Szanyi Tibor: Globális kihívások megoldására csak egy egységes EU képes

Szanyi Tibor EP-képviselő jegyzete

A világ táplálkozási- és élelmezésbiztonságáról folytattak vitát a képviselők az Európai Parlament hétfő esti plenáris ülésén. Szanyi Tibor szerint a kérdés megoldása előtt az Európai Unió viszonylatában kell több ügyet is rendbe tenni.

 

Az alultápláltság és az éhezés 2030-ig megtörténő felszámolására törekednek a nemzetközi szervezetek és a kormányok. Mindezt el lehet érni termelékenység növeléssel, a fenntartható és éghajlatváltozáshoz alkalmazkodó mezőgazdasággal és élelmiszertermeléssel. Kifejezett célként jelenik meg a nemzetközi szervezetek ajánlásaiban a gyermekéhezés felszámolása, mely az EU területén is megtalálható, ezért Szanyi Tibor szerint a problémamegoldást a saját házunk táján érdemes kezdeni.

 

A Bizottság igen nehéz helyzetben lehet, ha csak az EU tagállamainak statisztikai adatszolgáltatási trendjét nézzük. A magyar kormány először a szegénységgel kapcsolatos statisztikai adatokat kezdte egyre hiányosabban közölni 2010 óta, majd egyszerűen megváltoztatta annak számítási módszerét. Ezzel elfedik a hátrányos helyzetű családok, éhező gyermekek kilétét, így a helyzet megoldása is sokkal nehezebb. A változtatások nyugdíjasokat sem kíméli, hisz őket sorra „remek helyzetben” találja a Központi Statisztikai Hivatal”- mondta Szanyi Tibor.

 

A képviselő szerint gyermekekre és nyugdíjasokra vonatkozó egységes európai statisztikai számítások kötelezővé tétele segíthetne megszüntetni ezt a vérlázító gyakorlatot.

 

A szocialista EP-képviselő aláhúzta továbbá, hogy az élelemhez való hozzájutást nagyban befolyásolja annak adótartalma is. „Az élelmiszerek adótartalma az EU tagállamaiban jelentős eltéréseket mutat, Magyarország listavezető a 27%-os teherrel, míg vannak 0%-ot kivető országok is. A magas adóteher nem csak mélyíti a szegénységet és nehezíti az élelemhez való hozzáférést, hanem az adóteher-különbségek révén jelentős mértékű az áfacsalás is az EU-ban. Azonban erre is van megoldás, mégpedig egy EU szintű élelmiszer adóharmonizáció. A világméretű kihívások tehát adottak, de az EU csak egységesen tud fellépni ezekkel szemben!”- tette hozzá a szocialista képviselő.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Már az első nap többen letöltötték és beadták az ellenzéki előválasztáshoz szükséges regisztrációhoz kitöltendő nyilatkozatokat.
2021.július 27.
Július 26-ától lehet hivatalosan bejelentkezni jelöltnek az ellenzéki előválasztáson, Jakab Péter, a Jobbik elnöke ezt már meg is tette – írja a politikus Facebook-oldalán.
2021.július 26.
A DK miniszterelnök-jelöltje árnyékkormányt alakít, ha megnyeri az előválasztást.
2021.július 23.
Megküldjük az előválasztás forgatókönyvét és kérjük jelezzen vissza ha a forgatókönyv szerinti ajánló aláírásgyüjtésben segitségünkre tud lenni az alábbi e-mail (bp11@dkp.hu) szíveskedjen jelezni.
2021.július 14.
Mindenkit új feladatok elé állított a pandémia, és nem mindenki volt erre felkészülve – mondta az adatvédelmi problémákról Péterfalvi Attila az InfoRádió Aréna című műsorában. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke elmondta a véleményét a pedofilellenes törvényről, a civilszervezetek adományozásáról és arról is, miért nem vizsgálta még a hatóság az internetes sütiket.
2021.július 9.
Kovács Gergő szerint a jelenlegi színvonalat ők is tudnák hozni, ráadásul még viccesebbek is lennének.
2021.július 8.
Az ellenzéki pártok miniszterelnök-jelöltjei levélben fordultak az Európai Unió tagállamainak vezetőihez, hogy Magyarország az EU tagja maradjon 2022 után is. Az üzenet:
2021.július 2.
Karácsony Gergely interjút adott a német Bildnek, és azt mondta, „Orbán Magyarországa Kína és Oroszország kapuja az EU-ba”
2021.június 30.
Nem kérnek a magyar adófizetőknek több százmilliárd forintos terhet jelentő kínai hitelből, és a Fudan Egyetem mellett a Budapest–Belgrád vasútvonal beruházását is leállítják, tájékoztatták közös levélben az ellenzéki miniszterelnök-jelöltek Hszi Csin-pinget, a Kínai Népköztársaság elnökét.
2021.június 23.