Tényleg zavaró a mentőautó szirénája?

(forrás: Országos Mentőszolgálat)

Visszatérő panasz a lakók részéről, hogy éjszaka nagyon hangosak a megkülönböztető jelzést használó járművek szirénái - írja az Index. 

Külföldön több városban is létezik éjszakai üzemmód a megkülönböztető jelzést használó járműveken, nálunk viszont nincs ilyen.

A vitaindító téma erősen megosztó: a mentős életet ment, beteggel száguld a kórházba, vagy éppen beteghez, sérülthöz, balesethez igyekszik, nyilván jeleznie kell ezt a közlekedésben részt vevő járműveknek. Jogos kérés-e ennek ellenére a lakók részéről, hogy lakott területen halkabban szirénázzon a mentőautó? 

A megkülönböztető jelzésként használt szirénák használatát és hangerejét egy majdnem ötvenéves szabvány szabályozza egy 1994-es rendelet alapján nálunk. 

Az Indexnek név nélkül nyilatkozó mentősök szerint a sziréna használatáról mindig az adott kocsi mentőegység-vezetője dönt. Ha a megkülönböztető jelzések mellett dönt, azt minden esetben regisztrálni kell az úgynevezett esetlapon, hogy később igazolni lehessen egy esetleges közlekedési probléma során. Amikor a betegért mennek, mindig használják a villogót-szirénát, mert nem tudni, milyen sürgős az eset. Ha nem annyira sürgős (ilyen elég gyakran előfordul), akkor visszafelé – szubjektív döntés alapján – sokszor lemondanak a szirénázásról.

Néhány budapesti mentőkocsiban van a szirénán halkabb éjszakai mód, amit a vezetők gyakran használnak is, ha olyanok a körülmények. A nappali fővárosi forgalomban azonban inkább az a tapasztalat, hogy még a teljes hangerő is kevés ahhoz, hogy észrevegyék őket - írja az Index. 

103-120 decibel között lehet a zaj értéke a megkülönböztető jelzést használó járműveken Magyarországon - mondta Őri-Kiss Zsolt mentőkocsi-vezető, aki le is mérte, mekkora zajt okoz a sziréna az autóján: 109,1 decibellel jár, ha bekapcsolja a szirénát, vagyis bőven a határértéken belül van. Ennek ellenére ő videóban kért elnézést azért, ha bárkit zavar a szirénázás:

Ti mit gondoltok? Jogos igény a lakóktól, hogy halkabban szirénázzon a mentőautó? Írjátok meg a véleményeteket!