Védettségi igazolvány és PCR-teszt: nem számít sürgősségi ellátásnak egy összetört fog kiműtése?

Egy irgalmatlan fogfájásról és az ellentmondásokról szól az alábbi történet: van összetört, majd beletört fog, szájsebészeti beutaló, de előkerül a védettségi igazolvány és a PCR-teszt kérdése, és a rendezetlen jogi háttér is.

https://magyarnarancs.hu/kismagyarorszag/vedettsegi-igazolvany-es-pcr-te...

„Egy minap történt esetet szeretnék megosztani a nyilvánossággal, mert megítélésem szerint tűrhetetlen és embertelen dolog történt a vejemmel” – osztotta meg a történetét a Narancs.hu-val Danilescu Zsolt, aki a Békés megyei Kaszaperen lakik.

A története szerint a húszas évei közepén járó veje július 28-án bement a csanádapácai fogászatra, mert előző este irgalmatlanul fájni kezdett az egyik foga. A fogászaton történt beavatkozás azonban nem sikerült, a fiatalembernek nem sikerült kihúzni a fogát, mert az a húzás közben összetört. Ezt követően csak napi iszonyatos mennyiségű gyógyszerrel tudta mérsékelni a fogfájást.

Másnap a kaszaperi fogorvost kereste fel, ahol a szakember vállalta, hogy megpróbálja kihúzni a rossz állapotú és már összetört fogat, ám ez neki sem sikerült, csak még jobban beletört. A kaszaperi fogorvos ezért beutalót adott a fiatalembernek Gyulára, a Békés Megyei Központi Kórház szájsebészetére.

Bár elvileg sürgősségi beavatkozásról lett volna szó, ez a beutalón nem szerepelt, csak annyi, hogy az orvos kéri betege "szíves szakellátását". A kaszaperi fogorvos ugyanakkor megemlítette, lehet, hogy kérni fogják az oltási igazolványt a megyei szájsebészeten.

A gyulai szájsebészeten Danilescu elmondása szerint „elutasító módon beszéltek vele és elmondták, amíg nem oltják be, vagy a 25 ezer forintos gyorstesztet nem csináltatja meg, addig nem látják el”. A kaszaperi férfi szerint másnapra azonban visszahívták azzal, hogy lehet, akkor majd ellátják, de másnap is elutasítóan viselkedtek vele, védettségi igazolványt vagy PCR-tesztet kértek a be nem oltott férfitól. 

„Így kétszer tette meg oda és vissza a Kaszaper és Gyula közötti utat, ami mindent egybevetve közel 200 kilométer, de a fentiekre hivatkozva nem látták el. Egy dolgozó családapáról van szó, akinek van egy 5 hónapos kislánya és el kell gondolkodnia azon, hogy kivegye a gyermeke szájából a 25 ezer forintot vagy beoltassa magát. Most erősen gondolkodnak azon, hogy elhagyják az országot. Meg kell mondanom, ezt megkülönböztetésként éljük meg, s annak, hogy beoltatlanként másodrangú állampolgárok vagyunk” – mondta a Narancs.hu-nak Danilescu Zsolt.

Az ügy megértéséhez a jogszabályi hátteret szerettük volna megérteni, de hamar kiderült, hogy bár már a koronavírus-járvány harmadik hullámán is túl vagyunk, és a pandémia több mint másfél éve tart, ilyen valójában nincs.

Van ugyan egy „Tájékoztató”, amelyet a Nemzeti Népegészségügyi Központ adott ki 2021. július 7-én, ennek címzettjei valamennyi megyei és a fővárosi kormányhivatal, aláírója pedig Müller Cecília országos tisztifőorvos. Ebben többek között az is szerepel, hogy: „közfinanszírozott ellátásban az invazív (tervezett) beavatkozás feltétele az érvényes védettségi igazolvány, ennek hiányában az invazív beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív SARS-CoV-2 PCR teszt eredmény és a beavatkozás napján elvégzett negatív antigén gyorsteszt eredmény. Ez alól kivétel az akut, sürgősségi beavatkozás és a vérvétel.”

Felmerül hát a kérdés:

egy összetört, majd kihúzni szándékozott, de újból beletört fog gyors eltávolítása tervezett vagy sürgősségi beavatkozásnak számít-e?

A laikus többség bizonyára az utóbbi mellett foglalna állást. Ha viszont a Békés Megyei Központi Kórház szájsebészetének illetékes orvosa(i) nem sürgősségi ellátásnak ítélték meg az esettet, akkor helyesen jártak el a PCR-teszt követelésével. Ha viszont ez a fogászati kezelés a sürgősségi ellátás kategóriájába esik, akkor a Müller Cecília jegyezte „Tájékoztatóban” foglaltakkal szemben cselekedtek.

Ám a történetben van még egy csavar. Néhány nappal ezelőtt, de már a történetünk után – feltehetően más hasonló esetek nyomán – véleményt nyilvánított az alapvető jogok biztosa is. Kozma Ákos azt írta friss jelentésében, hogy arról nem is létezik kormányrendelet, hogy a rehabilitációs ellátások és a halasztható beavatkozásokhoz negatív teszt kellene, csak Kásler Miklós egyedi utasítása és a Müller Cecília vezette Nemzeti Népegészségügyi Központ körleveleiben jelenik az meg. 

