Tudta, hogy a Normafa valójában a Margitszigeten van?

http://szubkult.blog.hu/2018/02/05/tudta_hogy_a_normafa_valojaban_a_marg...

 

2787.jpg

A Normafa télen, nyáron a budapestiek legkedveltebb kirándulóhelye. Kevesen tudják azonban, hogy a névadó pompás fával, illetve annak maradványa ma a főváros egy teljesen más pontján találkozhatunk. 

A kedvelt budai kirándulóhely egy vén bükkfáról kapta a nevét, amely alatt a legenda szerint még maga Mátyás király is megpihent, egy másik verzió szerint pedig a király születésekor sarjadt. Eredetileg Viharbükk volt a neve, talán pont azért, mert a hatalmas fába többször is villám csapott az évek alatt.

 

7068.jpg

A Normafa maradványa 1918-ban

Érdekes tény, hogy ma is használt nevét egy operáról kapta. A Nemzeti Színház tagjainak kedvelt kirándulóhelye volt a környék. 1840-ben Nyáry Pál itt átnyújtotta át Schodelné Klein Rozáliának a közönség ajándékát, egy ezüst sarlót. A világhírű operaénekesnő annyira meghatódott, hogy örömében elénekelte Bellini Norma című operájának Casta Diva nagyáriáját, amely e szavakkal kezdődik:

Casta Diva, che inargenti queste sacre antiche piante

(Szűzi Istennő, aki beezüstözöd ezeket a szent, öreg fákat)

Ennek az emlékét őrzi a Normafa elnevezés.

barabas_miklos_mrs_schodel_in_the_role_of_elisabeth_szilagyi_1852.jpg

 Schodelné Klein Rozália Barabás Miklós festményén

A fa később is sokat szenvedett villámcsapásoktól és az emberi kéz beavatkozásától. Az 1800-as évek végére szinte divattá vált, hogy a város szerelmesei a fa kérgébe vésték nevük kezdőbetűit, és így tették egymás számára hivatalossá eljegyzésüket.

A fa közel 500 évig tartotta magát, majd végül 1927. június 19-én, egy vasárnapi délelőtt kidőlt. Emlékére a főváros 1962-ben egy új bükkfát ültetett, az eredeti fa helyén álló emléktáblát pedig a mai napig látogathatjuk:

800px-normafa_emlektabla_i.JPG

normafa_csonkja.jpg

Normafa közvetlenül a halála előtt

De vajon mi lett a fa maradványával?  

A fa maradványait a Fővárosi Múzeum munkatársai óvatosan leszállították a hegyről, és a margitszigeti artézi forrás medencéjében helyezték el. A terv az volt, hogy a rárakódó mészköves bevonattal konzerválják a  törzset. Idő közben azonban megfeledkeztek róla, és a fára rakódó vastag mészbevonat odakötötte a medence falához.

Ha tehát az eredeti Normafát szeretnék megtekinteni, érdemes inkább a Margitszigetre, és nem a Budai-hegyekbe látogatni.

szeptember-03-1024x713.jpg

Forrás: Wikipédia, Fortepan

cikkfeltöltő: 
GB