Szanyi Tibor: Ne magunkat büntessük a terroristák helyett!

Csatoltan és alább bemásolva küldöm Szanyi Tibor EP-képviselő közleményét az Európát érintő repülőgépeken utazók kötelező regisztrációjáról (PNR) szóló európai parlamenti vitával kapcsolatban. A témával kapcsolatosan bármilyen kérdésük van, Kormos Kata kollégám (kormos.k.kata@gmail.com, +36 20 319 22 42) áll szíves rendelkezésükre, illetve ajánlom figyelmükbe képviselő úr honlapját (www.szanyitibor.hu) -, ahol további információkat találhatnak.

Szanyi Tibor: Ne magunkat büntessük a terroristák helyett!

 

Az Európai Parlament szerda esti plenáris ülésén tárgyalta az Európát érintő repülőgépeken utazók kötelező regisztrációját (PNR) előirányzó szabályozás kérdését. A terrorizmus elleni fellépés eszköztárának bővítése érdekében előirányzott, régóta húzódó szabályozás ügyében ezúttal is jelentős politikai és szemléletbeli különbségeket tárt fel a képviselői vita.

 

„A javasolt európai szabályozás jelen formájában nem a terroristákat, hanem a békés utazókat fenyegeti azzal, hogy a személyhez fűződő jogaikat sérti, érzékeny személyi adataikat adja a tagállamok hatóságainak kezébe, anélkül, hogy azok felhasználása, őrzése felett az állampolgár érdemi adatvédelmi ellenőrzést gyakorolhatna” – fejtette ki Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő, aki éppen ezért nem támogatja a határozati javaslatot.

 

A képviselő arra is emlékeztetett, hogy differenciálatlan, tömeges ellenőrzéssel még soha, sehol nem tudtak terroristát elfogni, szemben a célzott megfigyelés jóval hatékonyabb módszereivel. A minden utast érintő, megnyugtató garanciákat nélkülöző PNR kötelezettség viszont alkalmas lehet arra, hogy a félelem és kiszolgáltatottság érzését erősítse a lakosságban. „Nem is minden alap nélkül, hiszen sajnálatos módon nem egy olyan kormányzat létezhet Európában – Orbáné mindenképpen -, amely az ily módon szerzett adatokkal visszaélve adott helyzetben örömmel használná fel a PNR-t a terrorizmus elleni harctól teljesen független politikai céljaira, adott helyzetben akár saját állampolgárai tömeges megfigyelésére, megfélemlítésére is.” Ilyen felelőtlen politikai-jogi játszmában nem kívánok szerepet vállalni – hangsúlyozta Szanyi.

cikkfeltöltő: 
Gergely Bea