Sőt, az ombudsman szerint

„a PCR és antigén tesztek követelménye, valamint azok költsége megtérítésének miniszteri utasításban történő előírása ellentétes az Alaptörvény jogállamiság elvével”.

Kozma szerint Kásler és Müller leveleiben – többszöri megküldésük ellenére sem – nincsenek érthetően és világosan meghatározva, leírva a követelmények, hogy az teljesen érthető legyen az egészségügyi intézményekben mindenkinek. Így aztán „a nem megfelelő szabályozási szint és a tartalmi bizonytalanságok okán sérül a jogállamiság elve, valamint az abból levezethető jogbiztonság követelménye”

Az alapvető jogok biztosa mindehhez hozzáteszi, mivel Magyarországon nem kötelező az oltás, és nincs olyan kormányrendelet, ami az egészségügyi ellátást a védettségi igazolványhoz kötné, így a Kásler-féle rendelet az ombudsman szerint „alkalmas arra, hogy az emberi méltósághoz való jogból levezethető egészségügyi önrendelkezési joggal összefüggő visszásságot okozzon, mind az oltás felvétele, mind az elektív beavatkozásban való részesülés tekintetében”. Valamint az „egyenlő bánásmód követelményével sem áll összhangban”.

Az Emmi közleményben reagált Kozmának, ebben azt írta, Kásler utasítása, miszerint a műtétek előtt koronavírus-tesztet kell csináltatnia azoknak, akik nem kapták meg az oltást, „tárcánk szerint semmilyen módon nem ellentétes a jogállamiság alkotmányos alapelvével. Ellenkezőleg, a kérdéses egyedi utasítás az állampolgárok élethez és egészséghez fűződő jogának biztosítása érdekében, felelős miniszteri döntés alapján született.”

A Kormányzati Tájékoztatási Központ péntek délután viszont közleményt adott ki, amelyben azt írták, kormányrendeletbe foglalják, hogy

bizonyos esetekben ingyen PCR-teszt jár majd a műtéti beavatkozásra váróknak.

Azt írták, a kormány álláspontja szerint mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR-teszt költségeit, "akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével".

Utalnak az ombudsmani állásfoglalásra is, és hozzáteszik, egyes esetekben viszont hajlandóak kivételt tenni. Eszerint ingyen PCR-teszt jár majd műtét előtt

  • azoknak a betegeknek, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja,
  • azoknak, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével,
  • azoknak, akik tizennyolcadik életévüket nem töltötték be,
  • és annak is, aki önhibáján kívül nem vehette fel az oltást (a rendelet szerint ez akkor áll fenn, ha szakorvosi vélemény alapján nem oltható be az illető). 

péntek este megjelent kormányrendelet egyrészt rögzíti, hogy "a tervezhető fogászati ellátásra, az egészségügyi intézménybe a rhabilitációs ellátásra vagy a tervezhető invazív beavatkozásra" érkező személy ellátásának (és kísérőjének belépési) feltétele 6 év felett vagy az, ha az illető védett, vagy az,

ha van egy 48 órán belüli negatív PCR-tesztje ÉS egy aznapi antigén negatív tesztje is. 

A rendelet amellett, hogy a fent említett kivételeket is rögzíti, hagy még egy kiskaput: "ha az invazív beavatkozás kockázata - szakmai szempontból - elhanyagolható", a szakorvos dönthet úgy, hogy eltekint a tesztektől, és a beavatkozás végrehajtható. 

A történetben érintett férfinak továbbra is súlyos fájdalmai vannak a nem kezelt fog miatt.

Az Eurofound csütörtökön tette közzé európai felmérésének eredményét, amelyben a koronavírus-járvány hatásaira kérdeztek rá. Ebből az is kiderült, hogy idén tavasszal a magyarok mondták leginkább, hogy nem jutottak egészségügyi ellátáshoz, de a tavaly nyári adatok alapján is hasonlóról számoltak be, igaz ott egy picit beelőztek minket a szomorú statisztikában a litvánok.

 

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.
A miniszterelnök-jelölt csütörtökön a Nyugati téren arról beszélt, mióta Hódmezővásárhelyen polgármester lett, azóta egyik csoda követi a másikat, most pedig arra is lehetőség nyílt, hogy vezetésével Magyarország maga mögött hagyhassa az elmúlt évek „átkát” és megosztottságát.
2021.október 15.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
A második forduló első három napján 260 ezren mentek el választani Dobrev Klára és Marki-Zay Péter között, a negyedük nem szavazott az első körben. Szerda este az RTL Klubon vitázik a két ellenzéki miniszterelnökjelölt-jelölt.
2021.október 13.
Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.
2021.október 12.
A milliárdos vállalkozó, Bige László azt mondta a Klubrádiónak, nincs más választása. Kész bármilyen segítséget megadni az ellenzéknek, legyen akárki is majd a jelöltjük a jövő évi választáson. Ilyen szintű top milliárdos eddig nem állt ki ennyire nyíltan az ellenzék mellett.
2021.október 11.
Elérhetővé váltak a szavazópontok az előválasztás honlapján.
2021.október 10.