Szmogriadó - riasztási fokozat

Tarlós István főpolgármester vasárnap hajnalban elrendelte a szmogriadó riasztási fokozatát. Amennyiben a levegő szennyezettségének mértéke nem csökken a riasztási szint alá, hétfő reggel 6 órától korlátozások lépnek életbe az autósforgalomban.

Hétfő reggel 6 órától tilos azzal a gépjárművel közlekedni, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4 vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot. A forgalomkorlátozó intézkedés - további intézkedésig - minden nap 6 órától 22 óráig tart.

A korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, az elrendelt korlátozás megszegőivel szemben 150 ezer forintig terjedő bírság szabható ki. A tehergépjárműveknek kiadott behajtási hozzájárulások nem mentesítenek a szmogriadó gépjárművekre vonatkozó korlátozásai alól.

A levegő minőségének javulása érdekében a BKK arra kéri az autósokat, hogy ha tehetik, ne a gépkocsijukkal közlekedjenek, hanem válasszák a közösségi közlekedést.

A riasztási fokozatról kapott tájékoztatást követően a BKK tartalékjárműveket rendelt meg a BKV-tól a busz-, a trolibusz-, a villamos- és a metróágazat tekintetében.

MTI