Szent István-szobor a XIII. kerületben: itt lehet az első repedés a fővárosi ellenzéki összefogáson

A fővárosi Szent István-parkba lassan elkészülő Szent István-szobor felállítását átgondolná Karácsony Gergely, ami nem tetszik a Jobbiknak.

https://hvg.hu/kultura/20191101_Szent_Istvanszobor_a_XIII_keruletben_itt_lehet_az_elso_repedes_a_fovarosi_ellenzeki_osszefogason

Szent István-szobor felállításáról döntött a fővárosi Szent István parkban Tarlós István még október elején, mégpedig Lukács György filozófus szobra helyére. Csütörtökön az Index arról írt, Karácsony Gergely a november 5-i alakuló közgyűlésen a szobor felállításának felfüggesztését fogja javasolni, legyen teljes körű egyeztetés a felállítás helyéről.

A Jobbik képviselője, Bencsik János pénteken El a kezekkel a Szent István-szobortól! címmel írt Facebook-bejegyzést, amit a párt körbe is küldött a sajtónak. Ebben Bencsik azt írja, Tarlós jobbikos javaslatra döntött a szobor felállításáról, a hónap végére állna is a szobor, erre jön a belengetett főpolgármesteri vétó. "Az új főpolgármester ezzel veszélyes vizekre evez", írja Bencsik, mert Karácsony integratív vezetésre kapott felhatalmazást, "az ellenzéki voksok között pedig szép számmal voltak nemcsak baloldali, de centrista és jobboldali szavazók is, akik joggal várják el, hogy ne folytatódjon az eddigi ideológiai szekértáborharc. Azt hagyjuk meg Bayer Zsoltnak és csapatának..."

A Jobbik hajlandó elfogadni egy új tervpályázatot, de nem tudná elfogadni a Lukács-szobor visszaállítását. "Nemzetközileg is elismert írói és filozófusi munkássága mellett ugyanis Lukács az alapvető emberi szabadságjogok eltiprásának és az akadémiai tisztogatásoknak lelkes támogatója volt. Fontos rögzítenünk, hogy ennek a korszaknak a modern kori szellemi örököse az Orbán-rendszer. Az az Orbán-rendszer, amely ellen Karácsony Gergely pártja és az összes ellenzéki mozgalom Dávid-Góliát harcot vív." Bencsik megfontolt döntés meghozatalára kéri Karácsonyt.

cikkfeltöltő: 
GB