Választási forródrót, webináriumok, petíciók, klímahét és más események

Kedves Állásfoglalók!

 

1. Petíciót indított az Amnesty - Elég a bírák feketelistázásából!

Egy magyar bírósági vezető szándékosan, a törvényeket megsértve listázta bírótársait, és arra buzdította az alá tartozó vezetőket, hogy intézzék el, hogy minél többen hagyják ott a bírák érdekvédelmi szervezetét. Az Amnesty International Magyarország petíciót indított Handó Tündének, az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnökének, amelyben többek között felszólítják, hogy utasítsa a bírósági vezetőket, hogy ne listázzák a bírákat, és utasítsa Gerber Tamást, a Budapest Környéki Törvényszék vezetőjét, kérjen nyilvánosan bocsánatot az általa szándékosan és törvénytelenül listázott bíráktól és a Magyar Bírói Egyesülettől. 

Magyarországon egyre nagyobb veszélyben van a bíróságok függetlensége, itt az idő, hogy kiálljunk a független bíróságok és bírák mellett!

 

A petíció itt érhető el.

 

További információ ezen a linken.

 

2.  Választási forródrót és webinar a TASZ-nál

A TASZ szakértői választásokkal, politikai részvétellel kapcsolatos jogi kérdésekben forródróton érhetők el a jogaikat gyakorolni kívánó polgárok, az újságírók, jelöltek, jelölő szervezetek számára. A forródrót a kampány teljes ideje alatt ezen a számon hétköznapokon, munkaidőben érhető el: +36 30 757 2055

 

Hívd a TASZ-t , ha:

  • újságíróként valamilyen választásokkal kapcsolatos kérdésben eligazításra, a választási szabályozással kapcsolatos magyarázatra, egy választási esemény jogi értékelésére van szükséged, vagy jogi szakértőt szólaltatnál meg egy választással kapcsolatos cikkben, interjúban, esetleg más műsorban.
  • jelöltként illetve leendő jelöltként, vagy párt, egyéb jelölő szervezet képviseletében a választásokkal kapcsolatos jogi tanácsot, eligazítást szeretnél, esetleg jogi képviseletre van szükséged.
  • polgárként a választási időszakban politikai szabadságjogaidat gyakoroltad vagy gyakoroltad volna és ezért olyan retorzió ért, amiért azonnali jogi tanácsra van szükséged. 

 

További információ ezen a linken.

 

Ezt kell tudnod az önkormányzati választásról- TASZ Webinar III.

A TASZ Választási Programjának tematikus webináriumának harmadik részét azoknak ajánlják, akik követik az önkormányzati választási kampányt és akik számára fontos, hogy mindez tisztességes maradjon. Eszközöket mutatnak be, hogy választópolgárként mit lehet tenni a jogsértő vagy erkölcstelen kampányok ellen!

 

A webinárt Szabó Attila, a választási jogi program munkatársa tartja, őt lehet majd élőben kérdezni a témában.

 

További információ ezen a linken.

 

3. Szólj bele! - segít a Civil Kollégium Alapítvány

Az önkormányzati választásra készülve új tartalmakkal frissítette a Civil Kollégium Alapítvány közügyekre fókuszáló, az állampolgárokat aktivizáló oldalát a beleszolok.hu-t. A letölthető választási kisokoson túl az idális állampolgár és az ideális képviselő feladatait is megtalálod az oldalon, valamint a felületen elérhető a Levegő Munkacsoport friss Fővárosi Zöld Minimum programja, amelyhez a CKA is csatlakozott partnerként. Vágj neki felkészülten az önkormányzati választásnak, alakítsd a kampányt, tegyél azért, hogy felelősségteljes helyi vezetők szülessenek!

 

További információ: beleszolok@cka.hu

 

4. Webináriumok civil szervezeteknek és társadalmi vállalkozásoknak a PilNet-től

Egyre bonyolultabb uniós és hazai jogszabályokra támaszkodó világunkban fontos, hogy a civil szervezetek munkatársai naprakészek legyenek. 2019 őszén a PILnet Alapítvány pro bono ügyvédi programja olyan ingyenes, gyakorlati ismereteket nyújtó webinárium-sorozatot indít, amelyet szakértő ügyvédi irodák és vállalati jogászok a civil szervezetek igényeinek megfelelően alakítottak ki. 30 perc előadás + 30 perc konzultáció a korábban beküldött, vagy a chatboardon élőben megjelenő kérdésekre az alábbi témákban:

  • Adatleltár készítés - GDPR: Hogyan kezeljük és éljük túl az adatvédelmi incidenseket (adatlopás és irodai laptop elvesztése)? - 2019. szeptember 16. 16:00-17:00
  • Mi a teendő, ha megjelenik nálunk a NAV? - 2019. október 9. 15:00-16:00
  • Antikorrupciós működési megfelelés civil szervezetek számára, illetve pénzmosás és terrorizmus megakadályozása: mi a kockázat, miként csökkenthető ez a kockázat? - 2019. szeptember 18. 16:00-17:00
  • Milyen adatot tarthatunk meg és milyet nem? Útmutató civil szervezeteknek az adatleltár elkészítéséhez - 2019. októbertől
  • Érthetően az adóellenőrzési eljárásról - 2019. novembertől

 

Jelentkezni ezen a linken lehet.

