VETÉLKEDŐ - A társadalmi szerepek változásai a 20. században

Kedves Barátunk!

 

A Politikatörténeti Intézet az idei évadban is új vetélkedőt hirdet középiskolás diákok számára.

Kérjük, továbbítsa felhívásunkat a téma iránt érdeklődő diák vagy tanár ismerőseinek. Köszönjük!

A részletes leírást nem csak az alábbiakban, hanem honlapunkon is elolvashatja ide kattintva.

FELHÍVÁS

A TÁRSADALMI SZEREPEK VÁLTOZÁSAI A 20. SZÁZADBAN

Kreatív történelmi-művelődéstörténeti vetélkedő középiskolás diákok számára

 

Jelentkezési határidő: 2017. november 20. hétfő

A versenyre a Politikatörténeti Intézet Hadszíntér és hátország projektjének keretében kerül sor, amelynek célja, hogy a közönséget, a társadalmat is bevonja programjaiba, lehetővé téve az első világháború helyi, sőt akár családi emlékezetének bekapcsolását a szélesebb közösségi emlékezetbe. Mivel a „tömegek háborújának” a katonák mellett a hátország is aktív részese volt, korábbi vetélkedőink mindkettőre nagy hangsúlyt helyeztek, kreatív feladatokkal (újságszerkesztés, blogírás, interjúkészítés) segítve a játékos tanulást. Az elmúlt évekkel ellentétben most csak kiindulópontunk az I. világháború, azonban ez csak az első feladatsor anyagát adja: ezt követően – adott tematika mentén haladva – érintjük a mögöttünk álló évszázad fontosabb korszakait is.

KONCEPCIÓ

A 20. század a férfiak és nők társadalmi munkamegosztásában, helyzetében jellegzetes változásokat hozott. A nőemancipáció folyamata, amely hasonlóan más, korábban diszkriminált társadalmi csoportok felszabadításához, a társadalom egészében és a politikában a legkülönbözőbb reakciókat váltotta ki. 
A modern, támogató attitűdöktől kezdve a változásokat elutasító, hagyományos szemlélethez és korábbi életformákhoz való ragaszkodásig. 

Vetélkedőnk a társadalmi nemek változásának dinamikájával foglalkozik, az alábbi, nagyobb témaköröket érintve:
- gazdasági élet, munkavállalás;
- közélet, politikai szerepvállalás, nőmozgalmak;
- család, magánélet, demográfia;
- reprezentációk, a nemek megjelenítése a médiában és a művészetekben, jellegzetes közéleti viták.

LEBONYOLÍTÁS

A verseny formája csapatverseny: a középiskolás korosztályból négyfős csapatok jelentkezését várjuk Magyarországról és a határon túli magyar iskolákból. A csapatok tagjai egy iskolából kerüljenek ki, de nem szükséges, hogy egyazon osztályba járjanak. A verseny három írásbeli fordulóból és egy szóbeli döntőből áll. A Budapesten megrendezendő döntőben az addigi fordulókon legtöbb pontot szerzett hat csapat méri össze tudását.

Az első három forduló feladatait a csapatok elektronikusan kapják meg, elektronikusan kell beküldeniük a megoldásokat, és így ismerik meg fordulónként az eredményeket. Az írásbeli feladatok megoldásához bármilyen segítséget igénybe vehetnek a versenyzők, de az elemzést, önálló megfigyelést igénylő kérdések megválaszolásánál érdemes önállóan dolgozniuk, mert az írásbelin végzett saját munkák, tapasztalatok jó alapot adnak a szóbeli döntőre.

A döntő új felkészülést nem igényel, a korábban megismert szakirodalom, forrásanyag, valamit a levelező fordulókban elkészített feladatmegoldások felhasználását és ismeretét várja el a versenyzőktől.

Várható feladattípusok (a hagyományos feladatok mellett): forráselemző feladatok, blogírás, lexikális totó, interjúkészítés, érveléstechnikai feladatok, életút-prezentáció, történelmi film elemzésén alapuló feladat, plakát- vagy egyéb képi alkotás készítése, szépirodalmi forrás használata, stb.

 

MENETREND

Jelentkezési határidő: 2017. november 20. hétfő
I. forduló beküldési határideje: 2017. december 18. hétfő
II. forduló beküldési határideje: 2018. január 22. hétfő    
III. forduló beküldési határideje: 2018. február 26. hétfő
A döntőbe került csapatok névsorának kihirdetése: 2018. március 19. hétfő
Döntő: 2018. április 14. szombat

DÍJAZÁS

A döntőbe került hat legjobb csapat jutalma könyvutalvány az alábbi értékben:

I. helyezett: 60 000 forint
II. helyezett: 40 000 forint
III. helyezett: 20 000 forint
IV. helyezett: 10 000 forint
V. helyezett: 10 000 forint
VI. helyezett: 10 000 forint

 

JELENTKEZÉS

Kérjük, töltsék le az alábbi jelentkezési lapot, és a megfelelő adatokkal kitöltve e-mailen juttassák el hozzánk a politikatorteneti@gmail.com címre:

Vetélkedő jelentkezési lap - 2017

Az 5000.- Ft-os nevezési díjat a Politikatörténeti Intézet alábbi számlaszámára kérjük befizetni az első forduló beküldési határidejéig: 12001008 – 00102946 – 00100005. 
A befizetésről számlát állítunk ki.

A nevezési díj fejében a csapatok megkapják az alábbi kötetet:
Papp Barbara – Sipos Balázs: Modern, diplomás nő a Horthy-korban

A jelentkezést követő visszaigazolásunkban minden csapatnak elküldjük a verseny részletes tematikáját és az ajánlott szakirodalom, források listáját.

 

 

Üdvözlettel:

Prosinger Lívia

Politikatörténeti Alapítvány
Politikatörténeti Intézet

1054 Budapest, Alkotmány u. 2.
Tel.: 301-2020
info@phistory.hu
www.polhist.hu
www.elsovh.hu

cikkfeltöltő: 
GB