Török Gábor: Csakis Orbánon múlik, hogy összedől-e a NER

A homofóbia idehaza szépen hoz, és az új bűnbakcsoport szépen illeszthető Soroshoz, a migránsokhoz, a bohócellenzékhez.

https://nepszava.hu/3126006_torok-gabor-csakis-orbanon-mulik-hogy-osszed...

"A hatalomgyár működését ezerféle kutatás segíti, a kormány általában nem sötétben tapogatózik, amikor irányokat keres. Nyilván nem minden sikeres, amihez nyúlnak, de erről a témáról (értsd: a homofóbra formált pedofiltörvényről) szerintem okkal feltételezik, hogy a hazai környezetben szavazatokat hozhat, így nem állítanám, hogy mellényúltak", magyarázta a hvg.hu-nak adott interjújában Török Gábor. A politológus nem vitatja, hogy a nemzetközi környezet más kérdés, ott sok kellemetlenség származik a homofób jogszabályból, de egyelőre azt lehet megállapítani, hogy a kormány most hogy gondolkodik az inkriminált törvényről: még csavarja felfelé a kampányt. "Gondolom azt látják, hogy a Fidesz számára fontos szavazói csoportok pozitívan reagálnak. Az, hogy a megcélzott szavazóközönségen, 2,5-3 millió emberen kívül ki mit gondol, alapvetően érdektelen számukra", indokolt Török Gábor.

Aki úgy kalkulál, hogy ebben a témában nem azzal a hatásfokkal kell számolni, mint a migráció-toposz esetében, de a cél az elemző szerint az, hogy ezek a narratívák összeérjenek. A rezsicsökkentés, a migráció ugyanarra a szálra kezd ráhúzódni, amin már ott vannak a brüsszeli bürokraták, Soros György, a „bohócellenzék” tagjai és nyilván most már az LMBTQ-közösségek, illetve a propagandisták, akik a narratíva szerint megpróbálják az óvodákban megrontani a gyerekeinket. Azaz, fogalmazott Török, a nem is nehezen dekódolható üzenet az, hogy ugyanazok állnak egy oldalon - egy nagyon egyszerű, bipoláris világ épül. Lehet, hogy a politikai-gazdasági-kulturális elit időnként ledöbben, de ott, ahol a fejeket számolják (értsd: a szavazatokat), azzal kalkulálnak, hogy ez számukra több hasznot hoz, mint amennyit esetleg visz. Török nem vitatja, hogy ez egy agyon veszélyes játék, igaz szerinte nyilvánvalóan játék: meggyőződése, hogy a hatalomgyár irányítói valójában egyáltalán nem így gondolkodnak magánemberként. De ez egyszerű matek: egyes ügyekben a társadalmi többséget kell megcélozni, és ha sikerült szembe állítani egy jól körülhatárolt a kisebbséggel, a politika sikeres is lesz, amíg erre van a szavazótáborban fogadókészség. Ami pedig a hatalom mibenlétét illeti, Török szerint a NER egyenlő Orbán Viktorral. Így a mostani kurzus leginkább személyi hatalmat jelent, személyi függőséggel és személyi irányítással. A NER megdöntése Orbán hatalmi helyzetének, a most kiépített királyi udvar és függőségi rendszer lebontásával kezdődhet el. A NER erejét ugyanis az befolyásolja, hogy mennyi hatalma van Orbán Viktornak. A gyengülését pedig az határozza meg, hogy mennyi hatalmi pozíciót veszít. Ha gyengül a hatalmi helyzete, az repedést okoz, ha nagyon meggyengül, a NER összedől. Ez a tétje a következő választásnak.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.