Szanyi Tibor: A kormányokkal összefonódó energetikai lobbik kora lejárt!

A megújuló energiáról és az energiahatékonyságról vitáznak ma délelőtt az Európai Parlament brüsszeli plenáris ülésén a képviselők.

 

Szanyi Tibor, szocialista elnök-jelölt, európai parlamenti képviselő szerint növelni kell a megújuló energiák arányát az Európai Unió energia-mixében. Ez azonban csak úgy megy, ha ösztönözzük ezt a folyamatot, és ha az EU energiamodelljének fő pillérévé is tesszük azt. „Ebben azonban a magyar kormánytól is aktívabb szerepet várok el” - húzta alá a szocialista képviselő.

 

Amennyiben egy valóban fenntartható európai energia-politikát akarunk, akkor a megújuló energiák mellett azonban az energiahatékonyság kérdése sem téveszthető szem elől. „Az energiahatékonyság 20%-os javítása nem szabadna, hogy gondot okozzon egyetlen európai kormánynak sem” - emelte ki Szanyi Tibor. 

 

A képviselők nagy többsége már most egyetértett abban, hogy az Európai Tanács megújuló energia arányára vonatkozó és 2030-ig szóló 27%-os célszáma túlzottan alacsony. Éppen ezért a progresszív többség további lépéseket sürget az energiahatékonyság növelése és a megújuló energiák használatának bővítésével kapcsolatban.

 

"Úgy gondolom, hogy ha a célszám csak EU-szinten kötelező, akkor az lehetőséget ad a tagállamoknak, hogy elrejtőzzenek a jól teljesítő tagállamok árnyékában. Javaslom, hogy ragaszkodjunk a magasabb célszámhoz, tagállami szinten kötelező jelleggel! A kormányokkal összefonódó energetikai lobbik kora lejárt! Egyetértek azzal, hogy az energiapolitika már társadalmi prioritás, nem csak gazdasági"- tette hozzá Szanyi Tibor a Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselője.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.