Szanyi Tibor: A jövő Európája a fiatalok Európája

Az Európai Parlament júliusi plenáris ülésén az ifjúsági garancia programról és az ifjúsági foglalkoztatási kezdeményezésről is vitáztak a képviselők. Az Európai Tanács 2013 februárjában döntött a szocialisták által már régen szorgalmazott kezdeményezés létrehozásáról, annak érdekében, hogy segítse az ifjúsági munkanélküliség csökkentését,különös tekintettel az arra leginkább rászoruló régiókban.

E vita során Szanyi Tibor, szocialista európai parlamenti képviselő felhívta a figyelmet arra, hogy Magyarországon egyre növekszik a 18 éven aluli közmunkás fiatalok száma. „Ez nem éppen az ifjúsági garancia program szellemében történik, hiszen a közmunkával szemben az színvonalas állásajánlatok vagy gyakornoki állások biztosításáról szól.” A szocialista EP-képviselő ugyanakkor azt is kiemelte, hogy, „szerencsére az Orbán-kormány elképesztően káros ifjúságpolitikája ellenére is van lehetősége a magyar fiataloknak megismerkedni az európai értékekkel, például az Euroscola program keretében."

Az Euroscola az Európai Parlament által meghirdetett verseny, melynek döntője során a tagállamok 16-18 év közötti középiskolás diákjai európai ifjúsági parlament formájában megrendezett találkozókon vehetnek részt az Európai Parlament üléstermében, Strasbourgban. Szanyi Tibor rendszeres ülésvezető elnöke ezeknek az alkalmaknak, sajnos magyar EP-képviselőként egyedüliként vállalva a fiatalokkal való közvetlen kapcsolattartás e formáját.

"Kiváló lehetőség ez a magyar fiatalok számára, hogy találkozzanak európai társaikkal, különböző kultúrákat, nézőpontokat ismerjenek meg, egyszóval szélesítsék látókörüket.  Most pedig, mikor a magyar kormány oktatáspolitikájával mindent megtesz ennek megakadályozására, kiemelt jelentősége van ennek a programnak. Hiszek benne, hogy az ilyen élmények nem csak a gyerekek tudását gyarapítják, de hozzájárulnak ahhoz is, hogy nyitott, elfogadó és szolidáris európai felnőtté váljanak."

Szanyi Tibor az Euroscola mellett az Európai Ifjú Szocialisták (YES) munkáját is támogatja. A YES, amely 47 ország 63 szocialista ifjúsági szervezetét fogja össze, idén az olaszországi Terrasiniben rendezi meg nyári táborát, ahol az EP-képviselő többek között az extremizmus elleni küzdelemről fog előadást tartani.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.