futballistáról, Dalnoki Jenőről is olvashatnak, aki edzőként is igen szép sikereket ért el a Ferencvárosban.

http://perpal.hu/2018/07/03/vagy-labda-vagy-baba/

 

A kerületi Palotafalka

A kutya jótékony hatásáról már sokszor írtunk, hiszen kedvenceink jókedvre derítenek, mozgásra ösztönöznek, érzelmileg fejlesztenek és nem utolsósorban a kommunikációt is segítik. Városrészünkben pedig egy kis közösség is szerveződött, aminek tagjai immáron kutyás túrákra is vállalkoztak.

http://xvmedia.hu/palotafalka/

 

A parlagfű köszöni szépen, jól van

A parlagfűben az a legérdekesebb, hogy egyre többen küzdenek ellene. A küzdelem, melyben a mindenhez értő államtól kezdve az önkormányzatokon át mindenféle más szervezet is bekapcsolódik, igen hatékony. Ennyire nyilvánvaló nemzeti összefogást (hogy tudniillik közösen kell küzdeni a kétmillió magyar allergiás beteg életét megkeserítő gyomnövény ellen) semmilyen más téren nem lehet tapasztalni. A legfrissebb ukáz szerint a legszebb nevű magyar szerv, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívta a földtulajdonosok figyelmét (minden évben fölhívja), hogy közeleg a parlagfű elleni védekezések határnapja (ezt is tudja mindenki), június 30-át követően pedig országszerte elkezdődik a parlagfüves területek felderítése is. Akik eddig nem tették meg – írja a NÉBIH -, azoknak most kell elvégezniük a használatukban levő ingatlan parlagfű-mentesítését. És ott a végén a dádát kilátásba helyező passzus: a gondatlan gazdákkal szemben július 1-je után – a parlagfűre vonatkozó külön eljárási szabályok értelmében – az eljáró hatóság közérdekű védekezést rendel el, valamint 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedő növényvédelmi bírságot szabhat ki. Kerületi blogunk, a Periszkóp Palotán járt utána, mi a helyzet parlagfűügyben.

http://perpal.hu/2018/06/30/parlagfu-koszoni-szepen-jol-van/

 

Várakozás a biztonságért

  Gyakori látvány, hogy hosszú kocsisorok állnak a Töltés utcai leengedett vasúti sorompónál. Több oka is van a kényszerű várakozásnak, a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága válaszolt az ezzel kapcsolatban feltett kérdéseinkre.

  http://www.bpxv.hu/hirek/varakozas-a-biztonsagert

   

  Gyenge hidegfront jön

  Záporokat, zivatarokat, de jelentős lehűlést nem hoz a gyenge front. Az igazi strandidőt pénteken egy gyenge hidegfront szakítja meg átmenetileg. Országszerte befelhősödik az ég és többfelé várható záporok, zivatarok kialakulása, helyenként heves zivatar sem kizárt, felhőszakadással, jéggel, viharos széllel. Néhány fokot visszaesik a hőmérséklet, 25 és 33 fok között alakulnak a maximumok, keleten tart ki legtovább a kánikula.

  https://www.idokep.hu/hirek/gyenge-hidegfront-jon

   

  Nyílt nap a Bernecebaráti Nemzetközi Képzőművészeti Táborunkban

  Július 8-án (vasárnap) 10 órától Nemzetközi Képzőművészeti Táborunk nyílt napot szervez Bernecebarátiban. Németh Angéla polgármesteri jogkörben eljáró alpolgármester asszony, a tábor szekcióvezetői és a gyerekek nevében minden érdeklődőt sok szeretettel várunk!

