Szanyi Tibor: Végre megszületett az EU-ukrán vízummentesség – további szolidaritást Ukrajnával

Az Európai Parlament eheti plenáris ülésén a képviselők nagy többséggel megerősítették az EU-ukrán vízummentességi megállapodást, amivel a végső akadály is elhárult az elől, hogy a korszerű, ún. biometrikus útlevéllel rendelkező ukrán állampolgárok már az idén nyártól vízum nélkül léphessenek az Európai Unió területére.

 

A megállapodás jelentőségét méltatva Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő emlékeztetett rá: „Régi adósságát törleszti az EU az ukrán nép felé ezzel a lépéssel, amelynek egyébként mindig is az Európai Parlament volt a politikai élharcosa, a döntés eddigi késleltetésének okait inkább a tagállamok nehézkes egyeztetésében kell keresni. Fontos, egyszerre gyakorlati és jelképes előrelépés ez Ukrajna európai felzárkózásában, amit kicsit saját sikeremnek is érzek, hiszen az EU-Ukrán Parlamenti Társulási Bizottság alelnökeként, az európai Ukrajna ügyét támogató képviselőtársaimmal együtt, régóta szorgalmazzuk a lakossági kapcsolatok könnyítését. Ez persze nem egyoldalú gesztus, hanem az emberek számára leginkább érzékelhető – egyébként kölcsönösen előnyös - módja az EU elismerésének az ukránok szabadság, függetlenség és az európai demokratikus értékek iránti elkötelezettségéért. Ne felejtsük: Ukrajna az Unió egyik legfontosabb, európai jövőt építő partnere és szomszédja, amely maradéktalanul teljesítette a közösen kialakított vízumliberalizációs akciótervben foglalt feladatait. Az emberi, üzleti, turisztikai kapcsolatok könnyítésének kedvezményeit pedig az uniós állampolgárok éppúgy élvezhetik, mint az ukránok, közülük is leginkább a határ mentén élők, nem utolsó sorban a kárpátaljai magyarok.”

 

A társulási bizottságban végzett parlamenti munkája során gyűjtött személyes tapasztalatait felidézve a magyar képviselő szerint az ukránokkal való következetes európai szolidaritást indokolja, hogy mindez egy olyan átfogó bel- és igazságügyi reform, azon túl is az egész társadalmat átható történelmi átalakulás része, amelyet az ukránok immár három éve gyakorlatilag háborús körülmények között, a gátlástalan orosz agresszió katonai, politikai, gazdasági terhe alatt kell, hogy végrehajtsanak. Ezért szerinte a vízumkönnyítés sem maradhat elszigetelt gesztus: „politikai téren az EU-nak továbbra is támogatnia kell Ukrajna békéjét és függetlenségét, követelni szuverenitása teljes helyreállítását, folytatva, ha kell, fokozva a szankciós nyomást Moszkvára”.

Annak kapcsán, hogy az ukrán vízummentességet a magyar kormány is támogatta, Szanyi Tibor leszögezte: „Hiteltelen és álszent az olyan EU-tagállami magatartás, amely megszavazza a vízumkönnyítést, miközben súlyosan árt az ukrán függetlenség ügyének azzal, hogy a szankciók megszüntetéséért ágál, Putyinnak udvarol, üzletel vele, kiszolgálja expanzív törekvéseit. Ukrajna kapcsán mi sem szabadulhatunk annak a február eleji budapesti sajtóértekezletnek a szégyenétől, ahol a vendége előtt meghunyászkodó Orbán szó nélkül hagyta, hogy az ukrán civil lakosság ellen elkövetett előző napi orosz vérengzést Putyin cinikusan letagadja, mintegy a felelősséget az áldozatra hárítva. Szolidaritás helyett árulás: Ukrajna és egész Európa ott ismét láthatta, hogy Orbántól mire számíthat.”     

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.