 

További információ: Barabás Tamás, tbarabas@pilnet.org

 

5. Globális Klímahét Pécsen szeptember 20-tól 27-ig

A klímaválság nem üres fenyegetés, jól érzékelteti ezt az elmúlt néhány hónap

szélsőséges időjárása, soha nem látott mértékű aszályok, áradások, erdőtüzek. A

klímaválság kapcsán szeptemberben világméretű tiltakozást szerveznek zöld

szervezetek, hogy felhívják a döntéshozók figyelmét: nem halogatható tovább a

cselekvés. Az ökológiai válság a közös ügyünk, így Pécs is csatlakozik a globális klímahéthez. 

Az egész hetes programsorozatban neves előadók beszélnek és beszélgetnek a

klímaváltozás globális és magyarországi hatásairól, cselekvési lehetőségekről az

egyéni szinttől a radikális aktivizmusig, a társadalmi igazságosságról,

klímaszorongásról, az ökoközösségek lehetőségeiről, közösségi szemléletről a

permakultúrában. Filmevítések és beszélgetések zajlanak majd az atomenergia és atomtemetők aktuális kérdéseiről, a kapitalizmus és klímaváltozás viszonyáról. Szeptember 27-én pedig lezárják a Rákóczi utat, mert társadalmi nyomásgyakorlás

nélkül az egyéni cselekvések önmagukban nem lesznek elegendőek.

Az Emberség Erejével Alapítvány, a Zöld Fiatalok a Szabad Terek és a Fridays for Future által szervezett esemény szervesen kapcsolódik a szeptember 20-27. közti sztrájkhullámhoz, a „Hét a Jövőért és az Éghajlati Igazságosságért” globális eseménysorozatához.

 

További információ ezen a linken.

 

6. Együtt a Duna-partokért! - csatlakozz az aHang petíciójához!

Csatlakozó szervezetek jelentkezését várja az aHang és a Levegő Munkacsoport. A Greenpeace szakmai támogatásával indult kampányban a dunai hajók által okozott légszennyezettséget mérik két hete az aHang önkéntesei, az adatokat Simon Gergő elemzi. A Levegő Munkacsoport konkrét javaslatokkal állt elő, ehhez várják minél több szervezet támogatását. A mérések kiértékelése még zajlik, de az előzetes eredmények alapján már most látható, hogy a félelmek és a petícióban tett javaslatok, állítások megalapozottak. Támogató szervezetként csatlakozni a mienk@ahang.hu e-mail címen lehet. 

 

A petíció itt érhető el.

 

7. A kihallgatások videós rögzítése és ártatlanság vélelme kontra bilincselés a bíróságokon: már olvasható a Magyar Helsinki Bizottság két tanulmánya az uniós büntetőeljárási követelményekről

Azt gondolod, veled nem történhet meg? Mindig csak másokkal, akik hibáznak?

Kérlek, nézd meg ezt a rövid videót!

Még mindig úgy gondolod? 

 

A Helsinki Bizottság régóta azon dolgozik, hogy mindenkit megillessen a tisztességes büntetőeljárás. Az utóbbi két évben sokat foglalkoztak azzal, hogy a gyanúsítottak és a vádlottak hogy jelennek meg a tárgyalóteremben, a nyilvánosság előtt és a médiában. A hazai és a nemzetközi gyakorlatot is vizsgálták. Van ahol üvegkalitkában nézi végig a vádlott a tárgyalását, van ahol szinte minden vádlottat automatikus megbilincselnek. Vajon melyik országokban? Erről itt lehet többet olvasni.

 

2019-ben nem tűnik túlzó elvárásnak, hogy a vallomásokat videóra vegyék. Számos országban mégsincs ez így. Vajon miért? A válasz itt megtalálható.

 

További információ ezen a linken.

 

8. Séta az autonómiákért és a demokráciáért az EKINT szervezésében

Az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Idetartozunk Egyesület a kifogásolható módon jelölt és megválasztott ombudsman hivatalba lépése napjára, szeptember 25-re sétát hirdet az autonómiák és a demokrácia védelméért. 

