Tudtad? Bírságot kaphatsz, ha sóval szórod fel a járdát!

(fotó: ittlakunk.hu)

Korábbi cikkek a témában:

Tudod, kinek a feladata a csúszós, jeges utak takarítása? Íme az összefoglaló!

Az ingatlanok - lakóházak, üzletek - előtti járdák takarítása, síkosságmentesítése az ingatlanok tulajdonosainak, üzemeltetőinek a kötelessége. A tulajdonosoknak jogi felelősségük is van: ha valaki a veszélyessé vált járdán elesik, kötelező az “okozott” kárt megtéríteni, sőt, bizonyos esetekben akár gondatlanságból elkövetett bűncselekmény miatt is felelősségre vonható a tulajdonos.

A fás szárú növények védelme érdekében a járdákon nem lehet olyan anyaggal síkosságmentesítést végezni, ami kárt okoz a környezetben. Így tehát sót nem lehet használni, még akkor sem, ha nincs a közelben egy fa sem, mert a csatornában továbbszivároghat a sós lé. Az úttestekre a tiltás nem vonatkozik, ott továbbra is használható a hagyományos útszóró só.

A tiltás oka: a só súlyosan károsítja a környezetet, tönkreteszi a cipőt, autó- és kerékpárgumit,  az aszfaltot, betont, de a kutyák mancsának is árt.

A betiltott útszóró só helyettesítésére szóba jöhet többek között a zeolit, a zeocal, a kalcium-klorid, az acetátok vagy az útkáli. Ezek az alternatív csúszásmentesítő anyagok viszont drágák, ennél sokkal olcsóbb a fűrészpor, mulcs, homok, fahamu, faforgács vagy a gránitkőzúzalék.

Először lapátoljuk el a havat, eztuán szórjuk fel a járdát valamilyen érdesítő anyaggal (homokkal, fűrészporral, forgáccsal, kőzúzalékkal), hogy ha esetleg mégis síkos maradt az úttest, akkor se csússzunk el rajta. 

A szabálysértésekről szóló kormányrendelet szerint ötvenezer forintra is bírságolható az, aki a háza előtti csúszásmentesítést sóval végzi el!