Szanyi Tibor: Ne magunkat büntessük a terroristák helyett!

Csatoltan és alább bemásolva küldöm Szanyi Tibor EP-képviselő közleményét az Európát érintő repülőgépeken utazók kötelező regisztrációjáról (PNR) szóló európai parlamenti vitával kapcsolatban. A témával kapcsolatosan bármilyen kérdésük van, Kormos Kata kollégám (kormos.k.kata@gmail.com, +36 20 319 22 42) áll szíves rendelkezésükre, illetve ajánlom figyelmükbe képviselő úr honlapját (www.szanyitibor.hu) -, ahol további információkat találhatnak.

Szanyi Tibor: Ne magunkat büntessük a terroristák helyett!

 

Az Európai Parlament szerda esti plenáris ülésén tárgyalta az Európát érintő repülőgépeken utazók kötelező regisztrációját (PNR) előirányzó szabályozás kérdését. A terrorizmus elleni fellépés eszköztárának bővítése érdekében előirányzott, régóta húzódó szabályozás ügyében ezúttal is jelentős politikai és szemléletbeli különbségeket tárt fel a képviselői vita.

 

„A javasolt európai szabályozás jelen formájában nem a terroristákat, hanem a békés utazókat fenyegeti azzal, hogy a személyhez fűződő jogaikat sérti, érzékeny személyi adataikat adja a tagállamok hatóságainak kezébe, anélkül, hogy azok felhasználása, őrzése felett az állampolgár érdemi adatvédelmi ellenőrzést gyakorolhatna” – fejtette ki Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő, aki éppen ezért nem támogatja a határozati javaslatot.

 

A képviselő arra is emlékeztetett, hogy differenciálatlan, tömeges ellenőrzéssel még soha, sehol nem tudtak terroristát elfogni, szemben a célzott megfigyelés jóval hatékonyabb módszereivel. A minden utast érintő, megnyugtató garanciákat nélkülöző PNR kötelezettség viszont alkalmas lehet arra, hogy a félelem és kiszolgáltatottság érzését erősítse a lakosságban. „Nem is minden alap nélkül, hiszen sajnálatos módon nem egy olyan kormányzat létezhet Európában – Orbáné mindenképpen -, amely az ily módon szerzett adatokkal visszaélve adott helyzetben örömmel használná fel a PNR-t a terrorizmus elleni harctól teljesen független politikai céljaira, adott helyzetben akár saját állampolgárai tömeges megfigyelésére, megfélemlítésére is.” Ilyen felelőtlen politikai-jogi játszmában nem kívánok szerepet vállalni – hangsúlyozta Szanyi.

cikkfeltöltő: 
Gergely Bea

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.