Túlárazott közvilágításról döntöttek Budapesten?

Döntöttek a közvilágítás fejlesztéséről

Több mint egymilliárd forintot fordíthatnak a budapesti közvilágítás korszerűsítésére, amely során mintegy hétezer nagynyomású nátrium lámpatestet korszerű, energiahatékony LED-es világítótestre cserélhetnek - erről a Fővárosi Közgyűlés döntött szerdai ülésén. A Bagdy Gábor és Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettesek által jegyzett előterjesztést 24 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett fogadta el a testület, amely így biztosította a szükséges fedezetet a BDK Budapesti Dísz- és Közvilágítási Kft. részére a közbeszerzési eljárás megkezdésére. A közgyűlés a közbeszerzési eljárás eredményes lezárulta után dönthet majd a fővárosi forráshoz kapcsolódó szerződések pontos tartalmáról és végleges összegéről.

Jobbik: túlárazott lámpatestekkel világítanának

A Jobbik szerint a Fővárosi Közgyűlés a piaci árnál másfélszer drágább keretösszeggel kíván pályázatot kiírni a fővárosi közvilágítás egy részének korszerűsítésére.  Tokody Marcell, az ellenzéki párt budapesti képviselője elmondta, a testület előtt lévő előterjesztés egymilliárd forintos keretet szán 7 ezer LED-lámpa beszerzésére, ami azt jelenti, hogy darabonként 143 ezer forintba is kerülhetnek ezek a világítótestek. A Jobbik több ajánlatot is bekért a piacról, és a legjobb minőségű, legdrágább lámpák ára sem érte el ennek az árnak a kétharmadát. Nem ez lenne az első eset, hogy egy "irányított közbeszerzéssel" drágán, de rossz minőségben korszerűsítenek közvilágítási rendszert -  mondta Tokody Marcell, aki azt javasolta, hogy előbb a közgyűlés is kérjen be árajánlatokat, és csak azt követően írjon ki pályázatot. (..)

Lesz téli hajléktalanszálló a Rimaszombati úton

Idén is várhatóan megnyit a Budapest XI. kerületében, a Rimaszombati úton található volt kollégiumban a téli hajléktalanszálló, miután a Fővárosi Közgyűlés szerdán döntött arról, hogy egy több mint hatszáz négyzetméteres ingatlanrészt biztosít a célra térítésmentesen a Magyar Máltai Szeretetszolgálatnak. A testület egyhangúlag támogatta - a december elsejétől jövő év március 6-ig tartó - ingyenes használatba adást. Korábban a szeretetszolgálat egy 340 négyzetméteres részen fogadta a rászorulókat, az idén ez a terület 681 négyzetméteresre nő. A szeretetszolgálat tájékoztatása szerint - mint az elfogadott előterjesztéshez csatolt mellékletben olvasható - a legutóbbi télen 554 hajléktalan embernek tudtak szállást biztosítani a Rimaszombati úti "alacsonyküszöbű krízisférőhelyen". (...)

A teljes cikk itt olvasható: https://nepszava.hu/cikk/1139050/

A fővárosi önkormányzat által felügyelt közterületeken 2025-ig kivágják az összes kanadai (vattázó) nyárfát - döntött a Fővárosi Közgyűlés szerdán.

A Tokody Marcell (Jobbik) által jegyzett előterjesztést 19 igennel 2 tartózkodás mellett fogadta el a testület. A kivágott kanadai nyárfák helyére - a jogszabályi előírásoknak megfelelően - új fákat telepítenek majd. Az elfogadott előterjesztésben Tokody Marcell arról írt, hogy a szocializmusban telepítették rengeteg kanadai nyárfát a gyors növekedésük miatt. Ma már nem ültetnek ilyen fákat az általuk okozott kellemetlenségek miatt, de a meglévő állomány rengeteg bosszúságot okoz. A gyakran nagyon sűrűn szálló nyárfavattát könnyű belélegezni, ami irritálja a nyálkahártyát, emellett könnyen a szembe is kerülhet, a talajon összegyűlve pedig erősen gyúlékony - emelte ki.

A Fővárosi Közgyűlés mai üléséről ide kattintva olvashat részletesen!

cikkfeltöltő: 
GB