Szanyi Tibor: Haladéktalanul csatlakozzon Magyarország a pénzügyi tranzakciós adóról (FTT) szóló kezdeményezéshez

Az Európai Parlament képviselői szerdai, strasbourgi plenáris ülésükön a pénzügyi tranzakciós adóról (FTT) szóló tárgyalásokról folytattak vitát.

 

Az FTT-ről szóló tárgyalásokon jelenleg 10 ország (Ausztria, Belgium, Görögország, Franciaország, Olaszország, Németország, Portugália, Spanyolország, Szlovénia és Szlovákia) vesz részt megerősített együttműködési eljárás keretében, miután az EU egészére vonatkozó pénzügyi tranzakciós adóról szóló bizottsági javaslat nem kapott egyhangú támogatást a tagállamoktól. Az Orbán kormány döntése értelmében Magyarország sem csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez.

 

Az adóterhek igazságosabb elosztása érdekében tett minden lépés az európai adófizetők érdekeit szolgálja. Az igazi eredményekhez viszont ambiciózus eszközökre van szükség, amelyek nem nyújtanak kivételeket és kiskapukat a különböző pénzügyi piaci szereplőknek. „Az ilyen indítványokat akadályozó kormányok - így a magyar is - egyben az igazságos adózás megteremtésének a gátjai. Az Orbán-kormány eddigi korrupció-gyanúval teli tevékenységét látva érthető, hogy semmilyen olyan lépést nem támogatnak, amely a haveroknak rossz lehet. Felszólítom azonban a kormányt, hogy haladéktalanul csatlakozzon a kezdeményezéshez, végre a magyar polgárok érdekeit is szem előtt tartva" - követelte a szocialista EP-képviselő.

 

A pénzügyi és gazdasági válság is megerősítette, hogy a pénzügyi ágazatnak méltányosabb módon kell hozzájárulnia az adóbevételekhez. Az FTT-ról szóló javaslat éppen erről szól: biztosítani kívánja a pénzügyi szektor hozzájárulását a válság költségeihez az értékpapír- és kötvénykereskedelemre, valamint a derivatív ügyletekre kivetett adón keresztül, illetve erősítené a piac stabilitását a spekulációk és a kockázatos, nem termelékeny pénzügyi tranzakciók visszafogásával.

 

„Egy erős és nagyra törő pénzügyi tranzakciós adó fontos szerepet töltene be az adóigazságosságért folytatott harcban. A FTT azonban csak úgy járulhat hozzá egy stabil pénzügyi piac kialakításához és végső soron az európai adóigazságosság megteremtéséhez, ha valós elkötelezettség áll mögötte” - húzta alá a szocialista politikus.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.