Szanyi Tibor: okosabb megközelítést a mezőgazdaságban!

Az Európai Bizottság nyilvános konzultációt indít a Közös Mezőgazdasági Politika (KAP) következő reformjával kapcsolatban. Szinte megszokottnak tekinthető a folyamatos korrekció, hisz az EU költségvetés legnagyobb tétele újabb és újabb kihívásokkal néz szembe.

„Még egy viszonylag jól működő rendszereknek is szüksége van kiigazításokra, főleg akkor, ha új kihívásokkal szembesülünk. A megszokott dilemmák mellett, masszív kérdések merülnek fel, úgy mint a BREXIT hatása a közös mezőgazdaságra, a tisztességes árú élelmiszer kérdése, a támogatás és a túlzott adóztatás ellentmondása, a termelő- és fogyasztócentrikusság erősítése, a klímaegyezmények kérdése a mezőgazdaságban, az új kereskedelmi megállapodások, illetve az embargók.” – foglalta össze Szanyi Tibor Európai Parlamenti képviselő.

Mint minden EU szintű politika reformjának, a Közös Mezőgazdasági Politika (KAP) kiigazításának is akkor van értelme, ha a korszerűsítések egy irányba mutatnak. Az EU intézményei tehát - a tagállamokkal együttműködve -, az ún. 'félidős felülvizsgálat' mellett új irányt is szabhatnak ennek a fontos politikának. Ennek most jött el az ideje.

 „Ne öntsünk pénzt virtuális gazdák (oligarchák, ügyvédek, spekulánsok, haverok) zsebébe, hanem a valódi gazdákat támogassuk! Őket valóban érintik - például - a heves áringadozások, mivel a közvetlen, terület alapú kifizetések rég elszakadtak a mezőgazdasági termelés valóságától. A termelők mellett azonban a fogyasztókra és a vidéki közösségekre is fókuszálni fogunk, hisz a tisztességes árú élelmiszer időnkénti hiánya, illetve a vidék hanyatlása káros kihatással van az élelmiszertermelésre. Európai parlamenti képviselői megbízatásom elején éppen ezek miatt javasoltam az Európai Bizottság figyelmébe az ún.  „okosfalu” kezdeményezésemet (Smart Eco Social Village), amely most már lassan megvalósítási fázisba jut. Alapvető problémát jelent ugyanis, hogy változatlanul közös agrárpolitikáról beszélünk, miközben a mezőgazdasági politika egyre kevésbé közös. Egyes tagállamok részéről gyakorlattá vált, hogy az uniós források a valós igények helyett pártpolitikai érdekeket szolgálnak ki, és ez súlyos versenytorzulást okoz. Ezért azt is szorgalmazom, hogy módosítsunk a tagállami hatáskörök rendszerén. Egy okosabb, célzottabb és igazságosabb mezőgazdasági politikára van szükségünk, s az említett konzultáció során ezeket a pontokat javaslom Magyarország szemszögéből az Európai Bizottság számára.” – zárta Szanyi Tibor képviselő.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.