Windows 7 van a gépén? Holnaptól jön a rossz világ, érdemes lehet lecserélni

Szerdán megszünteti a Windows 7 támogatását a Microsoft. Aki továbbra sem frissít/vált operációs rendszert, idővel kellemetlen meglepetésekre számíthat.

https://hvg.hu/tudomany/20200114_windows_7_tamogatas_megszunese_datum_2020_januar_14_frissites_windows_10

Több mint egy évtizede adta ki Windows 7 nevű operációs rendszerét a Microsoft. A 2009. októberétől elérhető szoftver azóta rengeteg gépre került fel, és sokan még ma is szívesen használják. A StatCounter mérése azt mutatja, hogy globálisan a felhasználók negyede ragaszkodik a Windows 7-hez, itthon pedig még népszerűbb a program: a Gemius hazai adatai szerint az internetező magyar felhasználók közel harmadának gépén még mindig ez a régi oprendszer fut.

© Gemius

Ennyien kerülhetnek kiszolgáltatott helyzetbe holnaptól, a Microsoft ugyanis keddről szerdára éjjel – a néhány itt olvasható kivételtől eltekintve – megszünteti a Windows 7 támogatását. Ez nem jelenti azt, hogy lebénulnak az ezt a rendszer futtató számítógépek, sőt alaphelyzetben semmilyen gond nem mutatkozik majd a Windowsban. Azt viszont jelenti, hogy holnaptól a vállalat semmilyen szoftverfrissítést nem ad ki a programhoz, ami azzal is jár, hogy az ezután kiderülő biztonsági rések javítását sem végzi el a Microsoft. Vagyis a felhasználók magukra lesznek utalva, hiszen a szoftvergyártó védelmi eszközei eltűnnek.

[“Ez legalább nem fagy le” – miért esküszik sok magyar ma is a Windows XP-re és a 7-re?]

Az biztos, hogy a Microsoftra senki nem foghatja majd, hogy azért érte vírustámadás vagy más kár, mert a cég nem szólt időben. Szerdától ugyanis a Windows 7-et futtató számítógépeken kikerülhetetlen, teljes képernyős figyelmeztetések jelennek majd meg.

A Microsoft minden érintettnek azt ajánlja, minél előbb frissítsen az itt bemutatott Windows 10-es rendszerre, amely az utóbbi időben sokat változott, fejlődött. A Google viszont úgy látja, manapság már kár Windowst használni, az ugyanis lejárt lemez.

cikkfeltöltő: 
GB