Szanyi Tibor: Ma az agresszív adótervezés elleni szigorú fellépés, holnap méltányos és hatékony európai adórendszer

Szanyi Tibor: Ma az agresszív adótervezés elleni szigorú fellépés, holnap méltányos és hatékony európai adórendszer

 

Az Európai Parlament a mai napon vitatta meg az adókikerülési gyakorlatok elleni szabályokról szóló jelentésről. A Bizottság javaslatát vizsgáló jelentés fő célja egy igazságos európai adórendszer felállítása, amely értelmében minden vállalat ott fizet adót, ahol a nyereségét termeli.

 

Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő, aki a nemzetközi nagyvállalatok adóelkerülését feltáró ún. Lux-Leaks-t vizsgáló első és második európai parlamenti külön bizottságban is aktívan lépett fel a társadalmi és gazdasági értelemben is igen káros agresszív adótervezési gyakorlatok ellen, a következőket hangsúlyozta a jelentéssel kapcsolatban: „Az adócsalás, adóelkerülés és a multinacionális vállalatok agresszív adóoptimalizálása éves szinten milliárdos veszteségeket okoz az európai költségvetéseknek. Ennek köszönhetően jelentősen kevesebb forrás jut például a munkahelyteremtés ösztönzésére, a szegénység felszámolására, az egészségügyi ellátórendszerek fejlesztésére vagy éppen az oktatásra.”

 

Annak érdekében, hogy ez a tarthatatlan helyzet megszűnjön Európában, a Bizottság javaslatot tett a belső piac működését közvetlenül érintő adókikerülési gyakorlatok elleni szabályokra, mely a Bizottság adókikerülés elleni kezdeményezéscsomagjának egyik alkotóeleme. Az irányelv a következő hat konkrét területet érinti: a kamatok levonhatósága, a tőkekivonás megadóztatása, átállási záradék, visszaélés elleni általános szabály, az ellenőrzött külföldi társaságokra vonatkozó szabályok és a hibrid struktúrák kezelésére vonatkozó keret.

 

„Mindannyiunk közös érdeke, hogy az utolsó jogi kiskapu is bezáródjon a multik előtt, így kénytelenek lesznek ők is befizetni adójukat, mégpedig ott, ahol a nyereségük keletkezett, és annyit amennyi a profitjuk után törvény szerint befizetendő” - emelte ki Szanyi Tibor. A tagállamoknak összhangba kell hozniuk adórendszereiket, hiszen ez a jól működő egységes belső piac és a gazdasági és monetáris unió létrehozásának előfeltétele. Az Európai Parlament továbbra is egy igazságosabb európai adórendszer létrehozásán fog dolgozni, amelynek keretében szigorúan büntetik majd az olyan intézkedések bevezetését, mint például a botrányos magyar növekedési adóhitel intézménye"- hangsúlyozta a szocialista politikus.

 

 

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.