   

  Júliustól drágult a fővárosi taxizás

  A Fővárosi Közgyűlés áprilisi döntése nyomán július 1-jétől (vasárnaptól) drágult a taxizás: a korábbi 450 forintos alapdíj 700 forintra emelkedik, a kilométerdíj 20 forinttal, a percenkénti várakozási díj pedig 5 forinttal nő. A taxisok javaslatára módosított rendelet szerint július elsejétől a kilométerdíj 280-ról 300 forintra, a percenkénti várakozási díj pedig 70-ről 75 forintra nő.

  http://xvmedia.hu/vasarnaptol-dragul-fovarosi-taxizas/

   

  Lecserélik az ötszáz forintosokat is

  A Magyar Nemzeti Bank (MNB) 2014-ben megkezdett bankjegycsere programja hamarosan lezárul, a bankjegysorozat utolsó elemeként megújul az 500 forintos is. A felkészülési időszak lezárását követően, 2019. február 1-től lehet fizetni majd az új 500 forintos címlettel. A most használatos 500 forintos bankjegyekkel 2019. október 31-ig lehet majd fizetni, ezt követően az MNB bevonja a régi bankjegyeket.

  http://xvmedia.hu/lecserelik-az-otszaz-forintosokat/

   

  200 ezer ember szedheti a kínai hatóanyaggal szennyezett vérnyomáscsökkentőt

  Egy kínai gyártó által előállított hatóanyag szennyeződött, emiatt vonták vissza a valsartant tartalmazó vérnyomáscsökkentők jelentős részét - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgató-helyettese. A szakemberek azt javasolják, a gyógyszerét senki se dobja el azonnal, mert annak nagyobb az egészségügyi kockázata. Merkely Béla kardiológus, a Semmelweis Egyetem rektora azt mondja, 200 ezer beteg szedheti az érintett készítményeket. A beteg akkor van a legnagyobb egészségkárosodásnak kitéve, ha elhagyja a vérnyomáscsökkentőt helyettesítő gyógyszer nélkül. Azt javasolják, az orvosok egy hónapon belül írjanak új recepteket a betegeknek. Egy helyettesítő listával segítenek, amelyet eljuttatnak az orvosokhoz.

  http://hvg.hu/itthon/20180704_vernyomascsokkento_visszavonas_szennyezodes_ogyei

   

  Egymástól könyörögnek a betegek pajzsmirigy-gyógyszert

  Tanácstalan hozzászólásokat lehet olvasni a 22 ezer tagú, pajzsmirigy-betegek közössége nevű Facebook-csoportban. A kommentelők mind pajzsmirigy-túlműködésben szenvednek, de hetek, vagy talán hónapok óta nem tudnak hozzájutni a Propycil 50 mg nevű tablettához, ami két opcióból az egyik, de az elterjedtebb gyógyszer, amivel kezelni tudják betegségüket. A másik alternatíva egy erősebb gyógyszer, de a betegek szerint többen vannak tőle rosszul, és azt szoptató anyák sem szedhetik.

  Propycilt viszont hetek óta nem lehet kapni a magyarországi gyógyszertárakban, pedig beteg van elég. A pajzsmirigy-túlműködéses betegek nagyon nehezen bírják a meleget, a kezeléseket sosem hagyják abba a nyárra, még akkor sem, ha a beteg épp tünetmentes. A pajzsmirigy-csoport hozzászólói érhetően elégedetlenek. Legtöbbször azt a választ kapják, hogy a gyógyszernagykereskedések június 30-ára ígérték a kiszállítást a patikákba, de július elején még egyikben sem lehetett kapni.

  A csoport tagjai jobb megoldás híján egymás segítségét kérik, hogy ha valakinek van pár hátramaradt szem tablettája a korábbi kezelésekből, akkor küldje el annak, akinek épp szüksége van rá. De sokan még így sem jutnak hozzá a tablettához, ezért a szomszédos országokba, például Horvátországba, Szlovákiába vagy Ausztriába mennek át érte. Itthon a száz darabos kiszerelés támogatott ára körülbelül háromezer forint, külföldön néha viszont drágább.

  Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tájékoztatása szerint: "A hiány megszűnt, a magyarországi legnagyobb gyógyszernagykereskedő a pénteki napon megkezdi a rendelt tételek kiszállítását a patikákba."

  https://index.hu/belfold/2018/07/05/hianycikk_gyogyszerhiany_propycil_tabletta/

   

  Gyorsfagyasztott zöldségeket hív vissza a Nébih

  Fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tételek visszahívását rendelte el a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a Listeria monocytogenes baktérium egy erőteljes változatának lehetséges jelenléte miatt. Az érintett vállalkozás a partnereit értesítette, a különböző márkájú termékek forgalomból történő kivonását Európa-szerte megkezdték. A Nébih kéri a vásárlókat, hogy figyeljék az üzletekben kihelyezett tájékoztatókat, valamint a (nem fogyasztásra kész) fagyasztott zöldségeket alaposan főzzék át felhasználás előtt.

