Szanyi Tibor közleménye

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő a héten levélben fordult Federica Mogherinihez, az Európai Bizottság alelnökéhez, az EU külügyi Főképviselőjéhez, hogy az áprilisban a Hegyi-Karabah miatt kiújult azeri-örmény fegyveres konfliktus kapcsán emlékeztesse rá: az azeri„baltás gyilkos” ügye továbbra is súlyosan megterheli a két ország viszonyát, egyúttal az EU és Örményország kapcsolatát.

Szanyi Tibor: Európa nem engedheti feledésbe merülni az Orbán-kormány bűnös összejátszását az azeri diktatúrával a „baltás gyilkos” ügyében

Szanyi Tibor szocialista EP-képviselő a héten levélben fordult Federica Mogherinihez, az Európai Bizottság alelnökéhez, az EU külügyi Főképviselőjéhez, hogy az áprilisban a Hegyi-Karabah miatt kiújult azeri-örmény fegyveres konfliktus kapcsán emlékeztesse rá: az azeri„baltás gyilkos” ügye továbbra is súlyosan megterheli a két ország viszonyát, egyúttal az EU és Örményország kapcsolatát.

Az Orbán-kormány négy évvel ezelőtti felelőtlen döntése - az elítélt gyilkos Ramil Safarov garanciák nélküli átadása Azerbajdzsánnak - vezetett ugyanis ahhoz a példátlan és tarthatatlan külpolitikai helyzethez, miszerint az EU egyik legfontosabb térségbeli partnereként Örményország kénytelen volt felfüggeszteni diplomáciai kapcsolatait egy uniós tagállammal, Magyarországgal. Ráadásul Orbánék azóta is tovább súlyosbítják a magyar külpolitika szégyenét azzal, hogy az Alijev-rezsimmel kötött, máig tisztázatlan hátterű, balul elsült alkujuk után is szoros kapcsolatokat ápolnak a bakui diktátorral, ahelyett, hogy mindent megtennének a nemzetközi szinten is megdöbbenést keltett döntésük miatt megromlott magyar-örmény kapcsolatok helyreállításáért. A kínos ügy szőnyeg alá seprése érdekében szerencsétlenkedő orbáni külpolitikáról kialakult európai képet az sem javítja, hogy a magyar hatóságok nem igazán törekednek együttműködni az Emberi Jogok Európai Bíróságával, ahol az örmény áldozat hozzátartozói pert indítottak mindkét jogsértő állam ellen.

Szanyi Tibor szerint Európa már csak azért sem engedheti feledésbe merülni a magyar kormány bűnös összejátszását az azeri diktatúrával, mert a „baltás gyilkos” ügyének megoldatlansága alapjaiban veszélyezteti az EU törekvését a dél-kaukázusi térség stabilitásának helyreállítására. A szocialista EP-képviselő, figyelemfelhívó politikai akciójától azt reméli, hogy Mogherini Főképviselő irányításával az Európai Külügyi Szolgálat kellő diplomáciai ráhatással segít a magyar kormánynak a felelősségvállalásban, az örményekkel való viszonya mielőbbi rendezésében és ezáltal az egyeztetett uniós kül- és biztonságpolitika keretei közé való visszatérésben.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.