Szanyi Tibor: Szolidaritás a krími ukrán politikai foglyokkal

A haladéktalan nemzetközi beavatkozást igénylő emberi jogsértésekre és a súlyos humanitárius válságokra az Európai Parlament minden plenáris ülésén ún. sürgősségi vitában és határozatban hívja fel a nemzetközi közösség figyelmét. Ezen a héten az Oroszország által illegálisan megszállt Krím-félsziget helyzete és az onnan oroszországi börtönökbe hurcolt ukrán politikai foglyok sorsa volt a Moszkvával szemben igen kritikus határozat tárgya, amelynek kidolgozásában és vitájában - az EU-ukrán parlamenti társulási bizottság első alelnökeként - tevékeny szerepet vállalt Szanyi Tibor, az MSZP európai parlamenti képviselője. A szocialista képviselő elmondta: „Fontos jelzés az is, hogy az EP ismételten élesen tiltakozik a Krím-félsziget és Szevasztopol erőszakos és illegális orosz bekebelezése ellen és kiáll Ukrajna területi integritásának helyreállítása mellett, ám a mostani fellépésünk elsősorban a hazájuk megszállása ellen tiltakozó ukrán aktivisták, újságírók, köztük a krími tatárok vezetői iránti európai szolidaritás megnyilvánulása volt. Európa nem nézheti tétlenül, hogy ezeket a hazafiakat az agresszor saját joghatósága alá vonja, bebörtönzi, megkínozza, sőt, szerintem az EU-nak általában is sokkal tevékenyebb és határozottabb szerepet kellene vállalni Ukrajna békéjének helyreállításában, Putyin agresszív terjeszkedésének megfékezésében.”

 

„A magam részéről annak külön is igyekeztem hangsúlyt biztosítani ebben a vitában és a parlamenti határozatban, hogy a Krím-félsziget fokozódó militarizálásával, valamint a kelet-ukrajnai háborús helyzet további szításával Moszkva nem csak Ukrajna és a régió biztonságát, hanem egész Európa békéjét és stabilitását veszélyezteti. Ezek a fejlemények és az ottani ukrán hazafiak sorsa is arra kell, hogy intsék az EU vezetőit, hogy csak határozottan és teljes egységben lehet eredményesen szembeszállni Putyin provokációival, s aki ezt az egységet önös politikai érdekből aláássa, egész Európát konkrét, közvetlen veszélynek teszi ki” - mutatott rá Szanyi Tibor.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.