Szanyi Tibor a kisbefektetők védelme érdekében az Európai Bizottsághoz fordult

A magyar kisbefektetők joggal érezhetik kiszolgáltatottnak és sebezhetőnek magukat. A Quaestor-ügy, mely során 208 milliárd forint értékben, több mint 32 ezer embert károsítottak meg, arra is rámutatott, hogy a magyarországi pénzügyi intézményrendszer felügyeletét, valamint a fogyasztóvédelmi és piacfelügyeleti feladatokat ellátó MNB képtelen védelmet biztosítani a kisbefektetőknek.

 

Sokan fordultak így inkább olyan európai befektetési szolgáltatásokat nyújtó brókercégekhez, mint a ciprusi székhelyű IronFX Global Ltd. Sajnos azonban most ezek a kisbefektetők is a Quaestor károsultak sorsára juthatnak. A múlt héten ennek elkerülése érdekében fordult Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő az Európai Bizottsághoz, majd hívta fel az Európai Parlament képviselőinek figyelmét is a strasbourgi plenáris ülés fontos politikai kérdések egyperces felszólalásai keretében.

 

Egyre több kisbefektetői panasz érkezik az IronFX Global Ltd. nevű céggel kapcsolatban, miszerint az ügyfelek megkeresései ellenére sem téríti meg követeléseiket. A magyar hatóságok nem segítik a károsultakat, hanem a ciprusi pénzügyi ombudsmanhoz irányítják az érintetteket, hogy ott jelentsék be kártérítési igényüket. Itt további akadályokkal szembesül az ügyfél, hisz a nemrég még humánerőforrás-hiánnyal küzdő ciprusi pénzügyi ombudsmani hivatalnak 9 hónapig tart lefolytatni egy eljárást, amennyiben az ügyfél az érintett a brókercégnél már (sikertelenül) lefutotta a szintén hónapokig tartó köröket”- sorolta a nehézségeket a szocialista EP képviselő, mellyel az IronFX károsultak kénytelenek szembenézni.

 

Mindezt Szanyi Tibor azzal is kiegészítette, hogy „az IronFX Global Ltd. működésének és a kártérítési bejelentések hátterének közelebbi kivizsgálása érdekében fordultam a Bizottsághoz. A Quaestor-botrány során a magyar kormány és az MNB magára hagyta az embereket. Ez nem ismétlődhet meg. Az európai, köztük a magyar kisbefektetők biztonsága, valamint a pénzügyi piacok stabilitása érdekében a szabályokkal visszaélő szereplőket még azelőtt ki kell zárni a piacról, mielőtt túl késő lenne” – hangsúlyozta a szocialista politikus.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.