Szorult helyzetbe került Magyarország a török-EU viszály miatt

Szorult helyzetbe került Magyarország a török-EU viszály miatt

Brüsszel-Ankara-Budapest, 2017. március 17. péntek (MSZF)

 

     Szorult helyzetbe került Magyarország az Európai Unió és Törökország viszálya miatt. A 2016. március 18-i török-EU nyilatkozatban foglaltak nem teljesítése azzal járhat, hogy Törökország felmondja a megállapodást, megnyitja határait Európa felé, és tovább enged egy-három millió menekültet annak minden kiszámíthatatlan következményével a vándorlás útvonalán fekvő hazánkra nézve – állapította meg a Magyar Békekört szervező Magyar Szociális Fórum (MSZF) pénteken, a legújabb fejlemények alapján.

     „Szembe kell néznünk a valósággal! Magyarország nincs abban a helyzetben, hogy kezelni tudna egy ilyen népvándorlást. Nincs az a szögesdrót, amellyel fel lehetne tartóztatni ekkora emberáradatot. Félő, hogy ilyen fejlemény esetén nem pusztán ’bántalmazásokról’ értesülnénk határainkról, hanem tömeges atrocitásokról is” – írják.

„Kényszerű változtatásokra kell felkészülnünk ebben a helyzetben! Mindenekelőtt meg kell kérdeznünk szövetségeseinktől, készek-e megvédeni minket, és hogyan, hajlandóak-e részt venni a terrorszervezetek által megszállt közel-keleti és észak-afrikai országok felszabadításában, újjáépítésében, hogy az ott élők ne kényszerüljenek vándorbotot fogni. A Magyar Békekört szervező MSZF – a tapasztaltak alapján - csekély esélyt lát arra, hogy az EU és a NATO pozitív választ adjon ezekre a kérdésekre” – állapítják meg.

     „Ha hazánk nem kapna megnyugtató választ nyugati szövetségeseitől, nem maradna más választásunk, mint új szövetségesek után nézni, akikkel érvényt szerezhetnénk területi integritásunknak és biztonságunknak” - írják.

     „Rövid időn belül kényszerhelyzetbe kerülhetünk. Megtörténhet, hogy nemzeti érdekeink érvényre juttatására többé nem bizonyulnak elegendőnek jelenlegi szövetségeink, hanem új szövetségesekre is szükségünk lesz. Meglehet, Európa sem fog tudni kitérni az összeurópai biztonság követelményére adandó válasz elől” – értékelte a Magyar Békekört szervező MSZF a török-EU viszály nyomán kialakult helyzetet.+++

 

Kiadta: MSZF SZK

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.