  A rendelkezésre álló adatok alátámasztják, hogy a szennyeződés a Greenyard vállalat magyarországi üzemében történt. A Nébih azonnali hatállyal megtiltotta az érintett üzemben a 2016 augusztusa és 2018 júniusa között legyártott valamennyi fagyasztott zöldség és zöldségkeverék tétel forgalomba hozatalát, valamint elrendelte azok kivonását és a fogyasztókhoz eljutott termékek visszahívását. A cég a termékvisszahívást, partnerei értesítését haladéktalanul megkezdte, a több különböző márkát is érintő kivonását Európa-szerte elindították.

  A fertőzés kockázatának csökkentése érdekében a fagyasztott zöldségeket a fogyasztóknak alaposan át kell főzniük. Ez különösen fontos a liszteriózis szempontjából leginkább veszélyeztetettek számára (mint idősek, terhes anyák, csecsemők, legyengült immunrendszerű felnőttek).

  A Penny Market csütörtökön arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a Greenyard Kft. által előállított Jégkert/Felco márkájú fagyasztott zöldségeket a gyártó elővigyázatosságból visszahívta. Az élelmiszerlánc minden érintett terméket visszahív üzleteiből, függetlenül azok minőségmegőrzési idejétől. Az érintett termékek bármelyikét a társaság bármelyik üzletébe blokk nélkül visszavihetik a vásárlók, a teljes vételárat visszatérítik számukra.

  http://xvmedia.hu/gyorsfagyasztott-zoldsegeket-hiv-vissza-nebih/

   

  A budapesti piacokon ezt találta a Nébih

  Budapesti piacokon ellenőrizte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a zöldség- és gyümölcsforgalmazás követelményeinek betartását. Összesen 1909 zöldség-, illetve gyümölcstétel vizsgálatát végezték el a Nébih szakemberei az elmúlt három hónapban, és a tapasztalt szabálytalanságok miatt 71 árussal szemben indult hatósági eljárás. Ebből 4 esetben - jellemzően a súlyos, minőséget érintő hibák miatt - az áru forgalmazását is megtiltottákilletve élelmiszer-ellenőrzési bírságot szabtak ki, 67 esetben pedig figyelmeztetésben részesítették az ellenőrzött forgalmazót.

  Az ellenőrzés rámutatott, hogy a piacok infrastruktúrája jó, általánosságban tiszták, könnyen megközelíthetőek, nyitva tartásuk azonban kevésbé ideális a dolgozók számára, hiszen hétköznap általában 16 órakor bezárnak. Ez lehet az egyik magyarázata annak, hogy a friss zöldség-gyümölcs áruk forgalma jelentős részben az élelmiszerláncok üzleteibe helyeződött át. Általános probléma azonban a kötelező jelölések (származási ország, minőségi osztály, fajta stb.) hiánya, különösen az import árucikkek esetében. Gyakori eset a vásárlók tudatos megtévesztése is: ilyenkor a külföldi árut az eredeti csomagolásból kiszedve, a pulton ömlesztve vagy rekeszből kínálják, amely hamisan azt a látszatot keltheti, hogy magyar termék.

  Az őstermelői áruval szemben nagy a vásárlói bizalom, ezért fontos lenne az őstermelői és a kiskereskedői standok egyértelmű megkülönböztetése, ami nem feltétlenül valósul meg. Nemcsak a kistermelők igyekeznek azonban hasonulni az őstermelőkhöz, de őstermelői részről is előfordul, hogy a saját termelésű áru mellett vásárolt termékek továbbértékesítésével bővítik a kínálatot, ezért ezekben az esetekben a piaci ellenőrzést termőhelyi szemle is követheti.

  https://www.hazipatika.com/eletmod/veszelyben/cikkek/a_budapesti_piacokon_ezt_talalta_a_nebih/20180705115055

   

