Vizi E. Szilveszter lehet az Akadémiát ellenőrző kutatóhálózat vezetője

https://index.hu/techtud/2019/07/05/vizi_e._szilveszter_kutatohalozat/

A Magyar Hírlap értesülései szerint Vizi E. Szilveszter kerülhet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH) irányító testület élére.  A lap úgy tudja, hogy több név is szóba jött, de a Magyar Tudományos Akadémia korábbi elnöke lehet a befutó. 

Vizi E. SzilveszterVizi E. Szilveszter

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

KAPCSOLÓDÓ

A Fidesz megszavazta az MTA megcsonkítását

A Fidesz megszavazta az MTA megcsonkítását

Megcsinálták: miután a kutatók szembefordultak Palkoviccsal, a politika erőből elvette a kutatóintézeteket az Akadémiától.

A héten megszavazta a kormány az MTA megcsonkításáról szóló törvényt, amely szerint a kutatóintézetek a jövőben egy olyan szervezet alá fognak tartozni, melyben a kormánynak meghatározó befolyása van. A törvény központi eleme az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) nevű új képződmény. Ez alá tartozik mostantól az idáig az MTA irányítása alá tartozó 15 kutatóintézet és kutatóközpont, a törvény lehetővé teszi azonban ezek átszervezését, megszüntetését és új intézetek csatlakozását is. Az ELKH tizenhárom fős irányító testületébe hat főt a Magyar Tudományos Akadémia, hat főt pedig a kormány delegál. Az elnököt a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és a miniszter közös javaslatára a miniszterelnök nevezi ki, ez a poszt lehet Vizi E. Szilveszteré. 

Vizi korábban is megszólalt már az MTA és a Kormány vitájában, akkor Freund Tamás világhírű agykutató 2006-os Magyar Nemzetben megjelent cikkéből idézett a miniszternek, mely szerint

A kreatív tevékenység, a valódi, eredeti alkotás azonban sem a művészetben, sem a tudományban nem megrendelhető és kilóra nem mérhető. Egyet lehet csak tenni érdekében: optimális körülményeket biztosítani számára, és akkor már a puszta létével megszolgálta a befektetést. Ugyanakkor joggal reménykedhetünk abban, hogy ezekből az agyakból előbb-utóbb valami kipattan, amire világszerte büszkék lehetünk, és ami a kulturális-gazdasági felemelkedésünkhöz is hozzájárul. Ez nem luxus vagy arisztokrata hobbi, hanem egyetlen módja, hogy rajta tartsuk Magyarországot a világ tudományos, kulturális térképén.

  •  
cikkfeltöltő: 
GB