Vasárnap délelőtt Pesten

Vasárnap délelőtt Pesten
Fogtam a fényképezőgépemet, és nyakamba vettem a belvárost, hogy lássam, hogyan találkozik a hivatalos filozófia az élettel. Hiszen azt mondták nekünk, hogy „azok élnek az utcán, akik ott akarnak élni”. Meg hogy „akinek nincs semmije, az annyit is ér”. A Blaha Lujza téren kezdtem. Az aluljáróban vagy kéttucatnyi hajléktalan alvóhelyét láttam. Szinte nem maradt hely a fal mellett a pokrócoktól, a paplanoktól, meg a tömérdek szeméttől. Az emberek nyilván élelem után nézhettek, mert csak hűlt helyüket találtam. Megnéztem, osztanak-e meleg ételt a Rókus sarkánál, de nem osztottak. Vajon hol kaphattak egy tányér meleg levest? A Rákóczi úton az Astoria felé két rendőrautóra figyeltem föl egy lakóház előtt. Bementem az udvarra, hogy megnézzem, mi történhetett. Az emeleti gangon rendőröket láttam egy lakás bejáratában. A ház egyik lakója, kutyás férfi elmondta, hogy egy 80 év körüli asszonyt találtak holtan a lakásában. Magányos volt és nagyon szegény. Kihűlhetett – vélte. Az Astoria aluljárójában a Blaha Lujza térihez hasonló látvány fogadott: hajléktalanok és hajléktalanok egymás hegyén-hátán. Egymást fűtik a testükkel. Szerencsések, mert még van mivel – gondoltam. Onnan a Kálvin térre vitt az utam. Az aluljáróban annyi hajléktalan volt, mint amennyi a két előzőben együttvéve. Egy 17 éves srác a villamosmegállóban kéregetett, de alig akadt, aki a zsebébe nyúlt volna, pedig éhezhetett. Úgy nézett ki, mint egy gebe. „Évek óta az utcán élek, s mivel kiskorú vagyok, nem dolgozhatok” – mondta. A Ferenciek terén két rokkant hajléktalan üldögélt jól bebugyolálva. Mögöttük falhoz támasztott mankó. Ők talán megússzák a dermesztő hidegben – gondoltam reménykedve. A tényfeltáró séta két órát tartott. Úristen, mi lehet még itt, a belvároson kívül, nagy Budapesten és vidéken – fordult meg a fejemben, mintha nem tudnám rá a választ.
A fotóalbum a látottakat mutatja, és szépséges fővárosunkat a zajló Dunával.

https://www.facebook.com/endre.simo/media_set?set=a.1226755417361675.107...

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.