Szanyi Tibor: tagállami akarat nélkül nem lehet felszámolni a multi-milliárdos károkat okozó áfa-csalásokat

Az európai parlamenti képviselők szerda délután vitatták meg, majd a mai napon szavaztak a végleges áfa-rendszer felé vezető útról és az áfa-csalás elleni küzdelemről szóló EP jelentésről.

 

Az Európai Bizottság idén áprilisban tette közzé cselekvési tervét, amelyben kijelöli  egy egységes uniós áfa-övezet megteremtéséhez vezető utat, azzal a céllal, hogy a jelenlegi bonyolult és számos hibával rendelkező európai áfa-rendszert felváltsa egy hatékonyabb, a korrupciót kizáró szabályrendszer.  

 

Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő a jelentéssel kapcsolatban elmondta: „csak úgy, mint az adócsalás és adókikerülés elleni harc esetében, egy korrupciómentes európai áfa-rendszer létrehozásához is mindenekelőtt tagállami politikai akarat szükséges. A tagállamok teljes együttműködése hiányában nem lehet hatékonyan fellépni az áfa-csalásokkal szemben, illetve az adminisztratív akadályok lebontása sem történhet meg, amely pedig nagyban megkönnyíthetné a vállalkozások életét.”

 

„Az Európai Bizottság becslése szerint az áfabevétel-kiesés évente mintegy 170 milliárd euró, amelyből csak a határokon átnyúló csalás értéke legalább 50 milliárd euró” - emlékeztetett a szocialista politikus, majd hozzátette: „elképesztő, hogy a zavarosban halászók az EU saját éves költségvetésének összértékét meghaladó összegű közpénzeket csalnak el a jelenlegi rendszer hibáinak köszönhetően, ezért elfogadhatatlan, hogy ezt a gyakorlatot bármely tagállam is tovább védje.”

 

Szanyi Tibor felszólalásában szintén megemlítette a nemzeti adóhatóságok szemmel tartásának fontosságát, utalva az elmúlt években a NAV feddhetetlenségét és függetlenségét ért komoly vádakra, amely vádakat azóta sem tisztáztak megnyugtatóan. Az ehhez hasonló esetek elkerülése érdekében az EP-képviselő javasolta, hogy az Európai Bizottság szorosan kövesse nyomon a nemzeti adóhatóságok működését is. Hozzátette: „létfontosságúnak tartom egy egységes, erős és független Európai Ügyészség létrehozását is, amely képes az EU pénzügyi érdekeit érintő bűncselekmények, többek között az áfa-csalások elkövetőinek felderítésére, a velük szembeni vádemelésre és bíróság elé állításukra, függetlenül attól, hogy egyes tagországok mit és hogyan igyekeznek leplezni.”

 

A szocialista politikus a jelentés szocialista (S&D) frakció-felelőseként nem csak az áfa- és adócsalások elleni harc terén képviseli a magyar és európai választók érdekeit. Szanyi Tibor aktívan kampányol az élelmiszereket sújtó magas áfa-kulcs csökkentéséért is. Miközben az EU nagyobb részében 10 % körüli áfa terheli az élelmiszereket, addig Magyarországon ugyanez jellemzően 27%-os, amelynek csökkentése jelentős hatással lenne a társadalmi jólétre. Minél magasabb a népre zúduló forgalmi adóteher, a bűnözők annál többet zsákmányolnak a közpénzek rovására, s ebbe az EU is bele tud rokkanni.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.