Szanyi Tibor a korrupció ellen szólalt fel az Európai Parlamentben

Tegnap este Szanyi Tibor, európai parlamenti képviselő az EP brüsszeli plenáris ülésén az Európai Parlament figyelmét valamely politikai jelentőségű ügyre felhívni szándékozó egyperces felszólalások keretében aláhúzta, hogy Európában a korrupció a legszerényebb számítások szerint akár évi 179 milliárd euróba is kerülhet az állampolgároknak. A korrupciós ügyeken belül pedig kiemelt helyen vannak a közbeszerzések keretében elkövetett csalások.

"A magyar kormány korrupcióban valóban "jobban teljesít", hisz Magyarország az európai élbolyban van e téren. 300%-os túlárazások, meghívásos tárgyalások, egyszereplős közbeszerzések és még sorolhatnánk azokat az állítólagos módszereket, amelyekkel az uniós pénzeket baráti köröknek játssza ki a kormány. Ezen illegális eljárások beszüntetése érdekében sürgettem beszédemben az Európai Ügyészségi Hivatal mielőbbi felállítását" - mondta a szocialista EP-képviselő. Ezzel az intézménnyel eredményesebben küzdhetnénk az uniós források elcsalása ellen, hogy azokat a társadalom számára valóban hatékonyan használhassuk fel.

Szanyi Tibor, az Európai Parlament éves versenyjogi jelentésének előadója hangsúlyozta, hogy „az idei versenyjogi jelentés sarokpontja lesz a korrupció problémájának orvoslása. Az egyes tagállamok által a szabad és tisztességes verseny teljes semmibevétele nem tolerálható.”

"Magyarországon a korrupció mértéke bénítólag hat a gazdaságra és a társadalomra is. A politikai vezetés és barátaik e téren nem ismernek lehetetlent. Erre kiváló példa a Matolcsy-botrány, amely a kormány közvetlen segítségével hiteltelenítette el az ország központi bankját”- mondta el Szanyi TiborMajd hozzátette, hogy „az Európai Központi Bank már 2015-ben szóvá tette az MNB alapítványai körüli zavaros működést, megkérdőjelezve ezzel az intézmény integritását. Azonban most már nem kétségekkel állunk szemben, hanem tényekkel. Ezért is fordultam korábban az Európai Bizottsághoz, hogy vizsgálják ki és mihamarabb hozzanak döntést az ügy kapcsán.”

Végezetül az MSZP EP képviselője és elnökjelöltje kiemelte, hogy „csak egy független és feddhetetlen MNB elnök képviselheti a magyar társadalom és gazdaság érdekeit. Ebből következik, hogy ha Matolcsy ma lemond, már az is késő lenne.

 

 

 

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.