Vizi E. Szilveszter elismerte, hogy beszélt Palkovics Lászlóval

https://index.hu/techtud/2019/07/06/vizi_e._szilveszter_megszolalt_akademia/

Az RTL Klub híradójának egy szegedi diplomaosztón sikerült beszélnie Vizi E. Szilveszterrel a Magyar Hírlap értesüléséről, miszerint ő kerülhet az kerülhet az Eötvös Loránd Kutatási Hálózatot (ELKH) irányító testület élére

KAPCSOLÓDÓ

Vizi E. Szilveszter lehet az Akadémiától elvett kutatóhálózat vezetője

Vizi E. Szilveszter lehet az Akadémiától elvett kutatóhálózat vezetője

Az MTA korábbi elnöke lehet a konszenzusos jelölt az ELKH élére.

Vizi E. Szilveszter elismerte, hogy beszélt a kérdésről Palkovics Lászlóval, de azt mondja, hogy a miniszter a segítségét kérte, hogy olyan személyt találjanak, aki erre a pozícióra alkalmas. Azt mondja, hogy általánosságban beszélgettek a kérdésről. Arra a kérdésre, hogy vállalná-e a pozíciót, nem mondott egyértelmű igent vagy nemet az akadémikus. 

KAPCSOLÓDÓ

A Fidesz megszavazta az MTA megcsonkítását

A Fidesz megszavazta az MTA megcsonkítását

Megcsinálták: miután a kutatók szembefordultak Palkoviccsal, a politika erőből elvette a kutatóintézeteket az Akadémiától.

Ahogy megírtuk, a héten megszavazta a kormány az MTA megcsonkításáról szóló törvényt, amely szerint a kutatóintézetek a jövőben egy olyan szervezet alá fognak tartozni, melyben a kormánynak meghatározó befolyása van. A törvény központi eleme az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat (ELKH) nevű új képződmény. Ez alá tartozik mostantól az idáig az MTA irányítása alá tartozó 15 kutatóintézet és kutatóközpont, a törvény lehetővé teszi azonban ezek átszervezését, megszüntetését és új intézetek csatlakozását is. 

Vizi E. Szilveszter lehetséges megbízásáról az Akadémiai Dolgozók Fóruma azt mondta pénteken, hogy biztosak abban, hogy "sem Vizi E. Szilveszter, sem más, nemzetközi reputációval és jelentős szakmai életúttal rendelkező tudós nem fogja elvállalni az MTA-ra kényszerített szervezet vezetését. Az ELKH felállítása a tudóstársadalom egyöntetű tiltakozását váltotta ki mind idehaza, mind a nemzetközi színtéren, legutóbb az összes jelentős német kutatóintézeti hálózat tiltakozott ellene. Így bárki is vállalja a szervezet vezetését, az szakmai karrierjének végét jelentené" - írták közleményükben. 

 

cikkfeltöltő: 
GB