Szanyi Tibor pert nyert a kormány ellen...

Szanyi Tibor pert nyert a kormány ellen: az Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a demokráciát nem cenzúrával tartják fenn

 2013. március 18-án Szanyi Tibor akkori országgyűlési képviselő parlamenti interpellációját követő viszontválaszát beszólásokkal zavaró Jobbik frakció felé fordulva, felemelt bal kezének középső ujját mutatta a szélsőjobbos képviselőknek. Válaszul Kövér László, az Országgyűlés elnöke fegyelmi eljárást kezdeményezett a képviselővel szemben, 131,410 forintos büntetést róva ki a kézmozdulatért. Ezt követően Szanyi Tibor 2013. május 6-án és május 27-én beadott interpellációját is fellebbezés lehetősége nélkül utasította el Kövér, azzal az indokkal, hogy azok olyan kijelentéseket tartalmaznak, amelyek sértik a Parlament méltóságát és elfogadhatatlanok egy demokratikusan működő rendszerben. Mellesleg mindkét interpelláció a dohányipar Fidesz általi kisajátításáról szólt.

 Kövér fenti döntései miatt Szanyi Tibor, jelenlegi európai parlamenti képviselő - dr. Karsai Dániel, ügyvéd útján - a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságához fordult, amely testület demokráciáról alkotott képe – ahogy azt a végső döntés is mutatja, szöges ellentétben van a fideszes politikus felfogásával.

Az Emberi Jogok Európai Bírósága megítélése szerint a parlament elnöke a cenzúra eszközével élve korlátozta Szanyi Tibor szabad véleménynyilvánításhoz fűződő jogát. A Bíróság kiemelte, hogy a parlamenti interpellációhoz való jog minden parlamenti képviselőt megillet, és egy demokratikusan működő parlamentben különösen fontos, hogy a kisebbségben lévők e joga ne sérüljön.

 Az eset kapcsán az Emberi Jogok Európai Bírósága aggodalmát fejezte ki, hogy a magyar parlamentben hiányoznak azok a biztosítékok, melyek megakadályoznák a fegyelmi jogkörrel rendelkezők visszaéléseit, továbbá felhívta a figyelmet, hogy e fegyelmi döntéseket indoklás és az érintett meghallgatása nélkül hozzák meg.

 A magyar kormány a per során felhozott érvét, miszerint a parlamentben elhangzott beszédekre nem vonatkozik a véleménynyilvánítás szabadságának elve, a bíróság teljes mértékben elutasította, aláhúzva, hogy különösen az állampolgárok által megválasztott képviselők számára fontos a szólásszabadság, amelyet csak nagyon súlyos érvek mentén lehet korlátozni.

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.