Szegeden ingyenes a tömegközlekedés a szmogriadó ideje alatt

A szmogriadó riasztási fokozatát rendelte el Szegeden Botka László polgármester a városi védelmi bizottság vezetőjeként. A mostaninál enyhébb, tájékoztatási fokozatot már többször alkalmazták az elmúlt években Szegeden – legutóbb idén január 3. és 5. között –, a riasztási fokozat bevezetésére viszont eddig még nem volt példa.

Szeged polgármestere az egyelőre állandósult szélcsendes, hideg-párás, felhős időjárási helyzetre tekintettel szombatig rendelte el a szmogriadót. Az ipari üzemeket is arra kéri Botka László, hogy csökkentsék a felére hőenergia- és technológiai eredetű porkibocsátásukat.

A korlátozás alól felmentést kapnak a tömegközlekedési járművek, a megkülönböztető jelzést használó, azzal rendelkező járművek vagy azok által közrefogott járműoszlop, a villanyautók, az intenzívebb katalizátorral felszerelt taxik, a közszükségleti áruszállítást, közszolgáltatást végző járművek, a polgári védelem, honvédség, katasztrófavédelem, a környezetvédelem és a közegészségügy járművei – amennyiben ilyen feladatukat teljesítik.

A korlátozó intézkedésekkel együtt a polgármester üzemkezdettől pénteken üzemzárásig ingyenessé teszi a tömegközlekedést mindenkinek – amelyhez semmiféle iratra nincs szükség –, és arra kéri a lakosságot, hagyják otthon a kocsikat, vegyék igénybe az ingyenes villamos-, troli- és buszjáratokat. Mivel a szmog jelentős része a fa, szén és egyéb anyagok égetéséből származik, emellett azt kérik a lakosoktól, hogy a szilárdtüzelés helyett használjanak gáz- vagy elektromos fűtést.

Délmagyar.hu