Szanyi Tibor: A Szociális Európa mindenkié

Az Európai Bizottság 2015 szeptemberében hirdette meg a Szociális Jogok Európai Pillérének kialakítását, amely kezdeményezés a mélyebb és igazságosabb Gazdasági és Monetáris Uniót célozza. A képviselők az Európai Parlament mai ülésén heves vitát folytattak a kérdésről. 

 

„Európa a 19. század óta fokozatosan alakította ki a világ legkomplexebb szociális rendszerét, de mint minden rendszert, ezt is folyamatosan fejleszteni kell. Ugyan e rendszer már jelenleg is tisztességes munkakörülményeket, szociális védelmet és jó közszolgáltatásokat nyújt a népesség nagy része számára, de sajnos ennek mértéke még tagállamonként igencsak változó. Látható, hogy a 21. századi Európai Unió, csakis egy korszerűsített szociális modellen alapulva lehet sikeres” – húzta alá Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő.

 

A vita során elhangzott, hogy az EU egymást követő bővítései – az EU strukturális és kohéziós alapjainak is köszönhetően – lehetővé tették a csatlakozó tagállamok szociális normáinak korszerűsítését, és támogatták a fokozatos gazdasági fejlődést. Az európai szociális modell az európai integráció sikertörténetének fontos tényezője, ami békét, biztonságot, és széleskörű jólétet is eredményez.

A Szociális Európát szolidaritásra, társadalmi igazságosságra, tisztességes vagyonelosztásra, nemek közötti egyenlőségre, magas színvonalú közoktatásra és közegészségügyre, minőségi foglalkoztatásra és fenntartható fejlesztés alapjaira kell helyezni. „Magyarország számára intő jel azonban, hogy a kétsebességes Európa már a szociális politikában is megjelent, hisz túl gyakori az utalás az euró-övezetre. Itt az ideje tehát, hogy a munka, a gazdaság és a szociális dimenziót EU-szinten kössük össze, és ezt lehetőleg az euró bevezetésével együtt tegyük, úgy, hogy az ne legyen hátrányos az állampolgárok vagy a kis- és közepes vállalkozások számára.” – húzta alá Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.