Védetté nyilvánították a délvidéki földikutya bajai élőhelyét

Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója köszönetet mond mindazoknak a kutatóknak, természetvédelmi szakembereknek, kormányzati tisztviselőknek, civil szervezetek munkatársainak, Baja város önkormányzata vezetőinek, a nyilvánosság szereplőinek, akik munkájukkal hozzájárultak ahhoz, hogy a délvidéki földikutya bajai élőhelye országos jelentőségű védett természeti területté válhatott. A szószóló e nemzeti kincs fennmaradása érdekében a természetvédelmi kezelési terv következetes végrehajtását kéri.

A Kárpát-medencében kétmillió év óta élő, mára csak a bácskai füves pusztákon fennmaradt délvidéki földikutya egyedülálló nemzeti kincsünk, egyben kritikusan veszélyeztetett, a kihalástól fenyegetett természeti értékünk, amelynek fennmaradása a kutatások szerint kizárólag hazánkban biztosítható. Védelme és élőhelyeinek megőrzése kiemelkedő jelentőséggel bír nem csupán a hazai, de az európai és a globális biológiai sokféleség megőrzése szempontjából is.

A védetté nyilvánítás folyamata előremutató példája annak, hogyan kell és lehet is érvényre juttatni a gyakorlatban az Alaptörvény azon előírását, amely szerint a természeti erőforrások, köztük a honos növény- és állatfajok, valamint a biológiai sokféleség védelme az állam és mindenki kötelessége.

A civil szervezetek és a kutatók a nyilvánosság segítségével hívták fel a figyelmet a délvidéki földikutya veszélyeztetett helyzetére, egyszersmind megmutatva a védelem lehetőségét is. A néhány éve felfedezett, jelenleg mintegy kétszázötven egyedből álló bajai populáció élőhelyének védetté nyilvánítása reményt ad az állomány stabilizálására, különösen annak fényében, hogy ezt a területet korábban gazdasági hasznosításra, beépítésre szánták, ami akut veszélyt jelentett az élőhelyre, és az állomány megsemmisülésével fenyegetett.

Szabó Marcel, a jövő nemzedékek előző szószólója 2015 őszén elvi állásfoglalásban hívta fel a figyelmet a délvidéki földikutya faj egyedülálló értékére, az állomány megőrzését veszélyeztető tényezőkre, és tett ajánlásokat megmentésének fontosságára, lehetséges módszereire. A szószóló párbeszédet kezdeményezett valamennyi érintett féllel, és számos egyeztetés során járult hozzá a megoldáshoz, ami a biológus szakértők, természetvédő civil és szakmai szervezetek, a kormányzatban a természetvédelemért felelős szervek, valamint Baja város vezetői konstruktív hozzáállásának köszönhetően mára megszülethetett.

Bándi Gyula, a jövő nemzedékek nemrég hivatalba lépett szószólója a terület védetté nyilvánításának hírére nemcsak örömét fejezi ki, de arra is felhívja a figyelmet, hogy a délvidéki földikutya faj fennmaradásának biztosításához komplex és összehangolt intézkedéscsomag szükséges, amely alkalmas a Bácskai-síkvidékre jellemző táji adottságok megőrzésére, lehetőség szerinti rekonstrukciójára, nem feledkezve meg az országhatárhoz közeli, Kelebia-Ásotthalom térségében található másik élőhely, az ottani gyepterületek rekonstrukciójáról sem.

OS

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.