Törvénymódosítás az MNB-re vonatkozó joghézag megszüntetésére

A Pallas Athéné Domus Animae Alapítvány (PADAA) nem mond igazat: a PADAA nem nyert pert Tóth Bertalannal szemben. A PADAA elleni közérdekű adatigénylési pert Tóth Bertalan nyerte meg, amelynek eredményeként kiderülhetett, hogy Matolcsy György alapítványai százmilliárdos nagyságrendben felelőtlenül herdálták el a közpénzeket.

Annyi történt, hogy a Kúria egy joghézag miatt nem tudott más ítéletet hozni, mint hogy engedi tovább titkolózni a PADAA-t arról, mely természetes személyek kaptak az MNB által juttatott közpénzekből. Ennek nyilván az az oka, hogy a jogalkotó korábban nem gondolt a közpénzek ilyen kreatív módon történő átjátszására. Ennek az anomáliának a megszüntetése érdekében az MSZP törvénymódosítást kezdeményez.

A törvénymódosítás megszüntetné azt az ellentmondást, hogy míg az államháztartás alrendszereiből közpénzként nyújtott támogatások esetében a támogatott természetes személyek adatai közérdekből nyilvános adatok, addig az MNB alapítványai által ugyanúgy közpénzként nyújtott támogatások kapcsán ezek a nevek nem derülhetnek ki.

Ez a joghézag természetesen nem mentesíti Matolcsy Györgyöt és a PADAA-t, hogy a közpénzekkel felelősen kell gazdálkodniuk. A pénz, amit herdálnak, a magyar emberek pénze, és nem gazdagíthatják belőle sem a saját rokonságukat, sem pedig az urizáló fideszes elit tagjait.

Tóth Bertalan, frakcióvezető - OS

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.