Tanácskozás a környezetvédelem jogalkalmazási tapasztalatairól

A környezeti felelősségről szóló irányelv végrehajtásának uniós és hazai tapasztalatairól tartottak konferenciát az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában 2017. április 24-én, Budapesten. A szakmai tanácskozáson köszöntőt mondott Darák Péter, a Kúria elnöke, Bándi Gyula, a jövő nemzedékek szószólója és Sperka Kálmán, a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesülete elnökségének tagja. Az Ombudsmani Hivatal munkatársai, a Kúria bírái, az Ügyészség, az Európai Bizottság szakértői, valamint egyetemi oktatók, a Földművelésügyi Minisztérium és hatóságok képviselői tartottak előadásokat a témában.

A Kúria elnöke megnyitó előadásában öt olyan kúriai ügyet ismertetett, amelyek a környezeti felelősség tárgykörét érintették. Darák Péter kiemelte az eljárások során készített megalapozott szakértői vélemények fontosságát, ugyanis az ítéletek döntő többsége ezekre a szakmai anyagokra támaszkodik. A legfelsőbb bírói fórum vezetője előadása végén elmondta, hogy francia kezdeményezésre a Kúria részt vesz egy Globális Környezetvédelmi Megállapodás kidolgozásában. A 150 fős környezetvédelmi szakértői hálózat célja a környezetvédelmi jogi alapelvek összegzése.

Az alapvető jogok biztosának a jövő nemzedékek érdekeinek védelmét ellátó helyettese, a jövő nemzedékek szószólója beszédében a környezeti károk megelőzésének fontosságára hívta fel a figyelmet. Bándi Gyula szerint nem csak a környezeti felelősségről szóló irányelv célja a prevenció, a környezetet használók és a jogalkalmazók is szerepet játszanak a megelőzésben, illetve a károk enyhítésében, összhangban az Alaptörvény P) cikkével. Kiemelte a mihamarabbi és hatásos hatósági fellépésnek, a felelősség gyors megállapításának, illetve a megfelelő szankciók kiszabásának szükségességét is.

A környezetszennyezést érintő ügyek elhúzódásának problémájára világított rá Tóth Kincső, a Kúria Közigazgatási-Munkaügyi Kollégiumának tanácselnöke. A konferencia előadói beszéltek az Európai Unió környezeti felelősségről szóló irányelve alapvetéseiről, szerkezeti elemeiről, a magyar jogalkotásba történő átültetéséről. Ismertették a fontosabb magyar környezeti káreseteket, bírósági döntéseket, beszámoltak a megelőzés jogi lehetőségeiről és a jövő nemzedékek védelmének fontosságáról is. A referátumokat követően az előadók a résztvevők kérdéseire is válaszoltak, amelynek során élénk vita alakult ki a rendezvényteremben.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, ill. jogelődje, valamint a Magyar Közigazgatási Bírák Egyesülete már hatodik alkalommal tartott közös környezetvédelmi konferenciát. A szervezők bíznak abban, hogy a tanácskozást a következő években is folytatódni fog.

OS

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.