  Nyomon követik az étel- és italautomatákat

  Az étel- és italautomatákat július 1-től nyomon követi a NAV. Tegnaptól csak olyan automatákat lehet üzemeltetni, amelyeket felszereltek felügyeleti egységgel (AFE). A NAV azt állítja, hogy a rendszer az automata üzemeltetőjének is előnyös, hiszen a bevételek alakulása mellett az is kontrollálható, hogy mikor kell feltölteni a készüléket. Az intézkedéstől azt várják, hogy növekedjenek az adóbevételek és fehéredjen a gazdaság.

  http://xvmedia.hu/nyomon-kovetik-a/

   

  Lesöpörte a Fidesz az otthonápolási díj emelését, amit minden ellenzéki párt támogatott

  Egyelőre úgy tűnik, nem kaphatnak több pénzt a semmiből tengődő otthonápolást végző családtagok. Hiába tüntettek a Kossuth téren a beteg hozzátartozóikat otthon ápoló családtagok, hogy juttatásuk elérje a minimálbér szintjét, hiába tüntettek azért, hogy áldozatos munkájuk munkaviszonynak számítson. A testület fideszes többsége lesöpörte az asztalról a kérést, és az összes ellenzéki párt által támogatott javaslatot.

  A Parlament Költségvetési Bizottsága nyújtotta volna be a költségvetésben csak 6 milliárdos tétel módosítását, de a fideszes képviselők nemet mondtak.

  Június 27-én vonultak a Parlament elé az otthoni ápolást végző szülők, hogy a költségvetés általános vitájának kezdetekor felhívják a döntéshozók figyelmét méltatlan helyzetükre, és azt követeljék: ismerjék el foglalkoztatási jogviszonyként a munkájukat, amelyért járjon tisztességes bér. Ahogyan azt a hetilap egy édesanya történetén keresztül bemutatta, jelenleg a legmagasabb összeg, amit a kemény 0-24-es munkát végzők kaphatnak, az 50 800 forint.

  http://168ora.hu/itthon/lesoporte-a-fidesz-az-otthonapolasi-dij-emeleset-amit-minden-ellenzeki-part-tamogatott-152475

   

  Aggasztó a pedagógushiány az óvodákban: van, ahová "majdnemdiplomásokat" is felvennének

  Nemcsak tanárokból, óvodapedagógusokból is egyre nagyobb a hiány, jelenleg több mint 760 óvónőt keresnek az óvodák. Ma már Budapesten is egyre nehezebb betölteni az üres álláshelyeket: a kisebb településeken lakhatási támogatást vagy szolgálati lakást kínálnak a jelentkezőknek, míg például Ferencváros 45 ezer forintos plusz juttatással próbálja a kerületbe csábítani az óvodapedagógusokat. Öregszik a szakma, a pályakezdők pedig még a dajkáknál is kevesebbet keresnek - nem meglepő, hogy egyre több friss diplomás próbál szerencsét külföldön.

  http://eduline.hu/kozoktatas/2018/7/6/ovodapedagogus_hiany_384AG8

   

  A KSH is megmondta, kik mennek a leginkább külföldre dolgozni

  A KSH legutóbbi felmérése szerint végleges külföldi letelepedést csak a kimenni tervezők 14 százaléka tervez, de főleg szakmunkások mennek ki dolgozni. Legnagyobb számban a szakmunkásképzőt vagy szakiskolát végzett, 20-39 év közötti nőtlen férfiak terveznek külföldi munkavállalást, ez derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerő-felméréséből.

  Minden huszadik 15-74 éves válaszadó azt mondta, hogy a következő két évben munkavállalás céljából külföldre költözne, a megkérdezettek 84 százalékának ugyanakkor nincs ilyen szándéka. Tíz megkérdezettből nyolc az országon belül sem költözne máshová a munkalehetőségért.

  Tavaly 109 ezren – a foglalkoztatottak 2,5 százaléka – jelöltek meg külföldi telephelyet a KSH munkaerő-felmérésében. A külföldön dolgozók száma egy év alatt 7 ezerrel csökkent, de az öt évvel korábbinál 29 ezerrel nagyobb.

  http://hvg.hu/itthon/20180706_A_KSH_is_megmondta_kik_mennek_a_leginkabb_kulfoldre_dolgozni

   

  cikkfeltöltő: 
  GB