Szanyi Tibor: A Fidesz és a liberálisok nagykoalícióban kívánják irányítani az Európai Parlamentet

Az Európai Parlament mai strasbourgi plenáris ülésén a testület mandátumából hátralévő két és fél évre a néppárti, olasz Antonio Tajanit választotta elnökéül, a frakciók közötti megállapodás alapján félidőben távozó szocialista Martin Schulz utódjául.

 

Szanyi Tibor, az MSZP EP-képviselője a döntés kapcsán emlékeztetett rá, hogy bár szocialista és számos más képviselőtársával együtt politikai kötődése és korábbi tevékenysége okán nem támogatták a néppárti jelöltet, Tajani elnökjelölti kampányában azt ígérte, hogy megválasztása esetén pártatlanul, kizárólag az EU érdekeit és értékeit szem előtt tartva látja majd el a megbízatását. Mindezt ráadásul úgy sikerült elérni, hogy a liberális frakció a politikai pluralizmust elárulva garantálta, hogy az Európai Unió mindhárom intézménye (az Európai Bizottság, az Európai Tanács és az Európai Parlament) is jobboldali vezetés alá kerüljön. Magyar szempontból ez annyit jelent, hogy a Fidesz is kimutatta foga fehérjét, azaz, hogy a hatalom megtartása vagy megszerzése érdekében bárkivel hajlandó összefogni: Magyarországon a szélsőjobboldallal, Európában a liberálisokkal.

 

„Az európai szocialisták részéről mandátumunk második félidejében is folyamatosan megköveteljük majd, hogy az Európai Parlament munkáját a legalapvetőbb európai érték, a társadalmi és nemzetközi szolidaritás iránti elkötelezettség vezérelje. Saját képviselői munkám szempontjából is fontosnak tartom, hogy az EP megőrizze azt a kezdeményező, mobilizáló politikai szerepet, amely az utóbbi időben az európai intézmények között főszereplővé tette a fenntartható fejlődésért, az igazságosabb társadalmi teherviselésért, az adócsalások visszaszorításáért, a szegénység felszámolásáért, valamit az emberi jogokért való kiállás terén” - hangsúlyozta Szanyi Tibor.

 

A magyar szocialista képviselő az EP elnökéről szóló szavazás eredményére utalva kijelentette: „Ez a szavazás is tükrözte az Európai Parlament erős politikai szándékát az EU-ellenes, populista szélsőség elszigetelésére. Remélem, hogy az elnökválasztás után lehiggadva, az európai értékeket előtérbe helyezve az Európai Néppárt is levonja ebből a megfelelő következtetést és végre kizárja soraiból a Fideszt”.

cikkfeltöltő: 
GB

Választás

Csak egy jós tudná megmondani, milyen hatással lesz a jövő évi országgyűlési választásokra a koronavírus-járvány miatt 2022. június elsejéig meghosszabbított veszélyhelyzet. Erről is beszélt a Hírklikknek Tóth Zoltán választási szakértő, aki szerint igaz a kormány érvelése, hogy nincs akadálya a választásnak, de ez akár egyetlen éjszaka alatt is változhat, ha a Fidesz úgy akarja. Erre minden jogalkotási lehetőségük megmaradt, akár az Alaptörvényt is módosíthatják az ügyben – tette hozzá. Úgy fogalmazott, pillanatnyilag beláthatatlan, mit fognak tenni.
2021.november 28.
Alapvető kérdés, hogy továbbra is egy egyre zártabb, vagy pedig egy nyitott társadalomban fogunk élni, a társadalmi fejlődés mintája nyugati, vagy keleti lesz, s a mindent központosító rendszert erősítjük-e meg, vagy visszaadjuk az intézmények autonómiáját.
2021.november 21.
Márki-Zay Péter azt mondta az ATV-nek, hogy:
2021.november 17.
Brüsszeli látogatása során, ígéretéhez híven a híres ereszcsatornát is útba ejtette Márki-Zay Péter, az ellenzéki összefogás miniszterelnök-jelöltje.
2021.november 11.
Megnyílt az út az előtt, hogy a kormány úgynevezett "gyermekvédelmi" népszavazási kérdéseiről a jövő tavaszi országgyűlési választásokkal egy napon dönthessenek a választók.
2021.november 10.
Az előválasztás megítélésének döntő, történelmi szempontja az lesz, hogy végül sikerül-e a segítségével a Fidesz rendszerét lebontani. Ez még előttünk áll, vannak rá biztató jelek, de sokakban kétségek is.
2021.november 7.
Árnyékkormány létrehozását fontolgatja Márki-Zay Péter közös ellenzéki miniszterelnök-jelölt, az előválasztás győztese.
2021.október 21.
Furcsa, hogy az M1 többször forgatott az ellenzéki politikusról a napokban, híradójukat mégis régebbi fotókkal, Facebook-képekkel illusztrálták.
2021.október 19.