Törökország megoldást keres az EU-val az újabb migrációs hullám elkerüléséért

Törökország megoldást keres az EU-val az újabb migrációs hullám elkerüléséért

Budapest, 2016. november 5. szombat (MSZF)

 

     Törökország szerint megoldást lehet találni arra, hogy Európa elkerülje az újabb migrációs hullámot. A diplomácia mindig kínál lehetőséget a megoldásra a kölcsönösség alapján – jelentette ki Şakir Fakılı, a Török Köztársaság budapesti nagykövete pénteken a Magyar Békekör küldöttségével folytatott beszélgetésén.

     A Magyar Békekör azzal a kéréssel fordult a török nagykövethez, hogy első kézből kaphasson tájékoztatást Törökország álláspontjáról a migráció várható alakulásáról. Şakir Fakılı azonnal pozitív választ adott a kérésre, és 24 órán belül fogadta a Békekör kéttagú küldöttségét, Simó Endre alapító-szervezőt és Salga Istvánt.

     „Az EU nem teljesítette Törökországnak tett ígéretét sem anyagi vonatkozásban, sem a vízummentesség megadása tekintetében. Ez kettős mérce és diszkrimináció. Az EU nem hagyhatja magára Törökországot, humanitárius kötelessége a háború elől Törökországba menekült 3 millió szír és iraki megsegítése” – mondta a török diplomata.

    A nagykövet „ürügynek” nevezte, hogy az Európai Unió a török terrorellenes törvény felülvizsgálásának feltételéhez köti ígéretének teljesítését olyan körülmények között, amikor hazája odahaza és Szíriában egyaránt harcot vív a terrorszervezetek ellen. A terrorszervezetek közé sorolta az Iszlám Államot, Fethullah Gülen mozgalmát és a Kurd Munkáspártot (PKK).

     Törökország befogadó ország. 2,7 millió szírt és 300 ezer irakit fogadott be átmenetileg. A menekültek ingyenes orvosi ellátásban részesülnek, 300 ezer gyermekük született, az iskoláskorú gyermekek jó része oktatásban vehet részt. A török államnak kb. 20 milliárd dollárjába került a bevándorlók megsegítése az elmúlt öt évben. Az „ideiglenes védelem” (Temporary Protection) keretében lakhatást nyújt nekik, senkit sem kényszerít vissza, jóllehet az 1952. évi genfi menekültügyi megállapodást azzal a feltétellel írta alá, hogy menekült státusban csak Nyugatról érkezőket részesít, Keletről jövőket nem. „Törökországban egy bevándorló sokkal több jogot élvez, és sokkal többet kap, mint az EU-ban” – jelentette ki.

    Működik a 2016. március 18-i török-EU nyilatkozat visszatelepítési és befogadási mechanizmusa: a korábbi napi 300-500 főről mára napi 20-30-ra csökkent az áramlás. Mindemellett az is tény, hogy mára több török vendégmunkás tér haza Németországból, mint ahány ott próbál elhelyezkedni. „Mehmet és Ali névvel nemigen lehet már munkához jutni Németországban. Odahaza viszont biztonságossá vált az ország, összeszedtük magunkat gazdaságilag, és van munka” – mondta.

     Şakir Fakılı közölte, hogy Törökország falat épít a szír határon a terrorizmus ellen, legális átkelőhelyekkel.

     Törökország nem akar változtatni szövetségi hovatartozásán, geopolitikai helyzetén annak dacára sem, hogy Oroszországgal építi a kapcsolatait. „Oroszországgal együtt kell dolgoznunk. Oroszország nagyon aktív a térségben. Nemzeti érdekünk a jó viszony vele, hiszen nagyon veszélyes térségben fekszünk. Sokarcú politikát folytatunk. Ugyanakkor nem ismerjük el a Krím Oroszországhoz csatolását” – mondta a Török Köztársaság budapesti nagykövete a Magyar Békekör küldöttségének.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

+36 30 5927371

www.mszfszk.hu

https://www.facebook.com/bekekor/

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.