Vasárnap délelőtt Pesten

Vasárnap délelőtt Pesten
Fogtam a fényképezőgépemet, és nyakamba vettem a belvárost, hogy lássam, hogyan találkozik a hivatalos filozófia az élettel. Hiszen azt mondták nekünk, hogy „azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni”. Meg hogy „akinek nincs semmije, az annyit is ér”. A Blaha Lujza téren kezdtem. Az aluljáróban vagy kéttucatnyi hajléktalan alvóhelyét láttam. Szinte nem maradt hely a fal mellett a pokrócoktól, a paplanoktól, meg a tömérdek szeméttől. Az emberek nyilván élelem után nézhettek, mert csak hűlt helyüket találtam. Megnéztem, osztanak-e meleg ételt a Rókus sarkánál, de nem osztottak. Vajon hol kaphattak egy tányér meleg levest? A Rákóczi úton az Astoria felé két rendőrautóra figyeltem föl egy lakóház előtt. Bementem az udvarra, hogy megnézzem, mi történhetett. Az emeleti gangon rendőröket láttam egy lakás bejáratában. A ház egyik lakója, kutyás férfi elmondta, hogy egy 80 év körüli asszonyt találtak holtan a lakásában. Magányos volt és nagyon szegény. Kihűlhetett – vélte. Az Astoria aluljárójában a Blaha Lujza térihez hasonló látvány fogadott: hajléktalanok és hajléktalanok egymás hegyén-hátán. Egymást fűtik a testükkel. Szerencsések, mert még van mivel – gondoltam. Onnan a Kálvin térre vitt az utam. Az aluljáróban annyi hajléktalan volt, mint amennyi a két előzőben együttvéve. Egy 17 éves srác a villamosmegállóban kéregetett, de alig akadt, aki a zsebébe nyúlt volna, pedig éhezhetett. Úgy nézett ki, mint egy gebe. „Évek óta az utcán élek, s mivel kiskorú vagyok, nem dolgozhatok” – mondta. A Ferenciek terén két rokkant hajléktalan üldögélt jól bebugyolálva. Mögöttük falhoz támasztott mankó. Ők talán megússzák a dermesztő hidegben – gondoltam reménykedve. A tényfeltáró séta két órát tartott. Úristen, mi lehet még itt, a belvároson kívül, nagy Budapesten és vidéken – fordult meg a fejemben, mintha nem tudnám rá a választ.
A fotóalbum a látottakat mutatja, és szépséges fővárosunkat a zajló Dunával.

https://www.facebook.com/endre.simo/media_set?set=a.1226755417361675.107...

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Régiónként bemutatjuk az előválasztáson induló ellenzéki jelölteket, a köztük zajló csatákat. Sorozatunk ötödik része a nyugtat-dunántúli versengésről szól.
2021.szeptember 21.
Egymondatos közleményt adott ki a Fidesz az ellenzéki előválasztás leállásval kapcsolatban. Az MTI országos sajtószolgálatához eljutatott közlemény egészen pontosan így szól:
2021.szeptember 19.
A NER rendszerének lebontásában, a fideszesek felelősségre vonásában, és a korrupciós ügyeken meggazdagodottak elszámoltatásában mind egyetértettek az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek első tévévitájukon, még ha máshogy is közelítenék meg mondjuk az adórendszer vagy a jogállam reformját. Igazi vita csak Hadházy Ákos és Tóth Csaba zuglói képviselőjelöltek támogatása körül alakult ki.
2021.szeptember 13.
Nagyon fontosak a jelöltek, nagyon fontosak a jelölőszervezetek, de sokkal fontosabb az előválasztás demokratikus tisztessége – mondta Magyar György. Az ellenzéki előválasztásban közreműködő Civil Választási Bizottság elnöke beszélt a kampány menetrendjéről, az egyjelöltes választásról, és arról is, van-e jogi alapja az előválasztásnak.
2021.szeptember 11.
Az előválasztás első fordulóját szeptember 18. és 26. között tartják.
2021.szeptember 10.
Hétfőn délelőtt 10 óráig adhatták le az induláshoz szükséges aláírásokat az ellenzéki előválasztás miniszterelnök-jelöltjei. Legalább húszezerre volt szükség, Pálinkás Józsefen kívül mindenkinek sikerült összegyűjtenie.
2021.szeptember 7.
Az MSZP szerint „jobbikos agyszülemény” a kooperáció.
2021.szeptember 3.