Viharkárok Angyalföldön: tűzfal téglái hullottak a járdára

A viharos szélben megsérült fát vágnak ki a tűzoltók (forrás: Mihádák Zoltán - MTI)

Több mint négyszázszor riasztották a tűzoltókat a viharos szél okozta károk miatt kedd estig országszerte - írja az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF).

Pest megyében és a fővárosban is jelentős feladatokat adott a vihar. A károk nyomán két ember sérült meg. A szél jellemzően fákat döntött ki, ágakat szakított le, amelyek több esetben akadályozták a közlekedést. Ugyanakkor mintegy 100 épületben, köztük 10 közintézményben keletkeztek károk, mert a viharos szél megbontotta a tetőket, vakolatdarabokat sodort le a házak homlokzatáról, 22 esetben villanyvezetékeket szaggatott le a szél.

Pest megye és a főváros területén este hétkor még mintegy 140 helyszínen dolgoztak a tűzoltók. A XIII. kerületben, a Dráva utcában egy épület tűzfaláról téglák hullottak a kövezetre.

A katasztrófavédelem arra kér mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, előrejelzéseit, lehetőség szerint autójával ne parkoljon a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjen.

Ugyanakkor Budapesten megdőlt az országos szélrekord. Az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) Facebook-oldalán azt írta, hogy a János-hegyen 124 kilométeres széllökést is mértek.

Az OMSZ szerdára is az egész országra érvényes első- és másodfokú figyelmeztetéseket adott ki a viharos szél miatt. Budapesten a másodfokú, vagyis a narancs riasztás van érvényben.