Szanyi Tibor választát Hont András HVG-ben megjelent véleménycikkére

Kedves András!

 

Minapi, Néprabság című cikkedben (http://hvg.hu/itthon/20161008_neprabsag_hont_andras_nepszabadsag_sajtoszabadsag_cenzura) megemlítettél egy korábbi mondatom erejéig, miközben éppen azt indokoltad, hogy “az MSZP-nek nem kéne most a Népszabadság mellett tüntetést szerveznie…”.

 

Kétségtelen, voltak vitáim a lappal, olykor hevesek is. Igen, egy pár évvel ezelőtti összezördülésben valóban azt találtam mondani a Népszabadság egyik szerkesztőjének, hogy “kevésbé vagyunk érdekeltek abban, hogy a mi pénzünkön minket gyalázzatok”. Akkor és ott ez a mondat a helyén volt, ma is vállalom. Ettől függetlenül viszont elfogadhatatlannak tartom azt a módszert, ahogy a mostani tulajdonos bánt el a saját lapjával, bármi is a magyarázat. Tudod, a tulajdon kötelez.

A “rózsaszín inges lótifutikról” persze nekem sincs a tiednél jobb véleményem, mindazonáltal a tények makacs dolgok. Ugyanis egy tulajdonos morálisan sem kötelezhető milliárdos veszteségek végtelenségig tartó viselésére. Magyarországon még arra is törvény van, hogy ha az élelmiszer kiskereskedelemben valaki két éven át veszteséges, az be kell zárjon. Az MSZP pedig hosszú évek keserves finanszírozási vergődései után szállt ki a Népszabadságból.

 

Bizony, a magyar sajátosságok miatt az a helyzet, hogy igényes napilap pusztán a nagybetűs ‘piacból’ nem tud megélni. Nálam ezerszer jobban kell tudjad, hogy a hírek megszerzése, hátterük feldolgozása stb. roppant drága dolog. Nem véletlen, hogy az oknyomozással (is) foglalkozó lapok, szervezetek csak folyamatos (nem-piaci) szponzorációra támaszkodhatnak. 

Gyakorló politikusként ugyanakkor rendkívül hálás vagyok a Népszabadságnak, hogy az elmúlt években kivétel nélkül minden oda szánt írásomat publikálta, ám igen sokat mérgelődtem (dühöngtem) is, amikor egyes szerkesztők oktalanul törölgették a cipőjüket a szocialista pártba. Egy szó mint száz, nekünk történelmi viszonyunk van a Népszabadsággal, s a történelem is kötelez.

 

Sok ága-boga van a Népszabadság bezárásának. Szerintem élő ember nem látja át, vajon mi történt, a jövőt meg végképp nem. Mi, emberek, akik a történelmet így-úgy formáljuk, többnyire vakon tesszük a dolgainkat, hiszen a reményen túl valójában fogalmunk sincs a hosszabb távú következményekről, legfeljebb utólag. (V.ö. a klímaváltozás bonyodalmai)

Nem szeretnék hosszasan merengeni a számomra sem világos konkrét történésekről, de azt hadd jegyezzem meg, hogy ebben a sztoriban nekem nagyon hiányzik az átfogó szolidaritás. Helyesnek tartom, ha felháborodásukban sokan az utcára vonulnak, és azt is, hogy az MSZP egy röpgyűlésen fogalmazza meg az első gondolatait.

Az előtt viszont csodálkozva állok, hogy a média munkásai egy-két publicisztikán, beszámolón túl egyelőre nem sokat tesznek. Számomra az lenne a természetes, ha a Népszabadsággal együtt 63 médiaterméket előállító Mediaworks bő 700 munkatársa sztrájkba lépne, az ország összes többi újságírója meg - szolidaritásból - hozzájuk csatlakozna. Ezt nevezik szolidaritási sztrájknak. Ugyanis a szolidaritás is kötelez.

 

Ha egy ilyen helyzetben a sajtó, a média robotosai csak a véleményeikre (vagy arra sem) szorítkoznak, akkor holnap ugyanaz lehet a sorsuk mint most a Népszabadságé, s már most biztosak lehetnek abban, hogy a sóhajtozáson kívül senki nem fog érdemben kiállni mellettük. 

 

Szóval, kedves András, az MSZP nem tud helyettetek sem sztrájkolni, sem utcára vonulni, de abban biztos lehetsz, hogy ha mozdultok, az MSZP ott lesz mellettetek, függetlenül attól, hogy szépet vagy csúnyát irkáltok rólunk. 

 

Barátsággal, 

Szanyi Tibor

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.