Szanyi Tibor: Tiszta energia Magyarországon?

Az Európai Parlament mai plenáris ülésén vitatta meg az Európai Bizottság nyolc elemből álló „Tiszta energiát mindenkinek” csomagot. Szanyi Tibor szerint e kérdést viszont egy új oldalról meg kell közelítenünk: „Fontosnak tartom, hogy ne csak EU szinten legyenek stratégiák, hanem tagállami szinten is megfelelő ütemben haladjon a végrehajtás. Nem csak, hogy lassan fejlődik a magyar megújuló-energia szektor, de közben Magyarország kormánya kétes atomerőmű-építési szerződéseket is köt Oroszországgal. A magyar példa kétszeresen is „piszkos”: nem csak a radioaktív termelés maga, de a szerződési körülmények is kérdésesek. Így már többször is arra kértem az Európai Bizottságot, hogy a tagállami végrehajtások során és konkrétan ebben az ügyben is karakteresen lépjen fel.” - mondta el a szocialista EP-képviselő.

 

A csomag vitája során a Szocialisták és Demokraták (S&D) frakciója sürgette, hogy az energiaszegénység felszámolása erőteljesebben jelenjen meg. Szomorú példa, hogy Kelet- Magyarország légterében néhány héttel ezelőtt elképesztő mértékű károsanyag szintet mértek. A magyarázat hamar meg is született: az ott lakó, mély-szegénységben élő emberek átálltak a kézi tüzelésű rendszerekre, elégetve azokban minden éghető anyagot, például ruhát, műanyagot is.

 

Magyarország szempontjából szintén kiemelten fontos a csomag azon pontja is, amely a fejlett alternatív tüzelőanyagok előállítását ösztönzi, amellett, hogy az élelmiszer alapú bioüzemanyagokkal kapcsolatos célszámok fokozatos csökkentését is előírná. „Megítélésem szerint súlyosan aggályos az élelmiszer alapú bioüzemanyagokkal kapcsolatos mintegy 50%-os célszám-csökkentés, mivel a gabona-övezetben a felesleget nyugodtan lehetne használni bioüzemanyag előállításra. Ne felejtsük el, hogy a gabona szállítása 500 km felett már jelentős energiaköltséget és környezetterhelést jelent, ezért ezeket jobb helyben feldolgozni, ezzel egyúttal jelentős mennyiségű takarmányt és más hasznos terméket is előállítva” - emelte ki Szanyi Tibor európai parlamenti képviselő.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.