Továbbiak 208/7. Az összes nyomtatása Új ablakban 60 ezer NATO-katona kontra 12.700 orosz

Minszk, Moszkva, Budapest, 2017. szeptember 13. szerda (MSZF)

  „Zapad-2017” fedőnéven csütörtöktől szeptember 20-ig 12.700 orosz és fehérorosz katona részvételével, és 231 páncélozott gépjármű, 138 harckocsi, 241 tüzérségi és rakétarendszer, 40 harci repülőgép bevonásával orosz-fehérorosz hadgyakorlatot tartanak Oroszország és Fehéroroszország nyugati területein – jelentette a Magyar Békekör.

      A stratégiainak minősített gyakorlat célja az ellenséges támadás kivédése. Az orosz-fehérorosz közös manőverek közvetlen előzményeként a NATO június óta sorozatban tartott hadgyakorlatokat az orosz határ közelében. A NATO-gyakorlatokon 60 ezer katona, továbbá finn, moldáviai, ukrán és svéd katona vett részt.

       Aurora 17 fedőnéven jelenleg is háromhetes hadgyakorlat folyik az orosz határ közelében 20 ezer svéd, finn, francia, norvég, észt és litván katona részvételével.

       Dragon fedőnéven a NATO további hadgyakorlatokat tart szeptemberben Lengyelországban. Ezen 17 ezer katona vesz részt 3500 harci eszközzel.

       Az orosz-fehérorosz stratégiai gyakorlat  részleteiről tájékoztatták a NATO-t, meghívták rá a NATO, az EBESZ, az ENSZ, az Oroszországot, Fehéroroszországot, Örményországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Tádzsikisztánt tömörítő (Afganisztán és Szerbia megfigyelői státusú) Kollektív Biztonsági Szervezet (CSTO), az Örményországot, Azerbajdzsánt, Fehéroroszországot, Kazahsztánt, Kirgizisztánt, Moldáviát, Oroszországot, Tádzsikisztánt és Üzbegisztánt tömörítő Független Államok Közösségének (CIS), valamint a Nemzetközi Vöröskereszt képviselőit. Oroszország ezen kívül meghívót küldött több kormány védelmi miniszterének a gyakorlat befejező szakaszára – tudatta a Magyar Békekör.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB