Szindbád-szalon • TSz szubjektív tárlatvezetése az Ez sör! kiállításban • Különös tájakon • Bohém-klub • Citerás táncház

 

Keressen minket a Facebookon is!
Kövessen minket Instagramon is!
Küldje tovább ismerősének!

Kiemelt program

TSz szubjektív tárlatvezetése az Ez sör! A sernevelőtől a sörgyárigkiállításban
 

2018. február 11., vasárnap, 16 óra

Talán kevesen tudják, hogy a Szomszédnéni Produkció Irodából ismert Tóth Szabolcs „TSz” (Dumaszínház) a színpad mellett a Tompa utcai Pepin Kézműves Söröző tulajdonosa is. Ezen a délutánon a hagyományos vezetésektől eltérő módon, saját történetekkel gazdagított, élménydús  tárlatvezetéssel segíti a kiállítás felfedezését.

Belépő: 1.500 Ft
Regisztráció szükséges Kiss Hajnalkánál a kiss.hajnalka.mkvm@gmail.com e-mail címen, vagy a 375-6249-es telefonszámon.

Időszaki kiállítások

Az Ínyesmester

Magyar Elek emlékezete

2017.12.08. – 2018.04.01.

Hogyan mutassuk be? Hősünk nevét leginkább csak a sajtótörténészek vagy Budapest szerelmesei ismerik: a Magyarország napilap jeles szerkesztőjét és a Pesti históriák szerzőjét tisztelik benne. És ha azt mondjuk, a legnagyobb magyar Dante-kutató kisöccse, a Telefonhírmondó első bemondója, fogházviselt párbajhős, százkezű újságíró, a kormányzó kitüntetettje, férj és apa…? Még mindig semmi? Akkor jöjjön a varázsszó: Az Ínyesmester! Jaj, hát persze, ott volt nagyanyáink, anyáink konyhapolcán, meg is van még, darabokra hullva, pecsétesen, de a múltkor is abból csináltuk a nyulat… Na ugye.
Új kiállításunkon egy ember lép elénk, a vállán háromnegyed viharos évszázad történelmével, körülötte az átalakuló várossal, írógépében minden idők legirodalmibb magyar szakácskönyvének kéziratlapjával. A családban őrzött bútorok, tárgyak, fényképek és kazalnyi apróbb-nagyobb relikvia segítségével idézzük fel Magyar Elek, az Ínyesmester emlékét.

Ez sör!
A sernevelőtől a sörgyárig

Az MKVM és a Kunszentmártoni Helytörténeti Múzeum közös kiállítása

2017.06.20. – 2017.10.15.
MEGHOSSZABBÍTVA 2018. MÁRCIUS 4-IG!

 

Kik és hogyan főztek sört Magyarországon? Miért Kőbánya vált a magyar sörgyártás fellegvárává? Bor- vagy sörivó a magyar? Polgári vagy munkásital a sör? Ilyen kérdésekkel foglalkozik legújabb kiállításunk, melyen a hazai sörfőzés és -fogyasztás történetét mutatjuk be.
Látogatóink megismerhetik honfoglaló őseink italkultúráját, a középkori sernevelőket, a német és cseh sörfőzőket, az ipari sörgyártás megindulását és legnagyobb üzemeink történetét, az állami sörfőzést, és a napjainkban működő kisüzemi főzdéket. Emellett kiderül, hogy hogyan készül a sör, hogyan lesz az árpából maláta, mi a különbség az alsó- és felsőerjesztésű sörök között. Végül választ kaphatnak arra is, hogy a polgárság vagy a munkásság kedvelt itala volt-e a sör, hogyan irányították ezt a propaganda különböző eszközeivel. A kiállításon Jäger Sebestyén, egy 18. századi serfőzőmester várja a látogatókat, aki Kunszentmártonban főzte sörét.

Kultea programok

Társasjáték-klub
 

2018. február 7., szerda, 17:00-20:00

Várjuk a játszani vágyó fiatalokat és idősebbeket egyaránt!
Az MKVM-ben havonta kétszer, szerdán este találkozhatnak egymással a játék, játszás iránt érdeklődő felnőttek és családok. Gyerekeket már 6 éves kortól várunk - számukra sokféle készségfejlesztő játékunk van. Kipróbáljuk a legújabb társasjátékokat, különleges retró játékokat és régi idők játékait is. Sokféle érdekes játékot hozunk: kvíz, nyelvi, stratégiai, logikai, kártyás, dobókockás, rövid és hosszú, mindenféle, ami 6-99 éves korosztályoknak izgalmas, tartalmas időtöltést jelent. Képzett játékmesterek segítenek a szabályok ismertetésében, ajánlanak játékokat, akár be is ülnek hozzátok egy körre játszani.

Együttműködő partnerünk a homoludens.hu Egyesület

Belépő: 500 Ft/fő, 1.000 Ft/család

Szindbád-szalon
Márai Sándor: Áldozó Judit
monodráma
 

2018. február 7., szerda, 19:00

Márai Sándor három regényéből és naplójából színpadra írta: Lászlóffy Csaba
Előadja: Havas Judit
„...Műveltség? … Nagy szó! Tudja ön asszonyom – s közben látom, amint tűnődön felemeli mutatóujját –, tudja ön egyáltalán, mi is az a műveltség? … Vörösre kegyeskedik lakkozni a lábujján a körmét, ugyebár! … És olvasni is tetszik délután vagy elalvás előtt, valamilyen szép könyvet?! És a zeneművek hangján is méltóztatik andalogni, nemde? … nem, asszonyom, a műveltség más. A műveltség, igen tisztelt hölgyem, reflex!” Úgy látszik, nagy áron tanuljuk meg, hogy a műveltség az, amikor egy ember, vagy egy nép megtelik valamilyen nagy örömmel… Azt mondják, a görögök valamikor műveltek voltak, mert az egész nép örült valaminek. A fazekasok is, akik a kis szobrokat csinálták, meg az olajkereskedők, s mind a népség és a katonaság és a bölcs mesterek, akik a piacon arról vitáztak, mi a szép vagy az erkölcsös. Képzeld el, egy nép, amelynek az életében öröm van! És ez az öröm a műveltség … De aztán eltűnt az a nép, és maradtak helyében az emberek, akik görögül beszélnek … ez már nem ugyanaz …”

Támogatói belépő: 200 Ft

Különös tájakon sorozat – nőkkel
Burma – családi roadtrip

2018. február 14., szerda, 18:00

Sorozatunkban távoli, egzotikus, olykor különös, de mindenképpen különleges tájakra kalauzoljuk kalandozni és utazni vágyó vendégeinket.

Burma jelenleg Dél-Kelet Ázsia csiszolatlan gyémántja. Nem véletlenül az egyik legnépszerűbb úticél manapság, a hátizsákosoktól a luxus utazókig állandó úti toplista szereplő.  Sokak szerint most körülbelül olyan, mint a fejlett világ kedvenc nyaralóhelyévé avanzsált szomszéd, Thaiföld volt 50 évvel ezelőtt. Az országba Varjas Gabriella hobbi világutazó kalauzol el bennünket, aki családjával járta be a klasszikus Burma körtúrát. Előadása, és utazásainak különlegessége, hogy kisiskolás gyerekeivel együtt is vállalja a saját szervezésű utazást, így a sok életre szóló élmény mellett a velejáró kényelmetlenségeket is. 

Támogatói belépő: 200 Ft

Bohém-klub
A Bohém Ragtime Jazz Band koncertje

2018. február 15., csütörtök, 19:00

Folytatódik a Bohém-klub a Kultea színpadán. Törzsvendégeinket és az új érdeklődőket egyaránt sok szeretettel és a régi jókedvvel várjuk a Bohém Ragtime Jazz Band februári koncertjére.

Belépő: 2.000 Ft/teljes árú, ill. 1.500 Ft/kedvezményes (diák); 4 alkalmas bérlet az egész évadra: 6.000 Ft/fő, mely átruházható, 4 alkalmas kedvezményes bérlet diákoknak: 4.000 Ft/fő, mely átruházható.

Citerás táncház

2018. február 16., péntek, 18:00-22:00

Táncot tanít: Kiss Márta és Oláh Gergely.

Zenél a SUBLÓT együttes (Berta Alexandra, Gál János, Varga Evelin, Balogh Sándor)

A táncházban elsősorban alföldi táncok tanítására kerül sor.

Belépő: 800 Ft, családi jegy: 1500 Ft

A Kroó György Zeneiskola kamarakoncertje
komolyzenei program

2018. február 18., vasárnap, 17:00

A kőbányai Kroó György Zeneiskola növendékeinek és művésztanárainak kamarakoncertje a klasszikus zenétől a kortárs művekig.

Belépő: 500 Ft

cikkfeltöltő: 
GB