Több zöldterület és vízjáték is lesz a megújuló Blaha Lujza téren

Megkezdődött Budapest egyik legforgalmasabb közterületének, a Blaha Lujza térnek a felújítása, a munkálatok várhatóan a jövő év végéig tartanak. A téren növelik a zöldfelületet és akadálymentesítik a közlekedést.

https://pestbuda.hu/cikk/20210712_tobb_zoldterulet_es_vizjatek_is_lesz_a...

A mai napon megkezdődött a Blaha Lujza tér felújítása, a „nemzet csalogányáról” elnevezett ikonikus tér a Fővárosi Önkormányzat beruházásában, a VII. és a VIII. kerületi önkormányzat szakmai támogatásával újul meg másfél év alatt – írja a Budapesti Közlekedési Központ a honlapján. A beruházást a kormány is támogatja 1 milliárd forinttal.

A felújítás során, az első ütemben kicserélik az aluljáró födémjének a szigetelését, emiatt forgalomkorlátozásokra kell számítani a Nagykörúton. A csomópont teljesen akadálymentes lesz, és változik a teret határoló utak forgalmi rendje is. A tér átépítésével a Rákóczi útról lehet majd közvetlenül jobbra kanyarodni a teljes hosszában kétirányú Márkus Emília utcába, illetve a József körútra. 

Már dolgoznak a Blaha Lujza tér felújításán, az első ütemben az aluljáró födémjének a szigetelését cserélik ki (Fotó: pestbuda.hu)

Ezt követően a munkálatok már a téren folytatódnak, ahol nagyjából ezer négyzetméternyi zöldfelületet alakítanak ki, és 70 fát ültetnek. Eközben megmaradnak a téren meglévő fák, köztük az a két koros tölgy, amelyet 1969-ben ültettek át a térre a Tabánból, már akkor is koros állapotukban.

A téren álló egykori Nemzeti Színházra utalva felújítják a Színházi emlékkövet. Ugyancsak megújul a tér emblematikus eleme, az 1960-as évek óta működő Gomba szökőkút is, amely kissé megváltozott formában, a buszmegállóhoz közelebb kerül majd. Emellett kialakítanak egy másik vízjátékot is. A jelenlegi parkolók területén is gyalogos felületeket létesítenek.

A Blaha Lujza tér átalakításának eredeti terveit még az előző városvezetés készítette el, abban még szerepelt többek között a Rákóczi úti buszmegállók fölötti védőtető megépítése és a Rákóczi út közepére tervezett fasor telepítése is.

A felújítással egy időben a Corvin Áruház tulajdonosa magánberuházásban átalakítja az épületet, műemlék homlokzatát pedig részben állami támogatással felújítja (Fotó: pestbuda.hu)

A tér történetéről korábban már írtunk, a Corvin Áruház egykori szépségeit is részletesen bemutattuk. 

Forrás: BKK

Nyitókép: Megkezdődött a Blaha Lujza tér felújítása (Fotó:pestbuda.hu)

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.