Tiltakozik a budai felhőkarcoló terve ellen az UNESCO

http://valasz.hu/itthon/tiltakozik-a-budai-felhokarcolo-terve-ellen-az-u...

Tiltakozik a budai felhőkarcoló terve ellen az UNESCO

 

 

Izrael után Magyarország is összeütközésbe kerülhet a világszervezettel. Bécs azonban megelőzött minket: ők már a veszélyeztetett listára is felkerültek.

Júliusban tartotta szokásos éves konferenciáját az UNESCO Világörökség Bizottsága. A világsajtót körbejárta a hír, hogy Izrael minden korábbinál élesebb konfliktusba került a szervezettel, miután a Palesztin Hatóság javaslatára a világörökség részévé nyilvánították a pátriárkák sírhelyét Hebronban. Az izraeli kormány ezen annyira kiakadt, hogy Reuven Rivlin államfő zsidóellenes hazugságokat terjesztő szervezetnek bélyegezte az UNESCO-t.

Közben arról egyáltalán nem esett szó mostanáig, hogy a bizottság foglalkozott magyar ügyekkel is, mégpedig Budapest világörökségi védelem alatt álló belvárosának helyzetével. És egyáltalán nem tetszett neki, amit látott, különösen a Lágymányosi-öböl partjára tervezett Garancsi István-féle felhőkarcoló építésének terve.

A bizottság elfogadott határozatában egyértelműen kérte a magyar államot, hogy ettől az ötlettől álljon el, mert veszélyezteti a Duna-part egyedülálló értékű látképét.

A 41 COM 7B.46 számú döntés szövege angolul itt olvasható. A bizottság aggodalmát fejezi ki a fővárosi önkormányzat 2016 decemberében meghozott döntése miatt, amely engedélyezi akár 120 méter magas épületek építését a XI. kerületben, a világörökségi terület tágabb környezetében, amely kártékony hatással lenne a világörökségi védelem alatt álló városképre és a védett látványokra, ezért sürgeti a magyar államot, hogy a világörökségi védelmet helyezze előtérbe ezzel a szabályozással szemben, mondja a határozat.

Az UNESCO tehát ugyanazt mondja a Budapart projekt felhőkarcolójáról, amit sok civil és szakember legalább egy éve hangoztat. Idén tavasszal a Heti Válasz hasábjain vitatkozott Finta József és Körmendy Imre a tervezett tornyokról, és harcos kiállás még a felhőkarcolókat elvből nem ellenző Finta József részéről sem volt az újbudai torony mellett.

Budapart felhőkarcoló látványterve

A bizottságnak ezen kívül más problémái is voltak, megállapították többek között, hogy még mindig nincs a világörökségi területnek kezelési terve, rengeteg nagyszabású építkezés zajlik, amelyek potenciálisan veszélyeztethetik a főváros világörökségi értékeit, és továbbra sem megfelelő a szabályozási környezet. A bizottság a magyar kormány által küldött dokumentumokból dolgozik, ezért azt valószínűleg nem is fogták fel, hogy néhány éve Magyarországon gyakorlatilag megszűnt az örökségvédelem, illetve felelős hivatal híján leginkább csak papíron létezik.

Hogy a magyar kormány pontosan milyen tájékoztatást adott a világszervezetnek, nem tudhatjuk, mert kifejezetten kérték, hogy a részletes beszámolót az egyoldalas vezetői összefoglaló kivételével az UNESCO a honlapján ne hozza nyilvánosságra. Ez egyáltalán nem megszokott eljárás, mert korábban  a jelentéseket soha nem titkosították.

Az UNESCO azért próbálja hangsúlyosan figyelmeztetni a magyar kormányt mindjárt az első felhőkarcolónál, mert tudja, hogy ez minden esetben egy folyamat kezdete: az első tornyokat megállíthatatlanul követik az újabbak, és hamarosan megsemmisül a hagyományos európai típusú városkép. Bécs az elmúlt évtizedekben végigment ezen az úton, és a tornyok egyre közelebb kúsztak a védett városmaghoz. Most már magán a Ringen akarnak újabb toronyházat felhúzni az UNESCO tiltakozása ellenére. A szervezet éppen ezért Bécs belvárosát idén feltette a veszélyeztetett világörökségek listájára, ahol európai helyszín a legritkább esetben szerepel. A következő lépés a világörökségi cím elvesztése lehet.

Budapest ettől még messze van, de nehéz elképzelni, hogy a magyar kormány elállna a felhőkarcoló építésétől, valószínűbb, hogy vállaljuk a konfliktust a bizottsággal, és erőből átnyomjuk a terveket, reménykedve, hogy végső soron nem lesz következménye. Végül is, ha Izrael és Ausztria háborúskodhat az UNESCO-val, Magyarország miért ne engedhetné meg magának?

  •  
cikkfeltöltő: 
GB