Szanyi Tibor: okosabb megközelítést a mezőgazdaságban!

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indít a Közös Mezőgazdasági Politika (KAP) következő reformjával kapcsolatban. Szinte megszokottnak tekinthető a folyamatos korrekció, hisz az EU költségvetés legnagyobb tétele újabb és újabb kihívásokkal néz szembe.

„Még egy viszonylag jól működő rendszereknek is szüksége van kiigazításokra, főleg akkor, ha új kihívásokkal szembesülünk. A megszokott dilemmák mellett, masszív kérdések merülnek fel, úgy mint a BREXIT hatása a közös mezőgazdaságra, a tisztességes árú élelmiszer kérdése, a támogatás és a túlzott adóztatás ellentmondása, a termelő- és fogyasztócentrikusság erősítése, a klímaegyezmények kérdése a mezőgazdaságban, az új kereskedelmi megállapodások, illetve az embargók.” – foglalta össze Szanyi Tibor Európai Parlamenti képviselő.

Mint minden EU szintű politika reformjának, a Közös Mezőgazdasági Politika (KAP) kiigazításának is akkor van értelme, ha a korszerűsítések egy irányba mutatnak. Az EU intézményei tehát - a tagállamokkal együttműködve -, az ún. 'félidős felülvizsgálat' mellett új irányt is szabhatnak ennek a fontos politikának. Ennek most jött el az ideje.

 „Ne öntsünk pénzt virtuális gazdák (oligarchák, ügyvédek, spekulánsok, haverok) zsebébe, hanem a valódi gazdákat támogassuk! Őket valóban érintik - például - a heves áringadozások, mivel a közvetlen, terület alapú kifizetések rég elszakadtak a mezőgazdasági termelés valóságától. A termelők mellett azonban a fogyasztókra és a vidéki közösségekre is fókuszálni fogunk, hisz a tisztességes árú élelmiszer időnkénti hiánya, illetve a vidék hanyatlása káros kihatással van az élelmiszertermelésre. Európai parlamenti képviselői megbízatásom elején éppen ezek miatt javasoltam az Európai Bizottság figyelmébe az ún.  „okosfalu” kezdeményezésemet (Smart Eco Social Village), amely most már lassan megvalósítási fázisba jut. Alapvető problémát jelent ugyanis, hogy változatlanul közös agrárpolitikáról beszélünk, miközben a mezőgazdasági politika egyre kevésbé közös. Egyes tagállamok részéről gyakorlattá vált, hogy az uniós források a valós igények helyett pártpolitikai érdekeket szolgálnak ki, és ez súlyos versenytorzulást okoz. Ezért azt is szorgalmazom, hogy módosítsunk a tagállami hatáskörök rendszerén. Egy okosabb, célzottabb és igazságosabb mezőgazdasági politikára van szükségünk, s az említett konzultáció során ezeket a pontokat javaslom Magyarország szemszögéből az Európai Bizottság számára.” – zárta Szanyi Tibor képviselő.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.