 

Harmincöt civil szervezet és két volt ombudsman még május 22-én felhívta a jelölésre jogosult köztársasági elnök figyelmét arra, hogy az alapvető jogok biztosának kiválasztását az ENSZ közgyűlése által elfogadott Párizsi Alapelveknek megfelelően nyilvános és plurális eljárásban folytassa le. Ezzel szemben, az ENSZ követelményeit mellőzve, a jelölésre az érintett szakmai és civil szervezetek bevonása és társadalmi vita nélkül, titkos eljárásban került sor, amely így nem felel meg az intézmény függetlensége követelményének és az azt megillető közbizalomnak. 

 

A séta résztvevőiként Kéthly Anna és Bibó István szobrainál (Markó utca – Széchenyi rakpart sarok) szeptember 25-én délután 17h-kor gyülekezünk, ahonnan az Alapvető Jogok Biztosának kormány által elvett székházáig sétálunk. A független intézmények szorongatásának, az autonómiák módszeres tönkretételének csak egyik példája az, ami az ombudsmanintézményrendszerrel történt, illetve történik. Ezért a séta helyszínein elhangzó beszédekben az ombudsman intézményén túl szó lesz a sérülékeny csoportok, a szegények, a kisebbségek jogvédelméről, az egyetemi autonómiáról, az akadémiai és az alkotás szabadságainak demokratikus és alkotmányos igényéről, az önkormányzatok, a bíróságok és az Alkotmánybíróság függetlenségének követeléséről, azaz arról is, hogy mennyivel jobb intézmények, mint emberek uralma alatt élni. 

 

Csatlakozni az info@ekint.org, a szervezet@szolidaritasmozgalom.hu, az idetartozunk@idetartozunk.eu, illetve az esemény facebook oldalán lehet.

 

Időpont: 2019. szeptember 25. 17 órától 19 óráig

Helyszín, útvonal: Bibó István és Kéthly Anna szobrától (Markó utca - Széchenyi rakpart sarok) az Alapvető Jogok Biztosának székházáig (Nádor utca 22.)

További információ ezen a linken.

 

9. Klímavédelmet Magyarországnak! - petíciót indított a Greenpeace Magyarország

“Vészhelyzet van. Klíma- és ökológiai vészhelyzet. A tét az emberi civilizáció, és benne országunk fennmaradása. Vészhelyzetben két dolgot tehetünk: menekülünk, vagy megküzdünk. Másik élhető bolygó híján reális esélyünk csak az utóbbira van. De csak akkor, ha mindannyian nekilátunk a munkának. Nemzeti és nemzetközi összefogásra van szükség, egyik nélkül sem fog menni. Ezért kiállunk mindenhol a környezetrombolás ellen. Levelet írunk minden politikusnak és vezetőnek – nem egyet, egymilliót. Addig dörömbölünk a legnagyobb cégek ajtaján, amíg abba nem hagyják a környezetpusztítást. Együtt meg tudjuk csinálni. De csak együtt tudjuk megcsinálni. Mindent megteszünk az egyéni életünkben a környezet megóvásáért. De egyszerű állampolgárokként nem tudunk csodát tenni, a változáshoz valódi vezetőkre is szükség van. Ezért addig dolgozunk, amíg meg nem értetjük velük, hogy övék a legnagyobb felelősség a klímaválság elleni harcban. Egyre többen vagyunk, akik már felfogtuk: nem élhetünk tovább úgy, ahogy eddig. Nem várunk tovább másra, kezünkbe vesszük a sorsunkat.” 

 

A Greenpeace Magyarország a petícióval a magyar kormányhoz fordul, mert a kormány tud a leggyorsabban és a legtöbbet tenni a klímaválság ellen.

 

További információ és a petíció szövege ezen a linken.

 

***

Hasznos linkek:

Tudnivalók barátságtalan környezetben működő civileknek (pl. lejárató kommunikáció esetén): https://tasz.hu/cikkek/tudnivalok-baratsagtalan-kornyezetben-mukodo-civil-szervezeteknek

Informatikai biztonságban segítő kérdőív:

https://www.surveymonkey.com/r/VHNMQMF

Megfelelőségi eszközök civil szervezeteknek a PILnet-től:

http://probonougyved.hu/civil-kisokos.html

Civil szervezetek beszámolói a bírósági honlapon kereshetőek (amennyiben bárki a civil szervezetek átláthatóságát kérdőjelezné meg Facebook-oldalatokon vagy helyi szinten): https://birosag.hu/allampolgaroknak/civil-szervezetek/civil-szervezetek-nevjegyzeke-kereses

GDPR megfelelés röviden:

https://docs.google.com/document/d/1VLOAGr9wqlsn0Q5ScWoGjx8-eNgdJJyT-wMg9cYhxQg/edit?usp=sharing

 

cikkfeltöltő: 
GB