Szanyi Tibor: Figyelmeztetés Orbánnak is: Az Európai Parlament markánsan integráció-párti irányelveket adott a „Brexit”-tárgyalásokra

Az Európai Parlament plenáris ülése tegnapi határozatában kijelölte azokat az alapelveket és fő célokat, amelyeket – a kilépésről szóló hivatalos brit bejelentés nyomán - a testület irányadónak tekint majd az Egyesült Királysággal folytatandó tárgyalásokra és a majdani megállapodás megítélésére vonatkozóan. A határozatot szavazatával szintén támogató Szanyi Tibor, MSZP-s EP-képviselő az európai törvényhozók állásfoglalását az integráció jövője szempontjából kiemelkedő jelentőségűnek értékelve hangsúlyozta: „Végső soron az Európai Parlament szava dönt majd a „Brexit” sorsáról és a megegyezés tartalmáról, ezért fontos eredmény, hogy képviselőtársaim nagy többségével az EU vívmányait, egységét és értékeit megőrző, a közös érdekek érvényesítését és az európai építkezés folytatását szavatoló tárgyalási irány mellett tettük le voksunkat.”

 

„Bár senki nem kívánja „büntetni” a briteket a Brexit-döntésért” – hangsúlyozta Szanyi Tibor – „azért az mindenki számára elég világos üzenet, hogy az EP alapelvként rögzítette: az EU-ból kilépő ország nem élvezhet a tagokkal azonos előjogokat, így amennyiben a jövőben is kapcsolódni kíván az uniós piachoz, nem válogathat a kötelezettségek között, beleértve a személyek szabad mozgását is. Ezzel igyekszünk garanciát vállalni az ottani uniós állampolgárok, köztük a magyar munkavállalók érdekeinek védelméért is. Az uniós érdekek szempontjából szintén fontos garanciális elem, hogy a britek menet közben egyetlen tagállammal sem köthetnek majd különalkut, valamint, hogy az EU nem lesz partner az időhúzáshoz, a tárgyalásokat két éven belül – tehát még az EP mostani mandátumán belül - le kell zárni” – tájékoztatott a magyar szocialista képviselő.

A parlamenti „Brexit”-vita tapasztalatait összegezve Szanyi Tibor kijelentette: „Bíztató, hogy az EU dinamikus, határozottan integráció-párti mandátummal készül a tárgyalásokra, de ettől még sajnos változatlanul tény, hogy a Brexit-tel végső soron mindenki csak veszít. Ezért fontos, hogy legalább utólag levonjuk a politikai tanulságokat Cameron felelőtlenségéből, aki hosszú évek EU-ellenes, populista uszításával végeredményben hazája fejlődését, saját népe egész jövőjét tette kockára. Nem nagyon hiszem, de remélem, hogy mindez Orbán és a többi, hatalmához ragaszkodó jobboldali nacionalista demagóg számára is súlyos figyelmeztetésül szolgál.”       

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Márki-Zay Péter, a hatpárti ellenzéki miniszterelnök-jelölt arról is beszélt, hogy árulók vannak a soraikban, és ő tudja, kik azok.
2021.december 23.
Új kutatócéggel dolgozunk” – mondta a Magyar Hangnak Márki-Zay Péter, annak apropóján, hogy december 15-én egy igencsak kellemetlen tartalmú közvélemény-kutatás szivárgott ki a sajtó felé az ellenzéki összefogás népszerűségéről.
2021.december 22.
Bejegyzés alatt áll Gattyán György pártja, a hivatalos bírósági nyilvántartásban már szerepel a Megoldás Mozgalom. A milliárdos pénteken az Egyenes beszédben jelentette be, hogy aktivizálják a párt tevékenységét. Az ellenzéki összefogás tagjai egységesen úgy vélik: Gattyán György indulása csak a Fidesznek jó. Az ATV Híradó riportja.
2021.december 20.
Budapesten, valamint a 23 megyei jogú város közterein, de az összefogásban részt vevő pártok irodáiban is le lehet adni a szignókat.
2021.december 15.
Az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje utcafórumot tartott Székesfehérváron, ahol többek között kijelentette, rendkívül gátlástalan ellenféllel állnak szemben.
2021.december 12.
„Valami megmozdult. Valami, ami túlmutatott a centrális erőtéren és az egymást taposó pártokon, a médiapolitizáláson, a szekértáborokon és a megosztottságon. Szimbólumok jelentek meg, ötletek, tervek és programok kerültek bemutatásra, értelmes politikai viták zajlottak, önkéntesek és aktivisták ezrei dolgoztak az utcákon, pozitív üzeneteket, politikai gesztusokat, elismerést és együttműködést láthattunk, ami vonzotta a választókat is.”
2021.december 9.
Noha az előválasztás alatt komoly összetűzéseik voltak, a volt kormányfő most megvédte a főpolgármestert.
2021.december 2.
Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.